Foto:
Foto:
Drnovšek je ZN označil kot najprimernejšo organizacijo za oblikovannje multilateralnega odgovora sodobnim izzivom.
Drnovšek naj bi se srečal z Kofijem Annanom.

V začetku nagovora je dejal, da mednarodni terorizem briše mejo med vojno in mirom. Kasneje pa je še poudaril pomembnost varovanja človekovih pravic v boju proti terorizmu.

Po njegovem mnenju je sedaj težko govoriti o "naših" in "vaših" problemih, zato se mu zdi pomembno poglobljeno sodelovanje, tako da bi vsi lahko uživali sadove pravične globalizacije.

Prioriteta ZN-a in vsake članice skupen boj
Drnovšek je v nagovoru še zatrdil, da mora skupen boj proti terorizmu ostati prioriteta ZN-a kakor tudi vsake članice te organizacije, sicer pa se je v govoru zavzel za večje mednarodno sodelovanje na vseh področjih. Predsednik je nastopil kot 12. govornik, čeprav je bilo sprva predvideno, da bo nastopil kot 11.

Kritično o prepadu med revnimi in bogatimi
Drnovšek je bil kritičen do izvajanja razvojnih ciljev za premostitev prepada med bogatimi in revnimi, saj je za njih dejal, da se ne izvajajo zadovoljivo. Obenem je podprl delovanje ZN-a, saj je dejal, da je učinkovit odgovor na sodobne izzive lahko le mnogostranski, za oblikovanje tega odgovora pa naj bi bil ZN najbolj primerna organizacija.

Srečanje z Annanom in drugimi
Razpravo je z uvodnim nagovorom odprl generalni sekretar ZN-a Kofi Annan. Drnovšek naj bi se z njim tudi sešel, predvidena pa so še dvostranska srečanja s predsedniki nekaterih držav. Med drugim se bo srečal z gruzijskim predsednikom Mihailom Sakašvilijem in slovaškim predsednikom Ivanom Gašparovičem.

Zunanji minister Ivo Vajgl pa se bo poleg zasedanja GS-a ZN-a udeležil še sestanka ministrov za zunanje zadeve EU-ja.