Coto je za album izbral preverjene uspešnici, ki jih ljubitelji dobre glasbe poznajo že od prej. Foto: MMC RTV SLO
Coto je za album izbral preverjene uspešnici, ki jih ljubitelji dobre glasbe poznajo že od prej. Foto: MMC RTV SLO
Coto in Neisha
Ena izmed pevk, ki prepeva na albumu, je tudi Neisha, ki je s Cotom združila moči pri pesmi "Črta". Foto: Menart Records
Bazar
Coto je bil nekoč član tudi priljubljene primorske skupine Bazar, ki se je v zgodovino zapisala po številnih hitih kot so Portorož 1905, Dober Dan, Tina, Zate in druge. Foto: MMC RTV SLO
Coto: Za vse je kriv Plestenjak

Priljubljeni Coto je namreč pravkar izdal svojo prvo zgoščenko, zato smo ga povabili pred MMC-jevo kamero, da nam zaupa, zakaj se je lotil tega projekta, s kom je pri tem sodeloval, kakšne so sploh pesmi, zanimalo pa nas je tudi, kakšen je njegov komentar o trenutni slovenski glasbi in kako se počuti v vlogi učitelja kitare.


Vi ste zelo znani kot kitarist. Kako to, da ste se odločili za tak projekt s priznanimi slovenskimi glasbeniki?
To je tako - "brcnil" me je Jan Plestenjak - da bi delali uspešnice, ki so že bile enkrat uspešnice, na en drug način z novimi pevci in tako je pač to nastalo. Zadaj je bil vedno on, ki je pritiskal - on je praktično zelo zaslužen za ta projekt, ki je ugledal luč sveta.

V zadnjem času so nekako zelo popularne predelave starejših slovenskih uspešnic - tudi Alenka Godec je izdala zelo uspešen album. Ali slovenska aktualna popularna "scena" nima idej ali je v ozadju kakšen drug razlog?
Jaz ne bi znal povedat kaj je razlog, dejstvo pa je, da - ko smo naredili te priredbe - so to zelo znani in močni komadi. To so zelo močne pesmi, in če jo narediš dobro, je gotovo, da bo zopet uspešnica, ker je to tako močna pesem. Recimo "Tina ne verjame" - to zaigraš nekje na kitaro v družbi in bo takoj vse pelo. Pri tem ne moreš zgrešiti. "Črta" ravno tako. Je en kup takih pesmi, ki jih ne moreš zgrešiti. To so velike uspešnice - same po sebi so to močne pesmi. Zakaj je pa to uspešno v Sloveniji? Pri Alenki Godec - to je zanimivo - tista plošča je neverjetna. Pri meni je šlo za to - Jan je rekel, da naj naredim eno ploščo, kjer so prisotne pesmi tistih izvajalcev, s katerimi sem sodeloval - nabral sem materiala za pet CD-jev. Zbrali pa smo deset komadov za enega. Šli smo skozi razne variante ali bi šlo "skozi" to ali tisto. Izbirali smo "raznorazne" pevce - eni niso hoteli sodelovati, eni so rekli "super", eni so se nam zdeli dobri za to pesem, potem smo jih "spremenili" za drugo, ogromno razmišljanja je bilo v tej smeri kaj in kako ... Končni izdelek se mi zdi super - vesel sem, da sem to naredil.

Uspešnice - "evergreeni" - kot ste rekli, na zabavah se pojejo - npr. Črta, Tina ne verjame itn. Zakaj je v zadnjih letih takšno pomanjkanje evergreenov? Povejte mi, če mogoče veste, kateri evergreen je nastal v zadnjih petih letih?
Toliko mogoče ne poznam slovenske glasbe, mislim pa, da je dosti dobre slovenske glasbe. Glasbe je vedno več, več kot je je bilo včasih in verjamem, da je dosti dobre glasbe. Zakaj bi bila današnja glasba slabša? Da nekaj postane evergreen, potrebuje eno določen čas, ene 10, 20 let se mora ta stvar počasi "pacat" v lastnem soku, da jo ljudje počasi sprejmejo za svojo. Ena uspešnica, ki je bila pred tremi leti, ne more postati takoj evergreen. Je treba počakati ... Sigurno bodo pesmi, katere pesmi, pa ne vem. Ne sledim toliko sceni, ne znam povedati, samo se bodo našle, sigurno se bodo našle.

Če smo pri teh večno popularnih pesmih, se moramo ustaviti tudi pri skupinah, ki so jih izvajale. Če smo na vašem koncu - na Primorskem - če omenim le Halo, Bazar, Hazard - v zadnjem času so zelo popularne vrnitve skupin na odre - recimo Pankrti, Niet. Kakšna je možnost za vrnitev skupin, ki sem jih prej omenil?
Težko je ... Za te vrnitve obstaja samo ena varianta. Ali je dovolj močna finančna spodbuda, da nekdo ponudi serijo nekih koncertov - samo s tremi, štirimi to ne bi šlo. Za to mora biti veliko zanimanje publike, ali pa se člani združijo, ker imajo željo narediti kaj novega, izdati nove pesmi, kakšno novo zgoščenko ali pa kaj takega - to je drugi razlog, drugače ne vidim razloga, da bi se to zgodilo. Da bi se Bazar združil, mislim, da je nemogoče. Čeprav je zanimiva štorija, da se zelo dobro razumemo vsi med sabo in se tudi dobivamo kar redno na kavicah in se pogovarjamo o raznoraznih stvareh, ampak ne vem, če imamo interes združiti se, ker vsak dela sto drugih stvari ... Ista stvar je s Halojem - to so stvari, ki so se enkrat "izgorele" in so šle svojo pot ...

In staro juho je škoda pogrevati ali kako pravijo ...
Ja, verjetno da ja, mislim ni interesa. Če bi bil, bi se že dali skupaj.

Vi ste znani tudi kot učitelj kitare, vašega najljubšega inštrumenta - ste strog učitelj?
Ne, mislim da nisem strog, je pa včasih treba komu povedati, kar mu gre. Ne moreš kar tako pustiti, da se nič ne zgodi - tudi sam sem kdaj sprejel kakšno brco pa je prav, da sem jo dobil. Toliko, nič kaj več kot to. Drugače kitara, ki jo učim, naj bi bila več ali manj "zabavna" kitara. To se pravi, da nočem trpinčiti ljudi s teorijami, ne z ničimer. Pomembno je, da se ljudje naučijo igrati pesmi - z akordi spremljat čim več pesmi - da prek te prakse vzljubijo glasbo. Potem s preprostimi akordi tudi ni tako težko kasneje spremljati pesmi, če je treba uporabiti kakšne bareje, višaje, nižaje ali pa kakšne bolj komplicirane akorde - tu že moraš imeti kar veliko prakse. To je prvi korak, potem pa, če hoče kdo solirati ali delati kakšne druge stvari, je pa treba še malo več delat na tem.

Če se spet vrneva k vašemu albumu - načrtujete mogoče kakšno promocijo po Sloveniji?Absolutno načrtujem promocijo. Prvo bomo naredili nekje konec novembra nekje na Primorskem - ni še nič točno določeno, kako in kaj, rad bi pa naredil gotovo en koncert z vsemi temi izvajalci, da vsi zapojejo te pesmi, ki jih pojejo na plošči. Imam pa zdaj vaje z bendom, s katerim bomo nastopali okoli in bomo izvajali te in še druge pesmi na vseh slovenskih odrih, ker nas bodo hoteli. V glavnem - zabava bo zagotovljena.

Coto: Za vse je kriv Plestenjak