Tangels so priprave na Emo vzeli zares. Tako so med drugim posneli kar 20 različic besedila svoje skladbe. Foto: Uradna spletna stran
Tangels so priprave na Emo vzeli zares. Tako so med drugim posneli kar 20 različic besedila svoje skladbe. Foto: Uradna spletna stran
Raay in Mitja, Tangels
Ray in Mitja na žrebanju vrstnega reda nastopanja. Tangels bodo v finalnem večeru Eme nastopili četrti. Foto: MMC RTV SLO
Glasba: Raay
Besedilo: P. Charles, Raay
Aranžma: Raay
Saša Zamernik
Raay je napisal skladbo tudi za Sašo Zamernik. Foto: MMC RTV SLO

Tangels imajo že zagotovljen nastop v finalnem večeru Eme, saj je Raay eden izmed sedmih avtorjev, ki jih je RTV Slovenija povabila k sodelovanju. In zakaj se je Raay odločil, da bodo njegovo pesem zapeli prav Tanglesi, katerih član je? "Zdelo se mi je prav, da jo zapojemo Tanglesi," je dejal za MMC in dodal, da se skladbe Eme pogosto po festivalu "izgubijo", kar pa si za to skaldbo ne želi in upa, da bo postala tudi radijski hit.

Gledalci Piramide so v tem času lahko ugotovili, da Tangels (poleg Raaya in Marjetka skupino sestavljata še Mitja in Kataya) več ne nastopajo v torkovih oddajah. Pravila Eme namreč določajo, da se izvajalci, ki jih čaka nastop na festivalu, ne smejo izpostavljati več v primerjavi z drugimi. Tako so si Tangelsi vzeli dvemesečno pavzo, ki jo s pridom izkoriščajo za priprave na veliki nastop 21. februarja.

Uradno spletno stran Eme najdete tukaj.

Piramida dobra izkušnja
Izkušnja iz Piramide jim bo, kot sta dejala Raay in Marjetka, prišla zelo prav. "Torkovi nastopi v Piramidi so bili določena odgovornost in obveznost, a po drugi strani je petje v živo ob spremljavi klavirja veliko veselje. Pa tudi nastopanja pred kamero se navadiš," pravita. Zdaj pa so priprave na Piramide "zamenjali" z vajo in "poglabljanjem v skladbo" Kaj in kam. Tako se ukvarjajo predvsem z samo izvedbo, "energija na odru pa pride spontano".

"Vložili smo v glasbo, ne v videz"
Znano je, da izvajalci v Emo vložijo tudi veliko finančnih sredstev. "Ema je velik strošek, vendar ga večina enači z obleko, koreografijo, kar je neumnost," pravi Raay in dodaja, da so tudi sami veliko vložili v svoj nastop, vendar "bolj v smislu studia, izdelave skladbe, glasbenikov".

Očitke, da Ema iz leta v leto izgublja na kakovosti, Raay in Marjetka zavračata. "Na Emi oz. Evrosongu je treba pokazati neki kvaliteten paket. Na Evroviziji je vedno zmagal kvaliteten vokal, ki pa je zraven pokazal še nekaj več," ugotavljata. Izbor za pesem Evrovizije se po njunih besedah razvija, pri zmagovalcu je "vedno več faktorjev pomembnih".

"Turbofolk se je izpel"
Po njunih besedah nastop Tangelsov na letošnji Emi ne bo niti malo podoben nastopu Turbo angels iz leta 2008, ko so nastopili s skladbo Zabava. "Ne, to je čisto drugače, kot kruh in salama. Turbo Angles so pozabljeni," pravi Marjetka, Raay pa dodaja, da je bil tisti nastop tudi dober, vendar bo zdaj povsem drugačen. Turbofolk se je namreč po njegovih besedah izpel in tako sta Raay in Marjetka, ki sta bila tudi člana zasedbe Turbo angles z zasebo Tangels zaplula v pop.

"Zmaga naj najboljši"
In za koga bodo Tangels navijali na Emi? "Zmaga naj tisti, ki bo najbolje zapel in oddajal najboljšo energijo na odru," pravi Marjetka in dodaja, da bo stiskala pesti seveda za Tangels, pa tudi za Sašo Zamernik, ki bo prav tako nastopila z Raayevo skladbo Živim za zdaj. "Saša je odlična vokalistka, za katero lahko rečem, da bi lahko bila naslednica Nuše Derenda," pravi Raay.

Po njegovih besedah bo skladba Tangelsov sicer težko zmagala na Emi, vendar si želi, da bi postala velik radijski hit. Tako tudi Marjetka pravi, da si na Emi želijo predstaviti skladbo. "Na festival greš zato, da predstaviš skladbo, ki jo sliši veliko ljudi. Zapoješ v živo, kot najbolje znaš, potem pa čas pokaže, kako uspešna bo," pravi in dodaja, da je to zanje poseben izziv, ki pa ni "ne prvi ne zadnji, važno je, da se bomo imeli super".


Glasba: Raay
Besedilo: P. Charles, Raay
Aranžma: Raay