42-letni Thompson je eden najpriljubljenejših, hkrati pa najbolj razvpitih hrvaških glasbenikov, saj je pogosto tarča kritik zaradi odkritega desničarskega ekstremizma v besedilih njegovih pesmi. S svojo skupino je rojake osvojil v času hrvaške vojne za neodvisnost, ko je izšla prva pesem Bojna Čavoglave. Foto:
42-letni Thompson je eden najpriljubljenejših, hkrati pa najbolj razvpitih hrvaških glasbenikov, saj je pogosto tarča kritik zaradi odkritega desničarskega ekstremizma v besedilih njegovih pesmi. S svojo skupino je rojake osvojil v času hrvaške vojne za neodvisnost, ko je izšla prva pesem Bojna Čavoglave. Foto:
Severina
Ko gre za Severino, so vse hrvaško-srbske zamere pozabljene. Foto: Uradna spletna stran

Zvezni švicarski policijski urad je konec septembra hrvaškemu pevcu prepovedal vstop v državo, potem ko je švicarska policija prepovedala za soboto napovedani Thompsonov koncert v Kriensu pri Luzernu. Na pristojnem uradu švicarske vlade so ocenili, da hrvaški pevec ni dobrodošel zaradi "pesmi, s katerimi povzdiguje desni ekstremizem in fašizem" ter "spodbuja nasilje in je že izzval množični pretep".

Zahtevali so tudi prepoved koncerta, ki je bil napovedan kot "hrvaški večer v Kriensu". Med drugim pa so še zapisali, da velja Perković za "skrajnega desničarja, ki poudarja pozdrav in držo, povezano s fašistično zgodovino Hrvaške".

Hrvaška diplomacija je medtem v diplomatski noti švicarskemu veleposlaniku v Zagrebu Erichu Hermannu Pircheru poudarila, da je odločitev švicarskih oblasti o prepovedi Perkovićevega vstopa v Švico neutemeljena. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, "ocene o obstoju nevarnosti terorizma, nasilnega ekstremizma, prepovedanih obveščevalnih služb, organiziranega kriminala", ki "resno ogrožajo zdajšnje odnose Švice z drugimi državami ali so usmerjene na nasilno spremembo državnega reda", ne držijo.

"Perković namreč ni nikoli bil v nobeni državi kazensko ovaden ali kaznovan zaradi omenjenih trditev švicarskih oblasti," so zapisali na sedežu hrvaške diplomacije. V Zagrebu so izrazili pričakovanje, da bodo švicarske oblasti vnovič obravnavale argumente hrvaške strani in potem ukinile prepoved Perkovićevega vstopa v Švico.

Thompson: Napad na hrvaški narod
S sporočilom za javnost se je oglasil tudi Perković, ki je izrazil presenečenje nad odločitvijo Švice, saj je "v tej državi imel več kot deset koncertov". Kot je dodal, je pretep na enem izmed njegovih zadnjih koncertov v Luzernu, ki ga kot razlog za prepoved koncerta navajajo švicarske oblasti, izbruhnil med dvema fantoma zaradi nekega dekleta, in ne zaradi njegovih pesmi. Švicarski uradniki so namreč ocenili, da je pretep izbruhnil zaradi agresivnih besedil v Thompsonovih pesmih.

Thompson je še zahteval zaščito hrvaške države, ker po njegovi oceni švicarske oblasti "niso napadle le njega, temveč celotni hrvaški narod in Hrvaško, ki ji pripisujejo fašizem". Thompsonove koncerte so že prepovedali tudi v Avstriji, BiH-u ter na Nizozemskem, decembra lani pa je izgubil spor z mestom Pulj, ki mu ni dovolilo nastopa v Areni, ker ni pravočasno vložil zahteve za koncert.

Kazensko ovadbo, ki sta jo Skupnost Srbov na Hrvaškem in nevladna judovska organizacija Margelov inštitut vložila proti Thompsonu zaradi ustaških pozdravov "Za dom spremni" sredi glavnega zagrebškega trga na njegovem lanskem koncertu, je sodišče zavrnilo.

Kot je poročal Jutarnji list, so švicarske oblasti zahtevale, da se prepoved Perkovićevega vstopa v Švico do 25. septembra 2012 vpiše tudi v schengenski informacijski sistem.

Hrvaški popzvezdniki osvajajo Beograd
Omenjeni časnik pa na svoji spletni strani poroča tudi o bajnih zaslužkih hrvaških glasbenih zvezdnikov v Srbiji, ki so poskrbeli za pravo "invazijo" na Beograd. V oktobru bodo namreč v srbski prestolnici nastopili Severina, Colonia, Petar Grašo (njegova koncerta sta že bila 1. in 2. oktobra) in Josipa Lisac, ki bodo za nastope zaslužili od 20.000 do 50.000 evrov.

Največ kun naj bi se znašlo na bančnem računu najpriljubljenejše hrvaške izvajalke na Balkanu, Severine, ki bo 17. oktobra prvič nastopila v beograjski Areni. Srbskemu občinstvu se bo 8. oktobra prvič predstavila Colonia, Josipa Lisac pa se 28. oktobra v Beograd vrača prvič po 20 letih.