Eden izmed najbolj prepoznavnih Disneyjevih likov je Mišek Miki, junak serije risank. Foto: EPA
Eden izmed najbolj prepoznavnih Disneyjevih likov je Mišek Miki, junak serije risank. Foto: EPA
Aladin in Jasmina
Aladin in Jasmina prepevata pesem A Whole New World na čarobni leteči preprogi.

Ameriški producent, režiser, scenarist, igralec in animator Walter Elias Disney se je rodil 5. decembra 1901. Kot soustanovitelj podjetja Walt Disney Productions je postal eden najbolj znanih filmskih producentov na svetu.

Večina biografij pravi, da si je Disney zamislil lik miška na poti iz New Yorka, vendar pa obstajajo dvomi, ali si ga je v resnici res izmislil on ali njegov sodelavec Iwerks. Mišek je bil prvotno imenovan Mortimer, pozneje pa ga je Lillian Disney preimenovala v ljudem dobro poznanega Mickey Mouse (Mišek Miki), ki je postal tudi zaščitni znak Disneyja.

Čeprav je studio izdeloval dve najuspešnejši seriji risank v industriji, je imel Disney vseeno večje cilje, zato je leta 1934 začel delati načrte za celovečerni animirani film. Druga podjetja v filmski industriji so močno dvomila o uspehu celovečernega animiranega filma in so bila prepričana, da bo to uničilo Disneyjev studio. Tudi njegova žena in brat sta ga poskušala odvrniti od te ideje, vendar je bil film Sneguljčica in sedem palčkov dokončan decembra 1937. V kinematografe je prišel februarja 1938 kot prvi barvni in govoreči celovečerni animirani film. Postal je eden najuspešnejših filmov leta in prinesel več kot okoli 72 milijonov evrov dobička.

Pesemi uspešne tako kot filmi
Walt Disney Company, ki ga je Walt ustanovil skupaj z bratom Royem, je postal eden izmed največjih hollywoodskih studiev, v lasti ima enajst zabaviščnih parkov in nekaj televizijskih mrež. Najbolj pa je poznan ravno po svojih celovečernih animiranih filmih. Spomnimo se samo nekaj najbolj znanih risank, kot so Pepelka, Peter Pan, 101 dalmatinec, Ariela, Aladin, Lepotica in zver, Pocahontas in Svet igrač.

V vseh filmih je, od nastanka zvočnih filmov, vedno pomembno vlogo igrala tudi glasba. Nekatere pesmi so postale skoraj tako velike uspešnice kot sami filmi. Pesem iz risanke Aladin A Whole New World, ki je leta 1993 prejela tudi oskarja za najboljšo izvirno pesem, še danes vrtijo po radiih. Oskarja za najboljšo pesem so prejeli še Ostržek, Ariela, mala morska deklica, Lepotica in zver, Levji kralj, Pokahontas in Tarzan.

Spodaj lahko prisluhnete in si ogledate nekatere najveličastnejše Disneyjeve trenutke.

Aladin - A Whole New World
Magična pesem na leteči preprogi je le ena izmed Disneyevih uspešnic, ki so nastale v 90. letih. A Whole New World bi lahko označili kar za Disneyjevo himno. Kaj pa loči to pesem od preostalih ljubezenskih balad, ki so nastale za Disneyjeve animirane filme? Morda je to ravno nerazumljiva čarovnija, ki je uročila Aladina in lepo Jasmino. Pesem ni tipična ljubezenska, saj govori tudi o svobodi v življenju, o možnosti, da izkusimo nove stvari in da smo takšni, kakršni smo.

Lepotica in zver - Beauty and the Beast
Pesem se odvija v plesni dvorani, kjer se zgodi eden izmed ključnih prizorov v filmu, saj se prvič pokaže ljubezenska naklonjenost med Bello in zverjo. Pesem v filmu prepeva čajnik Mrs. Potts, medtem ko lepotica in zver plešeta.
Levji kralj - Circle of Life
Ko se zlijeta glasba in slika na začetku najbolj dobičkonosnega klasično animiranega filma vseh časov, predstavita čustveno podobo, ki nas spremlja skozi cel film. Mnogi označujejo ta začetek filma za enega najboljših. Še leta po Levjem kralju so poskušali filme začeti na podoben način, vendar nobenemu to ni uspelo tako izjemno.
Ostržek - When You Wish Upon a Star
Pesem, ki je Disneyju prislužila prvega oskarja za najboljšo pesem, je nežna balada, ki govori o uresničitvi sanj.
Ariela, mala morska deklica - Under the Sea
Jastog Sebastian naredi s svojo pesmijo podvodno življenje izjemno privlačno. Glasba je živahna, besedilo pa zabavno. Le zakaj bi si Ariela po tem želela živeti na kopnem? Ljubezen pač ne pozna meja ...
Sneguljčica in sedem palčkov - Heigh Ho
Pesem Heigh Ho, ki je bila napisana pred več kot 70 leti, je priljubljena in zelo znana. Njeno različico poznamo tudi v slovenščini: "Hej ho, hej ho, na delo zdaj gremo..." To je prva Disneyjeva pesem, ki je postala mednarodno znana in priljubljena. Leta pozneje so jo prepevali tudi gremlini.
Pokahontas - Colors of the Wind
Pesem, ki jo poje Pokahontas, govori o tem, da ona ni necivilizirana, ampak da se le razlikuje od belcev. Razlaga o tem, kako dobro pozna naravo, razume vsako bitje in da se kolonist John Smith marsikaj lahko nauči od nje.
101 dalmatinec - Cruella De Vil
Preprosta melodija in zabavno besedilo sta "kriva", da nam pesem ostane v spominu.
Levji kralj - Hakuna Matata
Za eno najbolj nalezljivih filmskih pesmi sta poskrbela Elton John in Tim Rice, ki sta napisala tudi druge pesmi iz te Disneyjeve risanke. Izraz hakuna matata v jeziku svahili pomeni brez skrbi.