Komu bo pripadla zmaga na 35. festivalu Melodije morja in sonca? Foto: Avditorij Portorož
Komu bo pripadla zmaga na 35. festivalu Melodije morja in sonca? Foto: Avditorij Portorož
Smernice in potek 35. festivala Melodije morja in sonca so danes predstavili: Meira Hot, podžupanja Občine Piran, Marko Česnik, direktor Avditorija Portorož-Portorose, Mario Galunič, odgovorni urednik UPE Razvedrilnega programa TV Slovenija, Slavko Ivančić, umetniški vodja festivala MMS in Lada Tancer, predstojnica Urada za družbene dejavnosti Občine Piran. Foto: Avditorij Portorož
Rudi Bučar in Frčafele
Veliki zmagovalci 34. izdaje Melodij morja in sonca so bili Rudi Bučar in Frčafele s skladbo Sen znala jes, ki so jo odpeli v istrskem narečju. (Foto: Jani Ugrin/MMC RTV Slovenija)

Znan je vrstni red na priljubljenem poletnem festivalu, ki bo v soboto, 4. julija.

Nastopilo bo 14 izvajalcev (sedem vabljenih in sedem, ki jih je povabila komisija) v sledečem vrstnem redu in z naslednjimi skladbami: Bilbi - Limonada; Ina Shai - Iščem sonce; skupina Mozaik - Prvi poljub; Klepač in Gustinčič KinG - Malo za hec, malo zares; Šturle - Hit poletja; Tulio Furlanič - Bloody Marry; Polona Furlan - Ostani še malo; Žiga Rustja - Ne sodim sam; Katrinas - Do neba; Easy - Nekaj med nama; Francesco Squarcia - Innamorasi di te; Monika Pučelj - V dobrem in slabem; Eva Boto & Gašper Rifelj - Ljubezen dela čudeže; Alja Krušič - Najin ples.

35. festival Melodije morja in sonca bo v soboto, 4. julija, ob 20.45, ogledali pa si ga boste lahko v neposrednem prenosu na TV Slovenija. Povezovala ga bosta Lorella Flego in Mario Galunič.

Letošnja novost je, da se bodo pred festivalom na radiih predvajali deli tekmovalnih skladb. V šov programu bodo zbrani zmagovalci festivala z mladimi pevci zapeli zmagovalne skladbe. V tednu pred festivalom bomo tudi letos v Portorožu pripravili tri predstavitvene večere in druženje z izvajalci/glasbeniki, kar bo popestritev poletnih večerov. Pri Založbi kaset in plošč RTV Slovenija bo izšla zgoščenka s tekmovalnimi skladbami.

Na festivalu bodo podelili veliko nagrado festivala Melodije morja in sonca 2014 in nagrade komisije za glasbo, besedilo, priredbo, interpretacijo vokalnega solista in nagrado Danila Kocjančiča (za obetavnega izvajalca oziroma avtorja).

"Praznik slovenske zabavne glasbe"
Na razpis je prispelo več kot 60 skladb, zato izbira nikakor ni bila lahka, je na današnji novinarski konferenci priznal umetniški vodja MMS Slavko Ivančić. Med drugim so prejeli veliko krasnih šansonov, je dodal.

Poleg Občine Piran je partner MMS-ja tudi RTV Slovenija, ki bo tudi tokrat poskrbela za televizijski prenos prireditve. Urednik razvedrilnega programa Televizije Slovenija Mario Galunič, ki je MMS označi za "praznik slovenske zabavne glasbe", je ob tem poudaril, da je bil lanski festival kljub poletnemu terminu ena najbolj gledanih prireditev.

Marko Česnik, direktor Avditorija Portorož, ki festival organizira, je spomnil na bogato zgodovino MMS-ja. Festival je imel vzpone in padce, a se je vendarle izkazal za zelo kakovostnega in je postregel z mnogimi uspešnicami.

Piranska podžupanja Meira Hot je opozorila, da MMS ni le popestritev poletnega dogajanja, ampak "poletni festival, ki vsako leto na radijske postaje in v ušesa Slovencev pošlje kakovostno glasbo". Poleg številnih glasbenih dogodkov, na katerih se slovenski glasbeniki lahko predstavijo širši množici, pa je Hotova ponosna, da jim je kljub določenim nihanjem uspelo celo dvigniti raven kakovosti glasbene produkcije festivala.

Po besedah predstojnice občinskega urada za družbene dejavnosti Lade Tancer bodo tudi letos poskrbeli, da se bodo v festivalsko dogajanje vključevali tako domačini kot obiskovalci Portoroža. V tednu pred festivalom se bodo zvrstili trije predstavitveni večeri, letošnja novost pa je, da bodo na določenih radijskih postajah tekmovalne skladbe predvajali že v tednu pred festivalom.

Seznam nastopajočih po vrstnem redu (ki so ga izžrebali danes) si lahko pogledate spodaj.

#

Naslov skladbe

Izvajalec

Avtor glasbe

Avtor besedila

Avtor priredbe

1

Limonada

Bilbi

Maja Pihler Stermecki, Gregor Stermecki

Rok Vilčnik

Peter Dekleva

2

Iščem sonce

Ina Shai

Martina Šraj, Vincenzo Capodivento

Martina Šraj

Vincenzo Capodivento

3

Prvi poljub

Skupina Mozaik

Tadej Vasle

Tadej Vasle

Tadej Vasle

4

Malo za hec, malo zares

Klepač in Gustinčič KinG

Marino Legovič

Leon Oblak

Marino Legovič

5

Hit poletja

Šturle

Dare Kaurič

Dare Kaurič

Dare Kaurič

6

Bloody Marry

Tulio Furlanič

Marino Legovič

Damjana Kenda Hussu

Marino Legovič

7

Ostani še malo

Polona Furlan

Aleš Klinar

Polona Furlan

Aleš Klinar

8

Ne sodim sem

Žiga Rustja

Žiga Rustja

Žiga Rustja

Žiga Rustja, Andrea F

9

Do neba

Katrinas

Rok Golob

Katarina Habe

Rok golob

10

Nekaj med nama

Easy

Easy

Angelo Misterioso

Easy

11

Innamorarsi di te

Francesco Squarcia

Francesco Squarcia

Francesco Squarcia

Aleksandar Valenčić

12

V dobrem in slabem

Monika Pučelj

Monika Paternoster

Monika Paternoster

Dejan Dimec

13

Ljubezen dela čudeže

Eva Boto & Gašper Rifelj

Gaber Radojevič, Lea Sirk

Gaber Radojevič, Lea Sirk

Gaber Radojevič, Lea Sirk

14

Najin ples

Alja Krušič

Lea Sirk

Lea Sirk

Lea Sirk