Sinead alias Shuhada' s hidžabom. Foto: Twitter/Shuhada' Davitt
Sinead alias Shuhada' s hidžabom. Foto: Twitter/Shuhada' Davitt
Sinead O'Connor
Nastopa le še redko. Foto: Reuters

Rockerica, mati štirih otrok, je prejšnji teden objavila posnetek svojega petja azana – islamskega klica k molitvi, zdaj pa je svoje petje pojasnila z besedami: "Želim razglasiti, da sem ponosna, da sem postala muslimanka. Gre za naravni sklep vsakega inteligentnega teološkega potovanja, saj vse besedilo Svetega pisma vodi k islamu, kar pomeni, da so vse druge svete knjige odveč. Dobila sem tudi novo ime, zdaj sem Shuhada'." Dodala je, da ji je prvi hidžab – muslimansko naglavno ruto –, podarila prijateljica Elaine in da je po vsem telesu dobila mravljince, ko si ga je prvič nadela.

Irka je na Twitterju spremenila tudi svojo profilno fotografijo – v znameniti logotip podjetja Nike, kljukico, je zapisala: "Nosi hidžab. Samo naredi to." Po vrsti objav so njeno odločitev podprli mnogi muslimani, ki jim je izrazila hvaležnost.

Sinead (oziroma Shuhada') si je predtem že spremenila ime – lani je postala Magda Davitt, da bi "se osvobodila starševskih urokov".

Temne misli in boj z boleznijo
Rockerica, najbolj znana po uspešnici Nothing Compares 2U, sicer že vrsto let dviga prah. V 90. letih prejšnjega stoletja jo je Irska apostolska cerkev posvetila v duhovnico, s čimer je močno razburila Rimskokatoliško cerkev. Čeprav je nato večkrat poudarila, da se ima za kristjanko, tudi ni skoparila s kritikami na račun Cerkve. V intervjuju leta 2011 je zaradi spolnih škandalov Vatikan označila za "hudičevo gnezdo" in pozvala k ustanovitvi "alternativne cerkve", saj v Vatikanu "lažnivci morijo kristijane".

Burno je tudi njeno zasebno življenje. Lani je družinske člane in oboževalce prestrašila z videoposnetkom, v katerem je iz hotelske sobe v New Jerseyju sporočila, da se bori s samomorilskimi mislimi. "Duševna bolezen je kot mamilo, ne zanima je, kdo si. Nenadoma te vsi ljudje, ki naj bi te imeli radi, začnejo obravnavati kot kup dr..a. Je kot lov na čarovnice." Pevki so pred več kot desetletjem diagnosticirali bipolarno motnjo, vrsto let se bori tudi z depresijo in posttravmatskim stresom.

Pevka je bila štirikrat poročena in bila še trikrat v resni zvezi. Iz teh razmerij ima štiri otroke – 29-letnega Jaka, 21-letno Roisin, 13-letnega Shana in 9-letno Yeshuo. Trikrat je bila v razmerju tudi z ženskami.