Pasja ležišča so nekoliko dvignjena od tal, da pes ne leži na mrzlih in vlažnih tleh. Foto: Paul Croes & Inge Nelis / Elia Falaschi / Lisa Tramontina
Pasja ležišča so nekoliko dvignjena od tal, da pes ne leži na mrzlih in vlažnih tleh. Foto: Paul Croes & Inge Nelis / Elia Falaschi / Lisa Tramontina
Ležišče mora biti stabilno in ne preveč dvignjeno, da lahko nanj stopi pes, tudi če ima zdravstvene težave. Foto: Paul Croes & Inge Nelis / Elia Falaschi / Lisa Tramontina
Ročno pletena košara Baco iz ratana. Foto: Paul Croes & Inge Nelis / Elia Falaschi / Lisa Tramontina
Pierangelo Brandolisio z Akito. Foto: Mesec oblikovanja
Večkrat nagrajeno bivališče za mačke CAT60, posnema stil 60 let prejšnjega stoletja. Foto: Paul Croes & Inge Nelis / Elia Falaschi / Lisa Tramontina
Lahko je pritrjen na steno, ali pa je dvignjen na nogicah, ki spominjajo na dinamiko italijanske ptice polojnik. Foto: Paul Croes & Inge Nelis / Elia Falaschi / Lisa Tramontina
Levo je proizvod Tunnel, za bolj plašne mačke, saj ima odprtinice zelo majhne, Cat 60 (desno), pa je namenjen bolj igrivim mačkam. Foto: Paul Croes & Inge Nelis / Elia Falaschi / Lisa Tramontina
Praskalnik Torre iz jute in brezovega lesa. Foto: Paul Croes & Inge Nelis / Elia Falaschi / Lisa Tramontina
Ležišče mora biti za psa dovolj veliko, da se na njem lahko tudi stegne. Foto: Paul Croes & Inge Nelis / Elia Falaschi / Lisa Tramontina

V poplavi izdelkov za hišne ljubljenčke so le redki tako premišljeni, kot so izdelki Brandodesign. A vsaka kakovost in originalnost imata svojo ceno – izdelki Pierangela Brandolisia niso za vsak žep. Oblike pasjih ležišč z vdolbinami po površini, ki so skladne s telesom živali, kot tudi različnim značajem mačk prilagojena bivališča so oblikovana in ročno izdelana z razlogom.

"Vsak moj predmet izhaja iz zamisli in čustva, to je zame bistvenega pomena, še preden začnem oblikovati," razlaga Pierangelo Brandolisio, ki smo ga ujeli na Mesecu oblikovanja, kjer je razstavljal svoje večkrat nagrajeno delo, dvignjeno leseno bivališče za mačke CAT60, z velikimi odprtinami, ki omogočajo živali komunikacijo s prostorom in lastnikom.

Poleg uporabe naravnih materialov, kot so les, juta, usnje, ratan, je Pierangelo Brandolisio poskušal oživiti tudi kulturo obrtništva v Italiji, ki v tehnološkem svetu obujajo lise preteklost. Mačje bivališče Baco, recimo, ročno plete že četrta generacija mojstrov v Furlaniji, ki prenaša svoje znanje iz roda v rod. "Najlepša stvar pri oblikovanju je ravno to, da lahko znova uporabimo predmete, ki so nam nekoč služili, zdaj pa jim damo drug pomen."


Za pse ste oblikovali tri tipe ležišč, kako ste prišli do oblik in kakšno sploh je dobro ležišče za psa?
Dobro ležišče pomeni prostor, v katerem se lahko pes spočije, pretegne. S tem razlogom je tudi nastala znamka Brandodesign, saj sem hotel oblikovati odprto ležišče za svojega psa. Oblika ležišča Dune spominja na puščavske sipine, leseno ležišče je izdolbeno po anatomiji živali, saj se pes tudi med spanjem premika.
Potem je tu še drugi vidik. Vsa ležišča so iz zdravstvenih razlogov nekoliko dvignjena od tal, a ne preveč, saj pes ne sme ležati na hladnih, vlažnih tleh, ko ostari, pa ima lahko gibalne težave. Dvignjeno ležišče mora biti stabilno, če se bo pes prestrašil, ne bo šel več gor. Zato sem oblikoval blazino, ki ima spodaj protizdrsni material. Pes se mora dobro počutiti. Dobra postelja za psa pomeni enako kot dobra postelja za človeka.
Kako veliko posteljo pa ima vaša Aki (pasme ameriški akita)?
1,30 metra, hodi okoli ležišča, ko je na njem, pa se zvije v klopčič ali leži stegnjeno.
Koliko pa ste pri oblikovanju upoštevali dejstvo, da imajo živali raje naše postelje in kavče, sploh če so novi, kot objekte, ki so namenjeni njim?
Živali morajo biti naučene, da imajo svoj prostor za počitek. Pri oblikovanju bivališč za mačke sem izhajal iz posebnih lastnosti živali. Mačk nisem hotel učiti, oblikoval sem jim prostor, pri katerem sem upošteval lastnosti živali. Poleg Akija imamo v studiu tudi bengalsko mačko Caber.

Pa je težje oblikovati za mačke ali za pse?

Mačke in psi imajo različne načine življenja, različne potrebe. Pes ima potrebo po enem prostoru, na katerem se počuti varnega. Pogosto živi v naših domovih, zato do zdaj nisem nikoli načrtoval zaprtih prostorov za pse, saj je smernica družbe, da je pes del družine. Pes kot žival živi z nami. Zato sem razmišljal o ležiščih za pse.
Res pa je, da je veliko bolj navdihujoče oblikovati za mačke, saj so po značaju bolj zadržane. Rade živijo na neki višini in opazujejo okolico. Zato moramo za mačka načrtovati prostor, v katerem bo vedel, da je na varnem. Mačka se boji, da bi jo druga žival napadla, zato mora imeti več vhodov in izhodov. Bivališča za mačke sem zasnoval z dvema odprtinama, skozi kateri lahko vstopa in izstopa, čeprav so to polzaprti prostori, dajejo mački varnost, saj lahko skozi odprtine opazuje okolico.
Vse lepo in prav, ampak ali mačka vaš izdelek dejansko uporablja?
Ga, saj prepozna, da je namenjen njej. Vsako bivališče je lahko dvignjeno na podstavku, ali pa ga pritrdimo na steno, s čimer mački omogočimo igro na več ravneh. Na izdelku Tore (stolp, op. p.) si lahko mačka brusi kremplje. Notranji del je iz naravnega materiala, lesa, obdan pa je iz vrvi iz jute. Ko mačka s kremplji praska po njem, čuti, da je material naraven, saj je v notranjem delu les breze, ki

je zelo mehak. Ko mačka začuti mehkobo, ji to prija.

Prej ste omenili ergonomijo ležišč, kako ste raziskovali primerne oblike za različne značaje živali?
Vsaka mačka ima svojo osebnost, ene so sramežljive in imajo rade zaprt prostor z majhnimi odprtinami, da se lahko vanj skrijejo. Za bolj radožive mačke sem oblikoval bolj odprte prostore, da imajo več interakcije s svojim gospodarjem; v dnevni sobi mi opazujemo mačka, on pa nas.

Pri ergonomskem elementu sem izhajal iz potreb mačk, od izbire materialov, kot sta koža in mikrofibra, ki jih tudi živali zaznajo kot udobne. Poleti tako mačke kot psi iščejo hlad, pozimi pa toploto, kakšno volneno blazino, vsako ležišče se lahko prilagodi z blazinicami oziroma tekstilom. Pri linijah blazin sem pazil na zavoje, da se žival počuti, kot bi bila v objemu, da jo predmet varuje okoli celega telesa. Tak predmet ji omogoča, da se na njem zlekne in sprosti.

Predvsem za mačje izdelke ste prejeli številne nagrade, zadnja med njimi je rdeča pika za Tunel. Ta naj bi, zaradi gibanja, dajala mačkam občutek, kot da so na drevesu, zanimiva ideja.
Tunel je namenjen tipu mačke, ki ima rada gibanje. Ima večje odprtine, da lahko žival gleda ven. Dostop je z dveh strani, mačka pa lahko skoči tudi na vrh. Predmetom sem dal nestatično obliko, ki daje občutek gibanja, saj stojijo na štirih različno dolgih in v različne smeri usmerjenih nogicah. Tunel je lahko na podstavku ali pa ga namestimo na steno. Vsak moj predmet izhaja iz zamisli in čustva, kar je zame bistvenega pomena, še preden se lotim oblikovanja.

Ni stvar v tem, da ima objekt štiri noge, imeti mora zgodbo. Vse predmete na podstavku sem poimenoval 'cavaliere', ker se tako imenuje zelo elegantna italijanska vodna ptica polojnik (Cavaliere d'Italia), ki je v nenehnem gibanju. In noge pri Tunelu spominjajo ravno na gibanje te vodne ptice. Tudi pri pleteni košari Baco sem dobil navdih pri ptici škurh (ital. chiurlo), z zelo lepim mehko zaobljen kljunom – nogice Baca spominjajo ravno na kljun tega ptiča. Všeč so mi vzporednice z naravo, da ima moj predmet neko živo obliko.

Fotografije: Paul Croes & Inge Nelis / Elia Falaschi / Lisa Tramontina
Katja Štok
katja.stok@rtvslo.si