Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok

V MMC-jevi rubriki Lepota bivanja smo vse leto predstavljali in dajali priložnost predvsem mladim slovenskim ustvarjalcem, oblikovalcem in arhitektom, ki s svojim delom prispevajo k zorenju urbane kulture, nekateri celo postavljajo temelj kulturni dediščini. Izbrane projekte smo uvrstili v pet kategorij: trajnostni razvoj, obujanje tradicije, funkcionalnost, kakovost in estetika, arhitektura za ljudi.

1. TRAJNOSTNI RAZVOJ
Vedno več kreativcev v Sloveniji sledi načelu trajnostnega oblikovanja in uporabe recikliranih materialov. Fantje iz skupine Desnahemisfera so za Donar oblikovali telefonsko govorilnico Chat Loop, ki je izdelana iz 100-odstotnega recikliranega materiala iz uporabljenih plastenk za vodo in drugih plastenk. Govorilnica je namenjena polnjenju prenosnega telefona in telefoniranju, pri čemer telefon priključimo na USB-kabel in govorimo po klasični telefonski slušalki, ki je odšla že skorajda v pozabo.

V Sloveniji je vedno več zanimanja za ponovno uporabo oživljenih jugoslovanskih kosov pohištva, v čemer sta samosvoj slog razvila mlada Novogoričana Ajda Miška in Matej Kolavčič, ki ustvarjata pod znamko Mellow Moose Station.

2. OBUJANJE TRADICIJE
Absolventka arhitekture Maša Pirc (Štrikula) je dokazala, da je tudi kvačkanje lahko zelo šik. Poleg različnih okrasnih košar, izdelanih iz konopljene vrvi, je osvojila našo pozornost z okroglimi kvačkanimi črno-belimi preprogami, za izdelavo katerih potrebuje okoli 40 ur. Ilustratorka Nina Mršnik in arhitektka Ivana Blaž pa sta obudili skoraj pozabljeno obrt tkanja čilimov, ki jih v novi podobi na star način tkejo tkalke v Bosni in Hercegovini. Zagonska sredstva za proizvodnjo čilimov Kobaiagi Kilims sta zbrali na platformi za zbiranje zagonskih sredstev Kickstarter.

Žlahtni izbor MMC-jeve rubrike Lepote bivanja si oglejte spodaj - za celozaslonski ogled galerije kliknite drugo ikono v desnem spodnjem kotu (kvadratek):

3. FUNKCIONALNOST
Z mislimi, da je oblikovanje predvsem funkcionalno, sta Vera Fojs in Brane Širc (VAW) na letošnjem Mesecu oblikovanja Ljubljana in Top idejah - borzi znanja (pohištveni sejem Ambient) predstavila reinterpretacijo klasičnega sekretarja I Keep My Secrets Safe, ki je primeren za manjše prostore. Je hkrati delovna površina ali stenska omarica, v kateri so lahko pospravljeni prenosni računalnik, računi in druge drobnarije.

Zanimiv je tudi funkcionalni modulni sistem kuhinjskih elementov za začimbnice, kozarce, nože, papirnate brisačke Steelline, ki se na črno magnetno površino pritrdijo z magneti in razporedijo glede na kuhalne potrebe. Arhitektki Kaja in Lana Strle (3sdesign) sta zanje prejeli eno izmed treh nagrad na Top idejah.

4. KAKOVOST IN ESTETIKA
Razred zase je zagotovo Mizarstvo Bolčič, eno redkih slovenskih pohištvenih podjetij, ki v svetovnem merilu ustvarja kakovostne in oblikovno dovršene pohištvene izdelke, pri čemer sodeluje tudi s tujimi oblikovalci. Nagrajeno kolekcijo Mitja na sejmu Ambient (TOP FIVE) je oblikoval Neven Kovačič.

5. ARHITEKTURA ZA LJUDI
Letos je bilo v primerjavi z lanskim letom nekoliko manj žuborenja na področju produktnega oblikovanja in nekoliko več v arhitekturi. Kot najbolj opažena projekta sta zagotovo Nordijski center Planica (A biro, Stvar in Studio Akka) in prenovljena Slovenska cesta (avtorji: Dekleva Gregorič arhitekti, Katušić Kocbek arhitekti, Sadar + Vuga in Scapelab), ključna avenija v Ljubljani, ki je z drevoredom, tlakom in urbano opremo dobila poseben značaj, ki ustreza njeni vlogi in sodobnemu odrazu mesta. Svojevrsten projekt na svetovni ravni je zagotovo gorski bivak pod Skuto arhitekturnega biroja Ofis. Arhitekta Špela Videčnik in Rok Oman sta bivak zasnovala skupaj s študenti s harvardske univerze, kjer predavata na podiplomski šoli za oblikovanje (Harvard GDS).

Z znamko Darilo slovenske arhitekture pa se je Slovenija končno postavila ob bok dunajskemu Wiener Werkstätteju, saj navdih za cenovno dostopna darila (blokci, brisače, bombonjere, steklenice za vodo) črpa pri slovenskih arhitektih. Ob lanski 130. obletnici rojstva arhitekta Ivana Vurnika so se poklonili ravno njemu.