Oblikovalka Nika Zupanc je svojo prepoznavnost zgradila z oblikovanjem za priznane blagovne znamke, kot so Dior, Natuzzi, Moooi, Qeeboo, Moroso, Sé ... Foto: Natuzzi
Oblikovalka Nika Zupanc je svojo prepoznavnost zgradila z oblikovanjem za priznane blagovne znamke, kot so Dior, Natuzzi, Moooi, Qeeboo, Moroso, Sé ... Foto: Natuzzi

Obsežni oblikovalski opus Nike Zupanc zajema skorajda vse vrste predmetov za dom in bivanje, od pohištva, delovnih miz in zof do lestencev ter celo desk za deskanje.

V MAO-ju se predstavlja z izborom stolov, od najnovejših kosov, ki jih je oblikovala za Natuzzi in so bili premierno predstavljeni letos, do zgodnejših kosov za Moroso, so zapisali v muzeju.

Nika Zupanc, ki od leta 2008, ko je ustanovila svoj studio, deluje kot samostojna oblikovalka, danes razvija projekte za svetovno uveljavljena podjetja. Za prestižne naročnike oblikuje zaključene kolekcije, interierje ali prostorske instalacije, kot je bila Room of one's own za Dior. Izdelke v omejenih serijah razvija tudi v okviru svoje lastne blagovne znamke Nika Zupanc.

Oblikovalka skozi ikonično oblikovane predmete interpretira sodobno kulturo ter preizkuša meje tehnologij in materialov. Njeni kosi nosijo izrazito osebno in pripovedno noto, ki so jo pri Elle USA označili za t.i. punk eleganco. Umetnica zase pravi, da v svojih projektih "izziva racionalno, trezno in utilitarno, tako da daje glas intuitivnemu, eklektičnemu in intimnemu".

Razstava je javna in bo na ogled od 22. oktobra do 8. januarja 2021 v delovnem času muzeja. Na dan odprtja bo razstava odprta od 10. do 18. ure.

Mednarodno prepoznavnost je oblikovalka dosegla s svetilko Lolita, ki je postala del kolekcije podjetja Moooi. To jo je k sodelovanju povabilo takoj po njeni samostojni predstavitvi na milanskem tednu oblikovanja leta 2009.

Kot so sporočili iz MAO-ja, bodo danes zvečer pripravili tudi javno vodenje po razstavi, pri čemer bo vstop v razstavne prostore možen za največ pet ljudi hkrati. Skozi oblikovalski opus Nike Zupanc bo obiskovalce popeljala kustosinja razstave Mika Cimolini.

Pred tem bo Nika Zupanc v okviru programa Prenos veščin na spletnem predavanju predstavila pretekle projekte, delo z mednarodnimi naročniki in blagovnimi znamkami ter svojo osebno kolekcijo, ki jo snuje za lastno znamko. Spremljati ga bo mogoče na kanalu YouTube in Facebookovem kanalu Centra za kreativnost.

Stoli industrijske oblikovalke Nike Zupanc