Lepota bivanja
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.9 od 28 glasov Ocenite to novico!
Prostor in pol 2016 po izboru bralcev MMC-ja je lokal Monstera bistro. Foto: Aklih
Bine Volčič je že od nekdaj sanjal o povsem lastnem lokalu, kjer bi imel proste roke in veliko svobode. Foto: Robi Rep
Letošnjo simbolično nagrado za zmagovalni interier so izdelali v oblikovalskem studiu AKLIH, in sicer svoje nekoliko prirejeno stojalo za dežnike April. Foto: Aklih
Tloris prostora.
Dovtipi monstere so v prostor vključeni izredno nevsiljivo, kot oblika svetil in keramika v stranišču. Prav poseben pa je skriti kotiček v ozadju, kjer so sledovi cvetličnega potiska stene. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok

Dodaj v

Prostor in pol 2016 po izboru bralcev je Monstera bistro

MMC po poteh zanimivih interierjev
12. januar 2017 ob 06:19
Ljubljana - MMC RTV SLO

Bralci MMC-ja so med 11 predstavljenimi interierji in javnimi prostori za Prostor in pol 2016 izglasovali lokal Monstera bistro kuharskega mojstra Bineta Volčiča.

Glasovanje je potekalo od 15. decembra 2016 do vključno 11. januarja 2017, med oddanimi 1804 glasovi v spletni anketi (pri čemer je en IP en glas) je največ glasov prejel lokal Monstera bistro (27 odstotkov), ki se tako pridružuje Prostoru in pol 2014 – Pivnici Pivovarne Union in Prostoru in pol 2015 – Cat Caffeju. Po številu glasov so bralci MMC-ja na drugo mesto uvrstili Pišek bar (14 odstotkov), na tretje pa Nostalgijo Vintage Caffe (13 odstotkov). Izide glasovanje si lahko ogledate TUKAJ.

Letošnjo simbolično nagrado za zmagovalni interier so izdelali v oblikovalskem studiu AKLIH, in sicer njihovo nekoliko prirejeno stojalo za dežnike April.


Notranja oprema podrejena hrani in Binetu

Pod interier Monstere bistroja je podpisana arhitektka Maja Stamenković, ki je, kot pravi, zasnovo notranje opreme podredila hrani in Binetu. "Zdi se mi, da visoke kulinarike ne čutim več toliko. Čeprav se še vedno rad igram z okusi, sem hotel imeti nekaj, kar bo bolj sproščeno, dostopno in odprto širši javnosti, da lahko sem pride vsakdo, ne le tisti, ki ima veliko denarja," je razlagal kuharski mojster Bine Volčič le nekaj dni pred uradnim odprtjem bistroja junija lani. Monstera, kot je poimenoval majhen prostor, nedaleč stran od Kongresnega trga v Ljubljani, je nekakšna mešanica oživitve retrosloga iz 60. in 70. let, začinjenega z industrialom in logiko bistrojske postrežbe.

"Bistro, bistro," naj bi se drli ruski oficirji, kozaki, francoskim natakarjem med okupacijo Pariza leta 1814, ko so s praznimi trebuhi nestrpno čakali na postrežbo kakšnega telečjega raguja ali boef bourguignona. Ali je bila res ruska beseda bistro (быстро), v prevodu hitro, tista, ki je poimenovala te tipične gostilnice v Franciji, v katerih še danes strežejo preprosto in hitro, a odlično hrano po tradicionalnih meščanskih receptih, ali pa je izpeljanka iz francoske besede bistrouille (kavni aperitiv z dodanim likerjem), je razprava, ki še vedno razdvaja etimologe.

Monstera deliciosa
Arhitektka Maja Stamenković je želela prostor kar se da odpreti in povezati z rdečo nitjo – protagonistko monstero. Edina zahteva kuharskega mojstra je bila namreč določiti mesto za Monstero delicioso; tropsko rastlino, pod katero se je kot otrok 80. let prejšnjega stoletja igral z legokockami, rastlino z velikimi resastimi listi, sicer tipičen primerek botanike držav Srednje in Južne Amerike, ki je doživela renesanso tako v uradih v nekdanji Jugoslaviji kot tudi v blokovskih stanovanjih z omarami do stropa, da je bil prostor dobro izkoriščen, kot je veljalo.

"Ko sem iz radovednosti začel raziskovati to rastlino, sem ugotovil, da je resnično zanimiva, saj ima zelo okusen sadež …, kot da bi zmešal banano, ananas, kivi, jagode, je miks vsega, nedoločljivega, zelo edinstven okus. In sem rekel, to je to, je kot slog mojega kuhanja - malo ubrisano -, vse skupaj zmešam v eno dobro celoto," pove Volčič, ki si je za cilj zadal, da iz teh občutljivih plodov rastline sestavi prvovrstno hišno sladico.

Sledovi zgodovine vidni na vsakem koraku
Kar nekaj elementov iz pritličnega prostora zgradbe iz leta 1897, ki je bil sprva bivanjska enota, pozneje je bil v njem arhitekturni biro, nato pa restavracije, je arhitektka uporabila na izredno ekonomičen način. Ohranila je marmorna tla, ki jih je dopolnila z betonom, s čimer je želela nakazati potek obstoječega tlorisa. Opečnati zid je odela v belo barvo, da je prostoru dodala svežino, pri lupljenju nekoliko skrite stranske stene pa obdržala cvetlično poslikavo, katere nostalgičnosti je poudarila s srebrnim Meblovim svetilom, "ker je retro in ker sovpada v ta koncept".

Geometrijski element
Poleg očitne častne postavitve zelene rastline tik ob Binetovo hladno pripravljalnico je pozoren opazovalec med sivimi stoli opazil le enega zelenega. "Različni odtenki zelene simbolizirajo rastlino v različnih obdobjih rasti. Ko je majhna, je rumenkasto svetlozelene barve, potem pa temni, temni, temni," razlaga sogovornica.

Tu so še geometrijske luči v obliki ploda rastlinske velikanke in instalacija iz predelkov šestkotnih oblik, ki imajo na sredini razdelkov srebrni kroglici, tako kot plod monstere, in so avtorsko delo arhitektke. Zanimiv detajl je v toaletnih prostorih, kjer so nad umivalnikom prav posebne keramične ploščice Dandelion (Marrakech Design), ki prav tako abstrahirajo list monstere, črte pa simbolizirajo perforacijo lista.

K. Št.
false
Prijavi napako
Komentarji
nevem
# 12.01.2017 ob 08:30
Sicer korekten lokal, brez nekih vidnih arhitekturnih presežkov ("retro" ni noben presežek). Pri vsem skupaj pa enostavno v nobenem primeru ne verjamem, da je to mnenje bralcev.
Zatorej... minus Mmc.
rokers
# 12.01.2017 ob 07:07
to je ex stara kar vidim..nostalgija! mož, ki je tam stregel je bil legenda, hrana je bila za mestne razmere domača in odlična..Cene res ugodne, placa ni blo, a te je kelnar kar nekam posedu k drugim. Čeprav nisem vegi, pri Stadri nisem nikoli jedel mesa, ker je bilo vegi res vrhunsko..Škoda, si predstavljam, da bo tam sedaj en sam šminkeraj. Ljubljana je v zadnjih letih zaradi navala turistov izgubila tiste prav betulce, kjer lahko gre človek u izi na špric za normalno ceno, brez ponudbe sto različnih piv, plakatov in angleščine. En tak lep pristen lokalčič je v Trnovem ob plaži: vinotoč, kjer je res še po ta starem - po domače..antifensi!
reorah
# 12.01.2017 ob 08:56
Skoraj cel članek moraš prebrat, da ugotoviš, da se ta prostor nahaja v Ljubljani! Oprostite moji naivnosti, ampak nismo vsi iz Ljubljane, da bi nam bilo to samoumevno poznano!
mike_casper
# 12.01.2017 ob 07:03
Kaj pa vem. Je precej boljših ambientov. Ampak vsak ima svoj okus. Lp
mafi_ja
# 12.01.2017 ob 08:30
Poznam enga dobrega malarja, ti zbandažira, pokita in prebeli za ugodno ceno.
cene vols
# 12.01.2017 ob 08:55
Po slikah sodeč vsekakor preveč belo vse skupaj.
antropolog
# 12.01.2017 ob 08:51
Se strinjam z "rokers-om".
Lepi študentski spomini me vežejo na ta lokal - okrepčevalnica STADRA (STAnko in DRAgica, kot me je poučil g. Stanko-natakar). Stregli so večinoma vege hrano, pa tudi mesno. Bila je odlična hrana in tudi večkrat smo morali čakati v vetrolovu, da smo dobili svoj sedež, ampak je bil g. Stanko vedno prijazen in ustrežljiv. Ne bom pozabil hladnih sadnih juh, ki so jih stregli v poletnem času. Tudi po študenskih letih, če sem bil v LJ, sem rad šel tja na kosilo. Cene so bile "navadnemu smrtniku dosegljive". Sedaj je najbrž nekoliko drugače.
Ambient je vsekakor okusen, tiste "cegle" ob pultu bi pa lahko vseeno "porajhali" do konca stene, ker niso neka dodana vrednost v ambientu. Verjamem, da so želeli izpostaviti tudi oplesk, ki je prikazan v kotu za WC-jem, vendar ne deluje ravno okusno. Seveda, vsake oči imajo svojega malarja.
oliva
# 12.01.2017 ob 11:00
Čestitke.
Če so 'bralci izbrali' tako, so pač izbrali.
Se pa tudi meni ne zdi nek presežek in tudi mene prej odbija kot privlači ta bela sterilnost.
(z nekim poskusom ohranitve starega delčka, kar se mi zdi neposrečeno).
Tudi nagrada mi je mimo - dizajn.
rokers
# 12.01.2017 ob 07:08
ex Stadra
gavra76
# 12.01.2017 ob 06:33
Bil. Lepo. Jedel, odlicno.
dharma
# 12.01.2017 ob 08:45
Vi niste resni. Rokers ma prav...
based god
# 12.01.2017 ob 10:32
tist filing k nikol vec ne bos sel v stadro s kolegi studenti na kosilo in pivo ali cvicek ;_;
iluvatar
# 13.01.2017 ob 13:44
Bil, jedel in pil. (tudi v Stadri, neštetokrat).
Največji minus je predvsem cena pijače - vina.
Deci - 5€ (tam okrog), sladko vino strežejo po pol deci (cena 3.5€).
Hrana je dobra, ni pa presežek, ni kot tista tanova, npr. Od Uniona - Atelje, ali pa, kot je bilo svoje čase pri Hani, ampak - korektna. Vse skupaj pa nagneteno, skratka - cena ne opravičuje celotne zgodbe (vsaj meni je ni).
hepan
# 12.01.2017 ob 09:15
Nikol bil v teh lokalih zato ne mor ocenit
ti-ne
# 12.01.2017 ob 14:39
oliva

# 12.01.2017 ob 11:00

Tudi nagrada mi je mimo - dizajn.

::::::::::::
Če na izdelku mora pisati za kaj gre, potem je res mimo.
isostar
# 14.01.2017 ob 15:44
Bil enkrat, pa nikol več. Ta Bine je en šalabajzer, ki hoče bit fensi, oh in ah. v bistvu pa je res 1cm več od navadnega kuharja. Ana Roš ga poje za zajtrk, pa poglejte, kako je ona skromna in uspešna, ne pa ta preforsirani pav ala Volčič!!!
Prostor in pol
link
Panorama Stara pošta - urbana džungla nad strehami Kranja
15
10. avgust 2017 ob 17:05 Ena najzanimivejših zgradb v Kranju, ki jo je večkrat obiskal tudi France Prešeren, piše novo zgodbo z lokalom Panorama Stara pošta, ki je na samem vrhu štirinadstropne stavbe.
Več novic ...
Kazalo