Razvoj in testiranja so trajala 8 let. Foto: ORIGO Boat Kickstarter
Razvoj in testiranja so trajala 8 let. Foto: ORIGO Boat Kickstarter

Idejo zanj je dobil navdušen ribič, po poklicu pa inženir Jure Dolinšek in to kar med ribolovom. Pomislil je, zakaj ne more, tako kot svoje ribiške opreme, zložiti tudi čolna in si prikrajšati skrbi o tem, kje ga bo privezal, koliko bo moral plačati in kako ga bo prepeljal domov.

"Odločil sem se, da bom naredil čoln, ki ga bo možno s sabo na ribolov pripeljati in z ribolova tudi odpeljati," je Dolinšek povedal za oddajo Danes do 13:00 na Prvem programu Radia Slovenija. Origo boat tako predstavlja enostavno rešitev za najširši krog ljubiteljev voda, ki si želijo zabave z manj stroški.

Jure se je projekta lotil skupaj s svojima sinovoma Lukom in Davidom, ki sta po njem prevzela ljubezen do vode in čolnov. Po številnih neuspešnih poskusih so oblikovali prenosljiv trimetrski čoln, katerega lupina je narejena iz enega kosa, ki se v trenutku odpre kot origami. Origo boat je stabilen, prostoren in lahek za upravljanje, še posebno pa ga odlikuje ekološkost (narejen je iz ekoloških materialov in razgradljive ABS-plastike) in nepotopljivost.

Dolinškovi so se odločili, da se s svojo idejo podajajo na svetovni portal Kickstarter, kjer želijo pridobiti osnovna začetna sredstva za zagon proizvodnje inovativnega čolna, kar pomeni 120.000 dolarjev. Ker konkurenca na tem področju ni velika in povpraševanje močno presega ponudbo, pa verjamejo, da jim bo uspelo in bo origamski čoln postal še ena od uspešnih zgodb slovenskega znanja, so še zaupali novinarki Romani Erjavec.