Dolce in Gabbana sta se na prireditvah pogosto zabavala z Naomi Campbell. Jima bo po koncu sojenja še do smeha? Foto: EPA
Dolce in Gabbana sta se na prireditvah pogosto zabavala z Naomi Campbell. Jima bo po koncu sojenja še do smeha? Foto: EPA

Tožilci trdijo, da sta prek zapletenih finančnih transakcij prodala svoji modni znamki D & G in Dolce & Gabbana holdingu Gado, ki sta ga v Luksemburug ustanovila leta 2004 prav zato, da bi izkoristila precej ugodnejšo davčno politiko te majhne evropske države.

Podjetje sta prodala "le" za 300 milijonov evrov, kar pa naj bi bila, sodeč po trditvah preiskovalcev, le tretjina njegove tržne vrednosti, tako da sta Italijo prikrajšala za kar 400 milijonov evrov pobranih davkov. Med največje občudovalce njunih kreacij v svetu slavnih sicer spadajo Angelina Jolie, Scarlett Johansson, Monica Bellucci in Naomi Campbell.

Krivdo zavračata
Preiskava proti njima se je začela že leta 2007, lani pa sta bila oblikovalca že oproščena vseh obtožb. A tožilci so vztrajali naprej in dosegli, da bosta morala na zatožno klop. Dvojec vse obtožbe zavrača in trdi, da gre za "popolnoma nepreverjene izračune vrednosti njunega podjetja". Na sodišču se bo moralo zagovarjati še šest njunih sodelavcev. Če bodo odločili, da sta kriva, jima grozi petletna zaporna kazen.

Italijanska vojna proti davčnim utajam
Italijanski premier Mario Monti je ob prihodu na položaj napovedal vojno proti utajam in utajevalcem davkov, zato si italijansko sodstvo želi do konca uspešno pripeljati kakšen razvpiti primer, da bi tako dokazalo svojo predanost tej politiki. Dolce in Gabbana bi lahko bila tako idealni "tarči", pišejo mediji.

Obsodilna sodba pa bi bila v Italiji prej izjema kot pravilo, saj se je že nekaj podobnih primerov, v katere so bile vpletene tamkajšnje slavne osebnosti, v preteklosti končalo z zunajsodno poravnavo. Med drugim se je leta 2000 že pokojni tenorist Luciano Pavarotti po štirih letih sodnega procesa zunajsodno pogodil in državi plačal več kot takratnih 12 milijonov dolarjev davkov. Italijanskim oblastem okrog 38 milijonov evrov dolguje nogometaš Diego Maradona, leta 2008 je moral 51 milijonov dolarjev davkov plačati motoristični šampion Valentino Rossi.