Ursula Andress je nosila najznamenitejše filmske bikinke vseh časov. Foto:
Ursula Andress je nosila najznamenitejše filmske bikinke vseh časov. Foto:

V raziskavi proizvajalca znamke za britje Gillette je sodelovalo 1.000 žensk, najbolj pa jih je prepričala prav Švedinja, ki je zablestela v prvem filmu o znamenitem britanskem vohunu Jamesu Bondu z naslovom Dr. No. Kljub temu da je so tedaj minila že štiri desetletja, je Andressova dokazala, da idealne bikinke niso vezane na čas.

Na drugo mesto se je uvrstila prsata britanska manekenka, igralka in televizijska voditeljica Kelly Brook, sledi pa ji predstavnica francoske lepote in elegance Brigitte Bardot, ki so ji v zgodnjih 60. letih celo nadeli nadimek "The Bikini Girl". Četrto mesto je zasedla igralka Helen Mirren, ki kljub svojim letom dokazuje, da so tudi ženske v zrelejših letih lahko v bikinkah videti odlično.

Na lestvico so se uvrstile tudi udeleženka resničnostnega šova I'm A Celebrity... Get Me Out Of Here po imenu Myleene Klass, še eno Bondovo dekle Halle Barry, trenutno zelo vroča igralka Megan Fox, iz manekenskega sveta pa prihajata Avstralka Elle McPherson in Brazilka Gisele Bundchen.

Bikinke na udaru konservativcev
Kopalke bikini so izdelali in prvič predstavili v Franciji leta 1946, a so svetovni hit postale šele po tem, ko so jih leta 1949 predstavili v ZDA. Zaradi tega potekajo tudi razprave, katero leto sploh šteti za prvo.

Kopalke, ki jih je že davnega leta 1946 predstavil oblikovalec Louis Reard, so v Vatikanu razglasili za nemoralne. Bikini je sprva res sprožal val ogorčenja - modna revija Vogue je leta 1951 zapisala, da bralci ne marajo bikinija, saj so se nekatere plaže spremenile v razvratna mesta, kjer se žensk sploh ne ceni. Šele ko so filmske zvezdnice Marlyn Monroe, Rita Hayworth in Brigitte Bardot zaigrale v filmih, kjer so bile oblečene tudi v bikini, je ta postal neverjetno priljubljen.

Danes skoraj ni ženske, ki ne bi svojega telesa razkazovala v nekdaj moralno spornem bikiniju.

Spodaj si oglejte prizor z Ursulo Andress in Seanom Conneryjem iz filma Dr. No in fotografije ostalih deklet v bikinkah.