Južnokorejski modni oblikovalci se uveljavljajo tudi zunaj Azije. Foto: epa
Južnokorejski modni oblikovalci se uveljavljajo tudi zunaj Azije. Foto: epa
Azijska moda nepreklicno osvaja svet. Foto: epa

Manekenke so se v mini krilih iz jeansa in pisanih oprijetih životcih pozibavale le nadstropje nad veliko tovarniško halo, v kateri severnokorejski delavci v mračnih uniformah šivajo modna oblačila, ki pa jih sami ne bodo nikoli oblekli.

Modni dogodek torej, ki je dobro simboliziral razliko med komunistično Severno Korejo, kjer je delovna sila izredno poceni, ter visoko razvito kapitalistično Južno Korejo.

Modna hiša Šinvon je z modno revijo zaznamovala odprtje svojega obrata v skupnem ekonomskem pasu pri mestu Kaesong. To je območje, ki ga Južna Koreja in poslovna skupina Hyundai razvijata kot primer sodelovanja med obema Korejama.

Obubožana Severna Koreja naj bi bogati južni sosedi kmalu dala v najem še več zemljišč, kamor bi južnokorejske družbe rade preselile številne čevljarske, tekstilne in druge obrate.

Severnokorejske delavke so bili nad dogodkom, ki se je zgodil nad njihovimi glavami, navdušene, pritožile so se le, da bi tudi same rade oblekle obleke s cvetličnimi vzorci in z drznim izrezom, ki jih šivajo za izvoz.