Ogromen kip 'MM' v nepozabni obleki stoji v Palm Springsu v Kaliforniji. Foto: EPA
Ogromen kip 'MM' v nepozabni obleki stoji v Palm Springsu v Kaliforniji. Foto: EPA
Kopalke
Kopalke, ki jih je nosila Pamela Anderson, imajo veliko zbirateljsko vrednost. Foto: EPA

Obleko z globokim izrezom, ki jo je Marilyn dopolnila z živo rdečim ličilom in belimi sandali z visoko petko, je oblikoval kostumograf William Travilla posebej za ta film iz leta 1955. Verjetno se je tako zapisala v spomin, da si ob omembi imena te tragično umrle igralke mnogi še vedno Marilyn predstavljajo prav v omenjeni obleki, ko ji zrak, ki prihaja iz prezračevalnega jaška, krilo privzdigne, a si ga zapeljivo spet prime.

Na drugem mestu seznama najbolj zapomnljivih filmskih oblek vseh časov, ki so ga sestavili priznani britanski kostumografi, se je uvrstila znamenita podoba Doroteje iz filma Čarovnik iz Oza, v kateri je igralka Judy Garland nosila modro oblekico v kombinaciji z rdečimi čeveljci, mesto za njo pa se je znašel ozek črn "telovadni" kostum s sivo črto ob strani, ki ga je Olivia Newton-John kombinirala z rdečimi sandali v končnih scenah uspešnice Briljantina.

Seveda, Bondovo dekle
Seveda ne gre brez filmov o najbolj znanem tajnem vohunu na svetu, Jamesu Bondu, v katerih se je zvrstila kopica privlačnih deklet. Prizor, v katerem "Bondovo dekle" pride iz morja v zapeljivem bikiniju, je nuja, po mnenju strokovnjakov pa je to "nalogo" najbolje opravila Ursula Andress v filmu Dr. No. Peterico zaokrožuje še danes nepogrešljiva mala črna oblekica, ki je bila kot ulica za drobno Audrey Hepburn v romantični komediji Zajtrk pri Tiffanyju.

Tudi kralj popa na seznamu
Sledijo rdeče kopalke iz serije Obalna straža, zapeljiva rdeča in bleščeča toaleta z razporkom do boka animirane "fatalke" Jessice Rabbit ter rdeča usnjena obleka, ki jo je že pokojni kralj popa Michael Jackson nosil v videospotu za skladbo Thriller.

Skupna točka vseh omenjenih kostumov je rdeča barva, saj je raziskava potekala v sodelovanju z dobrodelno ustanovo, ki želi z nošenjem te barve sedmega februarja opozoriti na nevarnost bolezni srca in ožilja, dodaja Telegraph. Modni strokovnjaki pa se strinjajo, da je prav rdeča barva izmed vseh tista, s katero se da na filmskem platnu ob pravilni kostumografiji in uporabi doseči trajen učinek. "Ni pomembno, ali gre za rdeče ličilo ali škrlatno večerno obleko," je dejala nekdanja direktorica mode pri časopisu Hilary Alexander.