Simona je leta 2004 zaradi osebnih razlogov in želje po življenjski spremembi na presenečenje vseh zapustila odre in se umaknila v zasebno življenje. Foto:
Simona je leta 2004 zaradi osebnih razlogov in želje po življenjski spremembi na presenečenje vseh zapustila odre in se umaknila v zasebno življenje. Foto:
Ivana Orleanska
Ivano so obtožili čarovništva.
Cesar Hirohito
Cesar Hirohito je odprl tudi olimpijske igre leta 1972 v Saporu. Foto: EPA
Ekipa humoristične nanizanke Seinfeld je vztrajala od leta 1989 do 1998.
Richard Cheney in George W. Bush
Politična veljaka sta pričala pred komisijo o napadu na WTC za zaprtimi vrati. Foto: EPA

Odločilno za začetek njene glasbene kariere je bilo takratno srečanje z Goranom Šarcem, članom v tistih letih izjemno priljubljene skupine "Rendez vous". Simona se zaradi ljubezni seli v Ljubljano, kjer se leta 1985 začne tudi njena glasbena kariera. Bolj kot splet okoliščin in naključij kot pa neke izrazite želje za glasbenim izrazom (zapoje skladbo, ki jo je nekdo zavrnil, a se ta pozneje uvrsti v finale) se Simona udeleži takrat zelo cenjenega Opatijskega festivala.

V drugi polovici devetdesetih kot prva slovenska izvajalka začne koncertirati po velikih dvoranah. V turneji leta 1997 doživi izjemen uspeh in uspe ji napolniti vse slovenske športne dvorane, vključno z največjo trdnjavo, ljubljanskim Tivolijem (5-krat). V letu 1998 pa internacionalizira svoj uspeh z mednarodnim sodelovanjem z italijanskim pevcem Al Banom, kar šteje za enega vrhuncev svoje kariere. V Stopovem izboru za viktorja popularnosti dobi v istem letu, kot prva ženska, viktorja za glasbenega izvajalca. Za zdaj pa ostaja največkrat nominiran glasbeni izvajalec (6-krat).

Leta 2000 se zaradi rojstva otroka umakne za tri leta iz medijskega sveta. V tem času začne študirati psihologijo na filozofski fakulteti in izpelje donatorsko akcijo, v kateri s prodajo svojih CD-jev in donacijo prijateljev zbere devet milijonov slovenskih tolarjev za ljubljansko porodnišnico. Ko že vsi mislijo, da je pozabljena, se spektakularno vrne na odre s turnejo in ploščo "Računam nate".


Drugi dogodki na današnji dan ...

Leta 1365 je Metlika dobila mestne pravice.

Leta 1380 je umrla Katarina Sienska, ki je imela pomembno vlogo pri prestavitvi papeškega sedeža iz Avignona v Rim. Poleg Terezije Avilske je bila prva ženska, ki ji je bil podeljen naslov cerkvene učiteljice.

Leta 1429 je Ivana Orleanska osvobodila Orleans. Ko je bila stara 16 let, je slišala glas, ki ji je dejal, naj pomaga francoskemu kralju pri izgonu Angležev s francoskega ozemlja.

Leta 1672 je francoski kralj Ludvik XIV. s svojo vojsko napadel Nizozemsko.

Leta 1707 je z združitvijo angleškega in škotskega parlamenta nastala Velika Britanija.

Leta 1855 je v Ljubljani nastala prva skupina katoliških rokodelskih pomočnikov.

Leta 1876 se je rodila etiopska cesarica Zauditu.

Leta 1882 je Ernst Werner von Siemens v Berlinu preizkusil delovanje elektromota, predhodnika trolejbusa.

Leta 1893 se je rodil ameriški kemik in dobitnik Nobelove nagrade Harold Urey.

Leta 1901 se je rodil japonski cesar Hirohito, ki je podpisal kapitulacijo Japonske v drugi svetovni vojni. Umrl je leta 1989.

Leta 1903 je v Franku, kanadski pokrajini Alberta, v plazu, v katerem se je na mesto zvalilo 30 milijonov kubičnih metrov zemlje, umrlo 70 ljudi.

Leta 1916 se je na Irskem začela velikonočna vstaja, v kateri so oboroženi irski nacionalisti zahtevali od britanskih oblasti v Dublinu, da se predajo.

Leta 1933 se je rodil belgijski premier Mark Eyskens.

Leta 1944 je umrl portugalski predsednik Bernardino Machado.

Leta 1945 se je Adolf Hitler poročil s svojo dolgoletno ljubico Evo Braun. Poročila sta se v berlinskem podzemnem bunkerju. Hitler je ta dan določil admirala Karla Dönitza za svojega naslednika.

Leta 1945 je ameriška vojska ob 17.15 osvobodila Dachau. Svobodo je dočakalo približno 3.000 jetnikov, med katerimi je bilo 1.746 Slovencev.

Leta 1946 so bili nekdanji japonski premier Hideki Todžo in 28 nekdanjih japonskih voditeljev obtoženi vojnih zločinov.

Leta 1954 se je v Brooklynu v New Yorku rodil ameriški igralec, pisec in humorist Jerome Seinfeld, avtor in producent serije Seinfeld.

Leta 1970 so ZDA in Južni Vietnam napadli Kambodžo, da bi zajeli vietkongovce.

Leta 1992 so se v Los Angelesu začeli nemiri zaradi nasilja policije med aretacijo Rodneyja Kinga. V naslednjih treh dneh je umrlo 54 ljudi, uničenih pa je bilo več sto stavb.

Leta 1997 je začela veljati konvencija o kemičnem orožju, ki so jo podpisali leta 1993. Države podpisnice od tega dne naprej ne smejo izdelovati, kopičiti ali uporabljati takšnega orožja.

Leta 2002 so ZDA znova postale članice Komisije za človekove pravice pri Organizaciji združenih narodov. Vnovično članstvo so pridobile, ko so ga leto predtem izgubile. ZDA so bile do leta 2001 članice te komisije 50 let.

Leta 2004 sta Richard Cheney in George W. Bush pričala pred komisijo, ki je proučevala napad na WTC. Zaslišanje je bilo v Ovalni pisarni in je bilo za javnost zaprto. Zaslišanja komisija ni posnela na trak.