Foto:
Foto:
John Locke.
Michael Jackson.

Leta 1526
je v bitki pri Mohaču turška vojska pod poveljstvom Sulejmana II. Veličastnega premagala madžarske čete kralja Ludvika II., ki se je ob umiku utopil. Ogrska je razpadla na tri dele.

Leta 1533
je Francisco Pizarro ukazal umoriti inkovskega kralja Atahuallpo.

Leta 1632
se je rodil filozof John Locke, najpomembnejši predstavnik angleškega empirizma. Politično se je zavzemal za strpnost in liberalizem ter razvil misli o suverenosti ljudstva in delitvi oblasti.

Leta 1862
se je rodil književnik Maurice Mäterlinck, dobitnik Nobelove nagrade za književnost leta 1911.Njegova dramska dela so najznačinejši primeri simbolistične dramatike.

Leta 1914
se je rodila švedska filmska igralka Ingrid Bergman. Njeni filmi: Casablanca, Komu zvoni, Plinska luč, Anastazija. Prejela je tri oskarje: za filme Plinska luč, Anastazija in Casablanka.

Leta 1944
se je na Slovaškem začela splošna ljudska vstaja proti nacističnim okupatorjem in njihovim domačim pomagačem. Vstaja je bila pomembna predvsem zato, ker se je postavila po robu tedanji slovaški državi, ki je sodelovala s tretjim rajhom.

Leta 1958
se je rodil ameriški pop pevec Michael Jackson.

Leta1964
je umrl slovenski pisatelj Juš Kozak. Njegova najboljša dela so roman Šempeter, esejistična knjiga Blodnje in memoarska knjiga Lesena žlica. Kot pisateljska osebnost je Juš Kozak najmočnejši tedaj, kadar odkritosrčno in slogovno ubrano govori o svojem življenju ali črta okolje in človeške značaje.

Leta 1982
je na svoj rojstni dan umrla Ingrid Bergman.