JFK je bil eden najbolj priljubljenih ameriških predsednikov. Foto: EPA
JFK je bil eden najbolj priljubljenih ameriških predsednikov. Foto: EPA
Kennedyjevega pogreba se je udeležilo ogromno tujih državnikov. Foto: epa
Letos mineva 20 let od tragičnih dogodkov na stadionu Heysel. Foto: epa
Boris Jelcin je bil prvi predsednik Ruske federacije. Foto: epa

Študiral je na harvardski univerzi in v Londonu, med drugo svetovno vojno je služil v mornarici na Tihem oceanu, po njej pa je bil časnikar.

Na položaj predsednika države je bil izvoljen 20. januarja 1961 in ob izvolitvi postal najmlajši predsednik ZDA v zgodovini, star 44 let. Ob izvolitvi je postal tudi prvi katoličan, ki je zasedel najvišji položaj v ZDA.

Kennedy je na volitvah zmagal z majhno prednostjo pred republikancem Richardom Nixonom. Njegov podpredsednik je postal Lyndon B. Johnson. Kennedyjevo predvolilno geslo je bilo "Razgibajmo spet to deželo".

Po kubanski krizi se je zavzemal za izboljšanje odnosov s Sovjetsko zvezo, čeprav je predtem zastopal politiko hladne vojne. Njegov najbolj znan citat je: "Ne sprašuj, kaj lahko stori zate tvoja država, vprašaj se, kaj lahko za državo storiš ti."

Johna F. Kennedyja je med popotovanjem po ameriških mestih v predvolilni kampanji v teksaškem Dallasu ustrelil nekdanji marinec Lee Harvey Oswald. 30 minut po strelih, ki so zadeli predsednika, je ta umrl, ne da bi predtem še prišel k zavesti.

99 minut po njegovi smrti je v Washingtonu kot 36. predsednik Združenih držav Amerike prisegel njegov dotedanji podpredsednik Lyndon B. Johnson. John Kennedy je bil poročen z Jacquline, s katero je imel dva otroka John-Johna in Caroline.


Leta 1830 se je rodil slovenski pisatelj Janez Trdina, utemeljitelj slovenske
umetne pripovedke na ljudski podlagi in slovenske spominske proze. Njegovo najbolj znano delo so Bajke in povesti o Gorjancih.

Leta 1860 se je rodil španski skladatelj in pianist Isaac Albeniz, vodilni človek španske nacionalistične glasbene šole. Njegovo najbolj znano delo je Iberia, zbirka dvanajstih skladb za klavir.

Leta 1953 sta novozelandski alpinist Edmund Hillary in šerpa Tensing osvojila Mount Everest, najvišji vrh na svetu.

Leta 1958 je Charles de Gaulle v Franciji sestavil vlado narodne rešitve. Odločitev je bila posledica hude zunanje in notranje krize. Mandat premierja s širokimi pooblastili je prevzel za šest mesecev.

Leta 1985 se je nogometna tekma med torinskim Juventusom in FC Liverpoolom
zaradi nasilja britanskih nogometnih navijačev končala s smrtjo 38 gledalcev, več sto pa je bilo ranjenih.

Leta 1990 je ruski parlament izvolil za prvega predsednika Ruske federacije Borisa Nikolajeviča Jelcina. Po prevratu proti Mihailu Gorbačovu avgusta 1991 je spodbudil politično razpustitev Sovjetske zveze.

Leta 1994 je umrl politik Erich Honecker.