Luka Šulić in Stjepan Hauser sta navdušila mariborsko občinstvo. Pod Pohorjem se je zbralo kar 15.000 poslušalcev. Foto: Simone di Luca/Fabrice Gallina
Luka Šulić in Stjepan Hauser sta navdušila mariborsko občinstvo. Pod Pohorjem se je zbralo kar 15.000 poslušalcev. Foto: Simone di Luca/Fabrice Gallina
2cellos
Fanta sta postregla s širokim naborom skladb – vse od mirnih balad do priredb udarnih rock pesmi. Foto: Simone di Luca/Fabrice Gallina

s priredbami glasbenih uspešnic navdušuje množice po vsem svetu. Na Snežnem stadionu pod Pohorjem sta nastopila pred 15.000 obiskovalci.

Koncert v Mariboru sta odigrala le dober mesec pred izidom novega albuma Let There Be Cello, ki bo po napovedih izšel 19. oktobra. "Stalno sva govorila, da želiva podreti predsodke o čelu in meje med glasbenimi žanri. Ta album ponazarja prav to," sta sporočila.

Da je čelo izredno atraktiven instrument, sta še enkrat več dokazala tudi pod Pohorjem, kjer sta ob spremljavi svoje stalne rockovske zasedbe in godalnega orkestra s priredbami navdušila zbrano množico, ki so jo sestavljali tako domači kot tudi tuji oboževalci. Fanta sta večer začela v bolj mirnem tempu in Snežni stadion so preplavili zvoki iz znanih filmskih uspešnic, kot sta Titanik in Gladiator. Tempo sta nato stopnjevala in dodobra razgrela občinstvo. Postregla sta s širokim naborom priredb skladb, kot so Smooth Criminal Michaela Jacksona, Thunderstruck in Highway to Hell skupine AC/DC ter With Or Without You irskih rockerjev U2.

Vmes sta dve skladbi namenila tudi pred kratkim preminulemu Oliverju Dragojeviću, na oder pa sta stopila tudi v dresih NK Maribor, kar je še dodatno razvnelo občinstvo. Ob zaključku večera je Hauser, ki se je med koncertom trudil govoriti slovensko, navdušeni množici obljubil, da se pod Pohorje vrneta tudi prihodnje leto.

Veselje, ponos in tudi odgovornost
Na Snežnem stadionu so koncerti v zadnjih letih redki, širši Sloveniji je znan predvsem kot iztek smučarske proge na tekmovanjih za Zlato lisico. "V Mariboru je malo težava, ko gre za tovrstne lokacije. Dvorana Tabor, kjer sva že igrala, je skoraj že razpadla, za kakšno večjo varianto na prostem pa veliko izbire ni. Za Snežni stadion smo se odločili ravno zato, ker je tam primerna in preizkušena amfiteatrska lokacija," je pred dnevi za časnik Večer povedal Šulić. "Za Maribor se mi to zdi res fajn dogodek, sploh pa zame osebno. Veselje in ponos na eni strani, odgovornost na drugi. Doma je vseeno drugače, ko imaš koncert," je dodal.

Klasično izšolana glasbenika, ki sta v Mariboru nastopila tudi leta 2012, ko je bil Evropska prestolnica kulture (EPK), in nato še enkrat leta 2014, sta čelu zapisana že od otroštva. Prvič sta se srečala kot najstnika na mojstrskem tečaju v Pulju, od koder je doma Hauser. Oba sta diplomirala v Veliki Britaniji – Šulić na londonski Kraljevi glasbeni akademiji, Hauser pa na Kraljevem glasbenem kolidžu v Manchestru.

Svetovno slavo sta dosegla leta 2011, ko sta na portalu YouTube pod imenom 2Cellos objavila priredbo skladbe Smooth Criminal Michaela Jacksona. Posnetek, ki je kmalu po objavi postal viralna poslastica, je glasbenikoma odprl pot do podpisa pogodbe z založbo Sony Records Masterworks, kasneje pa ju je na svojo svetovno turnejo, v okviru katere sta nastopila tudi v Ljubljani, povabil Elton John.

V naslednjih letih sta koncertirala po vsem svetu in sodelovala z zvezdniki, kot sta Zucchero in Andrea Bocelli. Maja letos sta s posebno interpretacijo himne lige prvakov nastopila na finalu tega nogometnega tekmovanja v Kijevu.

Nekaj utrinkov z mariborskega koncerta si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji.