Zabava
Ziferblat
Večina pohištva in dodatkov je bila kupljenih na bolšjem sejmu in v starinarnicah, nekaj pa je bilo goljufanja z Ikeo. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
       Ideja, da plačaš za čas, ni nastala iz heca, ampak zato, da se pokrijejo stroški vzdrževanja lokala.       
 Ivan Mitin
Okrogla lila Rozamunda je ena bolj priljubljenih spremljevalk gostov Ziferblata. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
       Dejstvo, da gostje Ziferblata plačajo za preživeti čas, je bilo ključno pri izbiri pohištva in drugih dekorativnih dodatkov, "ki morajo pri posamezniku vzbuditi udobje, umirjenost in ustaviti vsakodnevni tempo življenja," razmišlja Maša.       
Ustanovitelj Ziferblata Ivan Mitin je dobil idejo o prostoru, v katerem plačaš čas, v t. i. drevesni hišici, v kateri se je s prijatelji družil v Moskvi. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
Ziferblat
Ziferblat je predvsem prostor za druženje, kjer hitro dobiš soigralca za partijo šaha, štiri v vrsto, pravi Maša. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok

Dodaj v

Foto: Ziferblat, kjer je brezplačno vse, razen časa

Prostor in pol, MMC po poteh zanimiv interjerjev
23. oktober 2014 ob 06:51,
zadnji poseg: 23. oktober 2014 ob 08:18
Ljubljana - MMC RTV SLO

Lokal s konceptom prostora za druženje, v katerem plačaš le čas, je odprl vrata v Ljubljani. Zanimiv poslovni model Ziferblata, ki je obnorel Evropo, pa z opremo pripoveduje tudi zanimivo zgodbo.

Ob vstopu v skriti prostor na Vegovi ulici, ki ga na zunanji strani obdajajo velika izložbena okna, je za oko skoraj preveč informacij, ki ob postopni prilagoditvi začenjajo dobivati smisel. Skrbno izbrani kosi raznostilnega pohištva ob preprogah s perzijskim motivom in rezanim cvetjem dajejo prostoru pečat meščanskosti.

Poleg nekaterih zavidanje vrednih starin je tu polno drobnarij, kot je mizica iz dveh starinskih kovčkov, na katerih je vrtljivi globus, nad njim pa se zibljeta viseča bombažna stola. Pa star tipkalni stroj, ki z zadnjimi izdihi izrabljenega traku na list papirja prenaša misli gostov. Tu so še oguljene knjige, stare fotografije, reklamni napisi in gobleni, ki spominjajo na delo babice Magde, ter lesen gugalni konjiček, ki je po mnenju upraviteljice ljubljanskega Ziferblata Maše Pavoković "najlepši kos v prostoru".Vsaka ima svoje ime

Tako v ruščini (циферблат) kot tudi v nemščini (Zifferblatt) Ziferblat dobesedno pomeni številčnica. Kazalci ure merijo čas, ki ga boste v njem preživeli in ne količino popite kave ali čaja in pojedenih slaščic, ki so na voljo v neomejenih količinah. Nekonvencionalni poslovni model, kjer za minuto druženja plačate pet centov, temelji na tem, da je vse zastonj, razen časa, ki ga preživite v njem.

Zveste spremljevalke gosta Ziferblata so ure. Med buckastimi, štirikotnimi, modrimi in zelenimi stoji tudi prikupna okrogla lila Rozamunda. Tako kot Turjaška Rozamunda, katere lepote svet še ni videl, ima tudi ta majhna budilka več kot očitno svoj šarm. "Je ura, ki si jo gostje najraje izberejo, ko pridejo v Ziferblat, in nekateri so kar razočarani, če ni na razpolago. Nekomu je bila celo tako všeč, da jo je narisal," s prstom pokaže na skico, prilepljeno na polico nad blagajno, Maša. Na treh poličkah se gnetejo tudi Pehta, Zvitorepec, Vučko, Ofelija, Gertruda, Ciciban, Matiček ... in tudi robustni German, ki ga je ljubljanski podružnici te moskovske franšize podaril sam idejni oče Ziferblata Ivan Mitin.

Udobje in umirjenost kot navdih
Dejstvo, da gostje Ziferblata plačajo za preživeti čas, je bilo ključno pri izbiri pohištva in drugih dekorativnih dodatkov, "ki morajo pri posamezniku vzbuditi udobje, umirjenost in ustaviti vsakodnevni tempo življenja," razmišlja Maša. Po meri narejene lesene stopnice, ki so svoje mesto našle tudi v Ziferblatu, sogovornico spominjajo na otroštvo, ko so se kot otroci pred blokom na njih zbirali in družili. Poleg mišmaševskih starinskih stolov in foteljev ter velike kmečke skrinje je zavidanja vredna velika jedilna miza iz masivnega lesa, ki jo ob robovih zaključujejo stilizirano izrezljane levje glave z ročaji, ali pa lesena čajna mizica z intarzijami japonskih motivov.

"Ziferblat ni pohištvo, Ziferblat naredijo ljudje," mi pojasni Ivan Mitin, ki izrazi rahlo nelagodje, ko ga povprašam o nedavno odprtem lokalu s podobnim konceptom v Zagrebu, za katerega pravi, da ni licenčen. Po Rusiji, Ukrajini in Veliki Britaniji je ljubljanski Ziferblat trinajsti na svetu in za zdaj edini na Balkanu.

Brez šaha in klavirja ni Ziferblata
Vsak Ziferblat je svojevrsten, čeprav obstaja nekaj osnovnih nenapisanih pravil. "To so bolj pravila v smislu, česar v Ziferblatu ne sme manjkati; šah, klavir, projektor, dobro ozvočenje in seveda kuhinja," našteva Maša. Izbrano pohištvo so kupili na bolšjih trgih in v starinarnicah, tudi v Trstu, nekaj pa je bilo goljufanja z Ikeo. "Vsak kos v Ziferblatu ima svojo zgodbo, če je ni imel, pa smo mu jo naredili mi. Če je bila to Ikeina mizica, smo jo polepili z znamkami, tako da ima mizica neko zgodbo in ni le navadna črna mizica. Ali pa te sanke na steni - nekoč so bile pri smetnjaku v Šiški, potem pa jih je nekdo prinesel v Ziferblat in jih restavriral in pri tem uporabil Coca-Colo, citronko in druge pripomočke," pojasni Maša in s pogledom švrkne ne steno ob samopostrežni kuhinji.

Hišica na drevesu
Ideja Ziferblata, ki ga v Moskvi mesečno obišče 35.000 ljudi, je nastala pred tremi leti v majhnem prostoru, v katerem se je Mitin družil s prijatelji. "Poimenovali smo ga hišica na drevesu, saj je bilo v njem polno razne krame, ljudje so v njem delali, spet drugi so igrali glasbo, ustvarjali ali imeli razstave. Nato pa smo nekega dne spoznali, da je prostor premajhen za vse obiskovalce, zato smo sredi Moskve najeli prostor. In ker nismo bogati, moramo denar za delovanje dobiti od ljudi. Ideja, da plačaš za čas, ni nastala iz heca, ampak zato, da se pokrijejo stroški vzdrževanja lokala."

Čas v Ziferblatu hitro mine. A kot gost se težko otreseš občutka, da vendarle plačaš za preživeto uro oziroma sekundo, in ne števila popitih napitkov ali pojedenih piškotov. V 117 minutah druženja sem spila eno kratko kavo in pojedla dva čajna piškota, se tudi nasmejala, podoživljala nostalgijo, občudovala lepe kose pohištva, izvedela veliko zanimivih anekdot o nastanku Ziferblata, za katere sem odštela 5,85 evra.

Fotografije: Katja Štok

Katja Štok
Prijavi napako
Komentarji
mikemodano
# 23.10.2014 ob 09:11
raj za hipsterje
jopp
# 23.10.2014 ob 08:47
V ponudbi bodo samo vrele pijače.
ZeK
# 23.10.2014 ob 10:14
blesava ideja, kot večina hipsterskih.
anjago1
# 23.10.2014 ob 09:32
pira ninajo? brezveze
hepimen
# 23.10.2014 ob 10:40
sonymb
Izgleda prijetno, samo kaj, ko mi kadilski zakon onemogoča, da bi si ob prijetnem posedanju in druženju enega prižgal. Tako je moj čas v lokalih pozimi bolj kratek in bodo od mene v takšnem lokalu bolj malo zaslužili :)

Vprašanje, ki se poraja, je torej - a si lahko v lokalu štempljaš timeout, če greš ven na čik? :)
zo-diacal
# 23.10.2014 ob 07:52
Mogoče zanimivo ampak finančno nevzdržno.
mirlav
# 23.10.2014 ob 11:15
Mene ne ne moti čas bivanja in plačilo,moti me pa, ambijent,interijer kateri mi nakazuje kramariju od "domačnosti" nič,ne
vem čigava naj bi bila tovrstana domačnost.
KovacevaKobila
# 23.10.2014 ob 10:49
Dejstvo, da gostje Ziferblata plačajo za preživeti čas, je bilo ključno pri izbiri pohištva in drugih dekorativnih dodatkov, "ki morajo pri posamezniku vzbuditi udobje, umirjenost in ustaviti vsakodnevni tempo življenja,"

Hm. Gostu zaračunaš vsako minuto, ki jo preživi v lokalu. Rahlo hecen način za "vzbujanje umirjenosti".
bakasliskovic
# 23.10.2014 ob 07:43
ne vem, me ne prepriča
ezat_anim
# 23.10.2014 ob 10:10
"Strežejo zgolj in samo tam pripravljene drinke"

:)))) valda ti drink pripravlja v živo pred tabo vsaj eno uro !
intelekt
# 23.10.2014 ob 09:52
Odlična ideja. Ampak se mi pa res zdi relativno poceni. Če je res 5 centov na minuto, pomeni da za uro plačaš 3€. Ob eni uri čvekanja, bo posameznik (Slovenec pa sploh) - če je na voljo "brezplačno" - popil in pojedel kar nekaj kave, čaja in sladic.
Če se vsedem v običajen kafič in se tam zataknem za eno uro, sigurno vsakič zapravim več kot 3€, še posebej če naročim tudi sladico.
zo-diacal
# 23.10.2014 ob 08:37
assange Zato, ker npr. poleti šetaš po centru, postaneš recimo žejen, vstopiš v ta lokal, naročiš koka-kolo, spiješ in greš. To traja 2 minuti in plačaš 10 centov.
hepimen
# 23.10.2014 ob 12:54
ipad
človk lahko v eni uri kvečjemu spije dve šalci čaja pa poje max 4 nasilne čajne piškote.

Ok dve šalci čaja so že kul, nasilnih piškotov pa res ne maram, sploh pa ne v umirjenih lokalih :)))
ZeK
# 23.10.2014 ob 10:58
hepimen

če ne drugega zato, ker ponujajo hrano, čeprav nimajo dovoljenja za obrat, v katerem bi lahko stregli hrano. da velja tudi za piškote. ponujati smejo kvečjemu zapakirano hrano.

za vse ostalo nimajo dovoljenja, hacapa in vsega ostalega.
Daedalus
# 23.10.2014 ob 12:36
Goran Dragić z brki. :)
hakija
# 23.10.2014 ob 11:54
@punkeru: časovna banka že obsaja in se ji reče življenje :)
anze82
# 23.10.2014 ob 10:44
me zanima kako dolgo bodo vztrajali v lj...
jopp
# 23.10.2014 ob 08:00
čas, ki ga nimamo...
kundera 78
# 23.10.2014 ob 09:30
Meni se zdi ideja zanimiva, predvsem pa izven okvirjev. Če bom kje v
bližini, se z veseljem tam ustavim na kavi ali dveh.
punkeru
# 23.10.2014 ob 09:08
Hehe, pa smo pečeni študenti,ki naročim kofe ,potem pa 4h študiramo ob tem enem kofetu :D
Zakon ideja in srčno upam, da se obnese. Čas nam vsem enako teče, ne glede na to kdo si in od kod si. Samo še časovno banko rabimo, pa smo na dobri poti!
assange
# 23.10.2014 ob 08:43
jeseni pa vstopiš s prijateljem v lokal, spiješ kavico, pa mogoče še eno kokto, pa se zasediš eno uro, plačaš 5 ojrof, krat dva, pa greš domov.
assange
# 23.10.2014 ob 08:26
ne vem, zakaj bi bilo finančno nevzdržno.

zanimiva ideja v vsakem primeru
Vitez
# 23.10.2014 ob 19:53
v LJ sploh kdo kaj dela, ali samo vsi neko high hipstersko sceno terajo?
frutek01
# 23.10.2014 ob 14:34
@hepimen
Nasilni čajni piškoti.
lepa!
ZeK
# 23.10.2014 ob 13:21
Daedalus

mimogrede, tudi gostinec, ki računa kavo/pivo in ne časa, NE SME gostu podariti čipsa na mizo ali arašidov (razen, če so zapakirani ali če ima dovoljneje za strežbo hrane).
strežba hrane ni v povezavi z (ne)plačilom le-te!
ipad
# 23.10.2014 ob 11:14
jao, dajte si mal preračunat preden komentirate. ta zadeva je čisti profit. kok pa stane liter vode pa čaj na kilograme? kok stane vrečka čajnih piškotov in napolitank v hofru? ste kdaj poskušali pojesti celo vrečko piškotov, ki stane 1€ in kako ste se zatem počutili?

človk lahko v eni uri kvečjemu spije dve šalci čaja pa poje max 4 nasilne čajne piškote.
dharma
# 23.10.2014 ob 10:47
Mene tudi ne prepriča. Tako kot me v starih časih True bar s svoji sceno nikoli ni.
sonymb
# 23.10.2014 ob 09:29
Izgleda prijetno, samo kaj, ko mi kadilski zakon onemogoča, da bi si ob prijetnem posedanju in druženju enega prižgal. Tako je moj čas v lokalih pozimi bolj kratek in bodo od mene v takšnem lokalu bolj malo zaslužili :)
neuromouse
# 23.10.2014 ob 07:42
Izgleda, da bo še bolj kot sama ideja privlačila tudi edinstvena ureditev prostora.
Optimist99
# 23.10.2014 ob 23:21
super
Daedalus
# 23.10.2014 ob 17:01
@Narodniheroj - ...če je res 3€/h se mi zdi fer, saj za kavo naj nebi porabil več kot 20minut če pa gre zgolj za posedanje, pa lahko ima tudi ta luksuz neko vrednost. Zakaj pa ne. Edino ne morem mimo dejstva, da vsak ki pride na kaj takega (pa naj gre za takle lokal, ali za happyhour, ali za all you can eat/drink za neko vstopnino....) se skoraj vsak potrudi, da od tega čim več odnese, pa če je tega potreben/res željan ali pa ne.

Tvoje skrbi so odveč, ker happyhour in all you can eat/drink so masovke in prinesejo ogromno keša gostincem, zato pa jih sploh imajo.
frutek01
# 23.10.2014 ob 16:44
In obeta se še tretji izbris komentarja! Dragi mmc, če objavljaš reklamne članke jih tako vsaj opredeli! Da vas ni sram, ko brišete moje komentarje med opravljanjem domače naloge namesto vas.
Narodniheroj
# 23.10.2014 ob 15:28
...če je res 3€/h se mi zdi fer, saj za kavo naj nebi porabil več kot 20minut če pa gre zgolj za posedanje, pa lahko ima tudi ta luksuz neko vrednost. Zakaj pa ne. Edino ne morem mimo dejstva, da vsak ki pride na kaj takega (pa naj gre za takle lokal, ali za happyhour, ali za all you can eat/drink za neko vstopnino....) se skoraj vsak potrudi, da od tega čim več odnese, pa če je tega potreben/res željan ali pa ne.
Narodniheroj
# 23.10.2014 ob 15:25
Lepo in super, še posebej, ker mi grejo v nos smrklovje ki se nagnete v lokalu in gužvo dela... naročijo enkrat deci soka 4deci vode, pa eden belo kavo, ostalih 8 jih pa zraven visi - tudi po 2 uri! OK... nej plačajo vsi za ta čas, če ne gre drugače, sicer se naj odstranijo in dajo prostor nekomu ki bi rad spil kavo in jo plačal. Kar se takih tiče - super, mi pa nikakor ni všeč da se - ali se odpirajo sami hipsterski brlogi, ali pa imajo samo le-ti tako medijsko podporo, da kot štajerc trenutno poznam vsaj 4 hipsterske brloge v Lj, res prijetnih lokalov pa bistveno manj.... pa sem bil kar nekaj časa študent v Lj!
ZeK
# 23.10.2014 ob 13:20
Daedalus

pred pametovanjem, si vsaj nekoliko preberi zakonodajo. ker se smešiš.
hepimen
# 23.10.2014 ob 12:53
ZeK
če ne drugega zato, ker ponujajo hrano, čeprav nimajo dovoljenja za obrat, v katerem bi lahko stregli hrano. da velja tudi za piškote. ponujati smejo kvečjemu zapakirano hrano.

Iz česa je razvidno, da piškoti sicer niso zapakirani in so samo dani v skledo? Kje piše, da uradno ponujajo hrano, mogoče piškote ponuja posameznik, ki je škatlo piškotov kupil v trgovini za vogalom.

Vse, kar sem jaz razbral, je da prodajajo prostor na časovno enoto. Mimogrede, a če mi recimo v neki avtohiši ponudijo kavo, vodo in piškot, ko pridem tja kupit avto, mora zato ta avtohiša imeti haccp (hacap lol ja) in dovoljenje za strežbo hrane?
dr.bobrock
# 23.10.2014 ob 10:09
Kot vidim po slikah, bo prva inšpekcija, katera bo vstopila lahkon v tem gostinskem lokalu zaslužila (prispevala v proračun) cca. 15.000€ do 20.000€. Seveda bo lastnik potem propadel in ostal z velikimi nepoplačanimi dolgovi do države in uničenim življenjem za vsaj deset let do poplačila kazni. JA TAKO BUTASTE PREDPISE IMAMO V TEH BUTALAH jaz si ne bi upal to odpreti.
Jakob Mali
# 23.10.2014 ob 10:05
Zato, ker npr. poleti šetaš po centru, postaneš recimo žejen, vstopiš v ta lokal, naročiš koka-kolo, spiješ in greš. To traja 2 minuti in plačaš 10 centov.

A se ti ne zdi, da je folk, ki je odprl ta lokal ni pomislil na to? Strežejo zgolj in samo tam pripravljene drinke, pa tudi računajo, da takih, kot si ti tam ne bo.....
Daedalus
# 23.10.2014 ob 16:01
@ZeK
pred pametovanjem, si vsaj nekoliko preberi zakonodajo. ker se smešiš.

Ne pametujem, samo izlil sem svoje pomisleke na "papir". Sorči, ker ne živim v zakonodaji, se mi zdi preveč dolgočasno če res ni treba.
hepimen
# 23.10.2014 ob 10:43
dr.bobrock

Zakaj točno bo inšpekcija zaslužila od 15 do 20 jurjev? Če pravila igre pišejo na vratih oziroma na ceniku, če ti na koncu izstavijo račun in uradno recimo niso gostinski lokal, lahko inšpekcija zgolj plača porabljen čas po ceniku.
Daedalus
# 23.10.2014 ob 13:01
@ZeK

Si ziher, da to ne velja samo za hrano, katero PRODAŠ? Tukaj kupiš ČAS, kar je noter je gratis - zastonj - in kot tako pomoje ni predmet inšpekcije. Rečeš "vzameš karkoli je tukaj noter zastonj in na lastno odgovornost" pa je.
DE(j)MOKRA(s)T
# 23.10.2014 ob 08:13
Čas merimo edino ljudje, zato se edino mi tudi staramo
Kazalo