Žalitev ali kritika tajske monarhije se lahko kaznuje s 15 leti zapora. Foto: Reuters
Žalitev ali kritika tajske monarhije se lahko kaznuje s 15 leti zapora. Foto: Reuters

Medtem ko so številna gostišča in hoteli zaprli svoja vrata, je tajski kralj, znan tudi kot Rama X., dobil dovoljenje bavarskih pristojnih oblasti, da samoosamitev preživi v luksuznem hotelu Sonnenbichl v alpskem letoviškem mestu Garmisch-Partenkirchnu. “Gostje so ena sama homogena skupina ljudi,” pojasnjuje odobritev tiskovni predstavnik okrožnega sveta na Bavarskem.

67-letni kralj ima s seboj številčno osebje in 20 priležnic, piše nemški tabloid Bild. Novica o luksuzni samoosamitvi kralja je razburila prebivalce Tajske, ki so Vadžiralongkorna kritizirali po spletu. S tem so kršili zakon, ki zapoveduje 15 let zapora za vsakogar, ki žali ali kritizira monarhijo. Na Twitterju se je usul plaz kritik, ki se pojavljajo pod ključnikom #Zakaj potrebujemo kralja. V zadnjih 24 urah se je ključnik pojavil kar 1,2-milijona krat.

119 služabnikov, ki naj bi bili v stiku z okuženim z virusom bolezni covid-19, se je že vrnilo na Tajsko. Izbruh se tam nadaljuje, kralj pa še naprej počitnikuje v Nemčiji, piše Independent.

Tajski monarh je že v preteklosti veliko časa preživel v Nemčiji, kjer je njegov drugi dom, tam pa je že od februarja, ko je zadnjič imel javni nastop.

Oglasil se je tudi Somsak Jeamteerasakul, tajski aktivist, ki živi v izgnanstvu v Franciji. "Vadžiralongkorn bo pustil Tajce v skrbeh. Vsa Nemčija je zaskrbljena, vendar to tajskega kralja ne zadeva," je zapisal v objavi.