Preproga z geometrijskim vzorcem Solar Round Rug slovenske oblikovalke Lare Bohinc v sivi barvi. Foto: Arhiv Lara Bohinc
Preproga z geometrijskim vzorcem Solar Round Rug slovenske oblikovalke Lare Bohinc v sivi barvi. Foto: Arhiv Lara Bohinc
Lesena vaza Nuno in skleda Taketa (Atelje Mali) sta narejeni ročno in lesa, zunanjost pa je pobaravana na rdečo barvo, ki bo v letu 2015 nepogrešljiva.
Lesena vaza Nuno in skleda Taketa (Atelje Mali) sta narejeni ročno in iz lesa, zunanjost pa je pobarvana na rdečo barvo, ki bo v letu 2015 nepogrešljiva. Foto: Facebook Atelje Mali
Miza Katedra
Miza Katedra (za Donar Desnahemisfera) je kombinacija lesa in keroka, prav tako pa ima na zgornji površini možnost brezžičnega polnjenja prenosnega telefona. Miza nas je tako navdušila, da smo jo uvrstili tudi v MMC-jev izbor slovenskih oblikovalskih dosežkov leta 2014. Foto: Rok Tržan

Industrijske oblikovalce, arhitekte in mlade ustvarjalce smo vprašali, kateri slog, barva, material in tehnologija bodo zaznamovali oblikovanje v novem letu. Tokrat objavljamo zadnji del napovedi smernic za leto 2015.


1. Špela Leskovic, arhitektka
Soustanoviteljica arhitekturnega biroja Aksl meni, da se bomo v letu 2015 "v tisoč in eni različici poigravali z geometrijskimi linijami. Vzorec pa bo gotovo vzet iz raznovrstnega sveta flore in favne". Pri materialih se bo nadaljevala kombinacije lesa s kovino, "vse, kar daje občutek domačnosti in izkazuje vzdržljivost. Kombinacija nasprotji; mat - gloss." V letu 2015 bo prav tako zanimiv preplet uporabe 3D-tiskalnikov kot tudi ohranjanja tradicionalnih obrtniških veščin. Kaj pa barve? "Vračali se bomo k zemeljskim barvam naravnih materialov, ki se jim lepo podajo vsi rožnati odtenki, torej od svetlih roza Pantone 14-1213 Toasted Almond do rdeče barve leta 2015 Pantone 18-1438 Marsala."
Mlad slovenski up? Težko se odločim za le enega. Slovenija premore res veliko kakovostnega oblikovanja, ki pa je žal večkrat spregledano. Vesela sem, da obstajajo društva (Društvo arhitektov, Društvo oblikovalcev, DOUM ...), ki upe združujejo in jih podpirajo. V slogi je moč!

2. Gregor Drobnič, arhitekt
Tudi slovenski arhitekt Gregor Drobnič, ki v Berlinu deluje pod znamko Otto Von Berlin, meni, da se bodo smernice leta 2014 - kombinacija različnih stilov in materialov - nadaljevale. Naravni materiali, kot je les v kombinaciji s kovino (med, baker, jeklo), "bodo v notranjem oblikovanju vodilo tudi v letu 2015. Nadaljevala se bo tudi ideja, kako uspešno kombinirati hi-tech in re-dizajn". Glede barve, ki je po mnenju Drobniča "vedno dobrodošla v notranjem oblikovanju", pa bodo v ospredju temnejše barve, kot so temno zelena, temno modra, temno rdeča "in seveda trendovska siva barva v vseh odtenkih (od sivobele do temnosive)".

Mlad slovenski up? Na vsak način podpiram vse mlade upe iz Slovenije, saj je nujno, da se 'scena' prevetri z novimi idejami na vseh področjih. Prva asociacija za mlad slovenski up je Peter Movrin, ki je po mojem mnenju s svojim delom in pogledom na svet zajadral v pravo smer.

3. Julijan Krapež, oblikovalec
Večkrat nagrajeni industrijski oblikovalec in arhitekt v novem letu razmišlja v stilu "toplega minimalizma". "V prenasičenosti ostrih linij se odpira 'novo' poglavje: zaokrožitev. V času, ki nas stalno prehiteva in nam uhaja iz rok, iščemo oazo miru, domačnosti ... iščemo sebe." Vrnitev k naravi je vodilo pri uporabi materialov, barve pa bodo iskale svojo podobo v peščeno-zemeljskih odtenkih. "Naravno je prvobitno, zdravo, preizkušeno in domače!" Tudi pri uporabi tehnologije je ajdovskemu oblikovalcu bliže tradicionalna ročna obdelava, "ki je del naše narodne identitete".

Mlad slovenski up? Mlada oblikovalka Eva Štrukelj in mlada oblikovalska skupina Aklih.