Foto:
Foto:
Novinarji so prosili za sprejem pri predsedniku Drnovšku.

Na RTV Slovenija je stavkala celotna novinarska ekipa skupaj z dopisniki, stavki pa so se pridružili tudi delavci v regionalnih centrih RTV-ja. Delo so prekinili tudi mnogi drugi elektronski in tiskani mediji.

Stavki pa se niso pridružili v časopisu Finance in na komercialni televiziji Pop TV. Nekateri mediji so objavljali novinarske prispevke, ki so bili pripravljeni še pred začetkom stavke, s čimer pa stavkovna pravila niso bila kršena.

Številni izrazi podpore
Ob splošni stavki slovenskih novinarjev je Sindikat novinarjev Slovenije prejel številne izraze podpore sindikatov iz Slovenije in tujine. Med drugim so sindikalni boj slovenskih novinarjev za ureditev njihovega pravnega in socialnega statusa podprli Mednarodna zveza novinarjev, Evropska zveza novinarjev s sedežem v Bruslju, Švedska zveza novinarjev, Združenje italijanskih novinarjev, Sindikat in društvo hrvaških novinarjev, Srbsko društvo novinarjev in srbski novinarski sindikat ter Neodvisni sindikat novinarjev Črne gore.

Poleg tega stavko podpirajo tudi slovenske sindikalne organizacije, med njimi Svobodni sindikati, Pergam, Neodvisnost, Konfederacija '90, Fides, sindikati farmacevtov, carinikov, policistov, strojevodij, igralniških delavcev, Sindikat državnih in družbenih organov Slovenije, Sindikat vzgoje in izobraževanja, Sindikatu delavcev tehničnih pregledov Slovenije, Sindikat delavcev bank in hranilnic. V svojih podporah vsi poudarjajo pomen socialnega dialoga.

Novinarji za sprejem pri Drnovšku
Predsednik republike Janez Drnovšek bo v torek sprejel delegacijo stavkovnega odbora Sindikata novinarjev Slovenije. Za srečanje je predsednika države prosil SNS zaradi nesprejemljivega odnosa delodajalcev in podpisnikov veljavne kolektivne pogodbe za poklicne novinarje. Na sprejemu bi novinarji predsedniku države pojasnili razloge za stavko in poskušali najti pot do ustrezne rešitve.

V SNS-u se zavedajo, da predsednik republike skrbi tudi za mednarodni ugled Slovenije, predvsem pa za uresničevanje evropskih standardov, h katerim se je zavezala Slovenija.