Sodeč po raziskavi, je McEnroe v spominu ostal bolj zabavljač kot vrhunski teniški igralec. Foto: EPA
Sodeč po raziskavi, je McEnroe v spominu ostal bolj zabavljač kot vrhunski teniški igralec. Foto: EPA
Jugoslavija
Države, ki razpadejo, naslednjim generacijam tujcev le redko ostanejo v spominu. Foto: EPA

Profesorja s priznanega ameriškega kolidža, Tom McBride in Ron Nief, tradicionalno naredita seznam vprašanj z različnih področij, na katere naj bi bili odgovori "splošno znani", a se vsako leto izkaže, da sploh ni tako. Pod nos jih "pomolita" zaključnemu letniku s kolidža Beloit, njihovi odgovori pa pokažejo tako na razgledanost ameriške generacije najstnikov kot na spreminjanje dojemanja ter poznavanja znanih oseb in ključnih zgodovinskih dogodkov.

McEnroe - človek iz oglasov?
Letos sta poleg zgoraj omenjenih stvari ugotovila še, da se ameriškim najstnikom elektronska pošta zdi že prepočasno orodje za komuniciranje. Ime Fergie večino spomni na priljubljeno poppevko in ne na yorško vojvodinjo, Clinta Eastwooda je večina opisala kot občutljivega filmskega režiserja in ne kot filmskega junaka Dirty Harryja, legendarnega tenisača Johna McEnroeja pa bolj poznajo po televizijskih oglasih kot po vragolijah na igrišču. S temi odgovori seveda ni nič narobe, kažejo pa na spreminjanje dojemanj ljudi skozi čas.

Seznam, poimenovan Mindset list, je bil prvič sestavljen leta 1998, do danes pa je postal priljubljeni preizkus, ki pogosto najde mesto v medijih. Na prvem takem preizkusu sta profesorja na primer ugotovila, da so najstniki, rojeni leta 1980, znali omeniti le enega papeža - Janeza Pavla II., ki je bil na čelo Rimskokatoliške cerkve izvoljen leta 1978, umrl pa je leta 2005.

Solidarnost = solidarnost?
Za generacijo, rojeno leta 1981, država z imenom Jugoslavija nikoli ni obstajala, takratni študenti pa niso znali niti pojasniti, zakaj se beseda "solidarnost" (Solidarity) včasih piše z veliko začetnico. Razred, ki je bil v zadnjem letu leta 2004, ni znal razložiti, zakaj bi Rusijo in Kitajsko označevali z besedo "rdeči", eno leto starejša generacija, rojena leta 1983, pa je ob besedi Sarajevo pomislila na vojno in ne na gostitelja zimskih olimpijskih iger.

Tisti, ki so kolidž končali v letih 2006 in 2007, so bili prepričani, da apartheid v Južnoafriški republiki nikoli ni obstajal, "banana republika" (Banana Republic) pa je bilo zanje ime trgovske verige in ne oznaka za marionetno vlado Latinske Amerike. Le malo učencev, ki je študij končalo lani, pa si je še znalo pravilno zavezati kravato in vedelo, da sta se Iran in Irak pred leti zapletla v vojno.

Nemčija je bila včasih razdeljena na dva dela, a res?
Še (ne)znanje generacije, ki bo študij končala letos: zanje Nemčija nikoli ni bila razdeljena na dve državi, profesionalni športniki so po njihovem mnenju vedno lahko bili del olimpijskih iger, na televizijah so vedno obstajali resničnostni šovi, kajenje na letalih ameriških družb pa je prepovedano, odkar obstajajo letala.