13-letni Romero si je za naslednji podvig zadal osvojiti najvišje gore v vseh 50 zveznih državah ZDA. Foto: EPA
13-letni Romero si je za naslednji podvig zadal osvojiti najvišje gore v vseh 50 zveznih državah ZDA. Foto: EPA
Jordanova mačeha Karen in oče Paul sta izkušena alpinista, ki sta dečka navdušila za gorske podvige. Foto: EPA

"Ne bom ga prodal, ne bom ga dal nikomur. To bo nekaj zame, da bom lahko rekel: 'to je kamen z vrha'," je v Katmanduju povedal mladi Kalifornijec, ki se je odpravil proti vrhu najvišje gore sveta. Če mu bo podvig uspel, bo Romero postal najmlajši alpinist, ki se bo povzpel na 8850-metrski vrh Everesta.

Trenutno rekord najmlajše, ki ji je uspel vzpon, ima 15-letna šerpa Ming Kipa, pred njo pa je bil najmlajši na vrhu gore 16-letni šerpa Temba Tsheri. Najmlajši na vrhu Everesta, ki ne prihaja iz Nepala, je trenutno Kalifornijec Johnny Strange, ki je vrh osvojil maja lani, star 17 let.

Cilj: Sedem najvišjih vrhov sedmih celin
A Romero, ki sta ga v Katmandu spremljala oče Paul in mačeha Karen Lundgren, oba alpinista, pravi, da se na to pot ni podal zaradi doseganja rekordov. Vzpon na Everest je le del njegovega cilja splezati na sedem najvišjih vrhov na vseh sedmih celinah. "To je pač cilj. Če mi ne uspe, bo v redu. Bom pa poskusil spet." Jordan je od sedmih najvišjih vrhov celin osvojil že pet gora: pri desetih letih afriški Kilimandžaro, Elbrus v Rusiji, Aconcaguo v Argentini, Mount McKinley na Aljaski, nato pa lani še najvišji vrh Oceanije, Carstenszovo piramido (v izvirniku Puncak Jaya).

Oče Paul, po poklicu reševalec, je prepričan, da je Romero pripravljen na vzpon in da se zaveda tveganja takšnega podviga. "Vem, da bo to zahtevalo veliko potrpljenja. In ostal bom potrpežljiv. Želim ostati varen in se pravilno odločati," je Romero dejal o vzponu. Izbral je pot po severovzhodnem grebenu na kitajski strani gore.

Vzpon na vrh sveta je tvegano početje
Na vrh Everesta se je od leta 1953, ko sta ga prva osvojila Novozelandec sir Edmund Hillary in Nepalec Tenzing Norgay Sherpa, povzpelo več kot 4.000 alpinistov, na gori pa jih je življenje pustilo najmanj 216.

Fantova odločitev za vzpon na najvišji vrh sveta pa buri duhove med alpinisti, ki razmišljajo o tem, da bi morala obstajati minimalna starost, pri kateri bi bil dovoljen vzpon na najvišji vrh sveta. Vzpon na Everest je namreč izjemno tvegan, še posebej, ko alpinisti dosežejo "cono smrti" pri 8000 metrih nadmorske višine in se začnejo resno bojevati za preživetje. Temperatura se spusti zelo nizko, kar lahko povzroči ozebline, sneg je globoko zamrznjen, kar lahko povzroči drsenje, grozeči so tudi močni vetrovi. Na vrhu Everesta je na voljo približno tretjina količine kisika, kolikor ga je ob morski gladini.