Prava Svetlana Tihanovska. Foto: EPA
Prava Svetlana Tihanovska. Foto: EPA

Pogovor članov odbora z žensko, ki se je izdajala za Tihanovsko, je ta teden potekal za zaprtimi vrati, po dobre pol ure pa se je nenadoma končal. Sodelavci prave Tihanovske, ki se je po spornih predsedniških volitvah v Belorusiji avgusta umaknila v Litvo, pa so jim nato razložili, da Belorusinja ni sodelovala v tem pogovoru, so pojasnili v danskem parlamentu.

Kot je razložil namestnik predsednika odbora Michael Aastrup Jensen, so načrtovali videokonferenco, a je ženska na drugi strani zatrdila, da ne more vzpostaviti delovanja spletne kamere, zato so se pogovarjali brez slike.

Pozneje so oponašalko Tihanovske izsledili v Rusiji, je Aastrup Jensen povedal za agencijo Reuters.

Da sledi vodijo v Rusijo, je povedal tudi predsednik odbora, nekdanji zunanji minister Martin Lidegaard. "Morda se bo to pojavilo v kakšni satirični oddaji v kakšni ruski deželi, lahko pa je šlo za čuden poskus vohunjenja ali slabo šalo. Ne upam si reči," je dejal.

Tihanovska, ki naj bi bila tudi po mnenju EU-ja prava zmagovalka spornih volitev v Belorusiji, se je sicer do zdaj srečala in pogovarjala že z več tujimi političnimi voditelji, z danskimi parlamentarci pa očitno vseeno ne.