Nastopajoči na prvem večeru zimskega Panča v Kinu Šiška v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Nastopajoči na prvem večeru zimskega Panča v Kinu Šiška v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Izseki iz 1.zimskega Panča - 2.del
Izseki iz 1. zimskega Panča - 1.del

Dva večera stand-up komedije sta v teh mrzlih januarskih dneh poskrbela, da lahko samo še zamahnemo z roko, ko se nam zdi, da imamo težave in svet pogledamo raje skozi "humorna očala".

5:5 + stand-up povezovalec programa
29. in 30. januarja je na odru Kina Šiška in Narodnega doma v Mariboru stalo pet stand-up komikov. Prvi večer so v Ljubljani nastopili: Lucija Čirović in Boštjan Gorenc - Pižama, znana slovenska komika, Ivan Šarić in Krešimir Rich iz Hrvaške in Geoff Boyz iz Škotske.
Drugi oz. finalni večer zimskega Panča je občinstvo Kina Šiška zabavala peterica: Klemen Mauhler, Vid Valič in Jure Murko, kot predstavniki naših stand-up komedijantov, Marina Orsag iz Hrvaške in Barry Castagnola iz Anglije.

V Kinu Šiška je oba večera gostil direktor festivala Andrej Težak - Tešky, ki se tudi ni izogibal humornim napovedim med posameznimi komiki, podobno vlogo je prevzel njegov stand-up kolega Tin Vodopivec na odru Narodnega doma v Mariboru.
Program je bil v obeh mestih identičen, saj so komiki, ki so prvi večer nastopili v Ljubljani, naslednji (veliko bolj zasneženi) večer "pokali enake oz. zelo podobne fore" v Narodnem domu.

Odzivi občinstva
MMC je spremljal oba večera festivala v Kinu Šiška in za oba je povsem pričakovano lahko podati takšno "poročilo": Kino Šiška, napolnjeno do zadnjega kotička, je pokal od smeha, ploskanje, žvižgi in občasni komentarji obiskovalcev so se kopičili in stopnjevali do zadnjega nastopajočega v finalnem večeru (Vid Valič), ko je z besedami "Počasi bom moral končati" izzval nespregledljiv in ne neslišen komentar: "Pa ne še".

Vse to je verjetno dokaz, da je stand-up komedija osvojila velik del slovenskega občinstva. Predvsem zaradi svoje preprostosti in prepoznavanja "resnice dogodivščin", s katerimi se lahko poistoveti velika večina ljudi, sploh če so povedani na domač, šaljiv, izredno realen in spogledljiv način.

Zimski Panč končan, prihaja Poletni
Po mnenju organizatorjev je bilo v vsakem večeru, skupno v obeh mestih, prodanih okrog 700 kart. Vsi ljubitelji tovrstnih predstav boste spet prišli na vrsto avgusta, ko bo do zdaj največji že tretji Panč v Sloveniji, saj bo trajal kar štiri dni. Pa tudi sicer stand-up večeri niso za skoraj noben kraj v Sloveniji več tako redek pojav.

Nekatere izmed nastopajočih komikov na 1. zimskem Panču v prihodnjih dneh čaka nastop še na Panču v Zadru pa tudi v Angliji na festivalu Leicester Comedy, o čemer smo že poročali.


V priloženi galeriji si oglejte fotografije nastopajočih, s pomočjo videoposnetkov na desni pa si odgovorite na vprašanje, zakaj je stand up tudi pri nas vedno bolj prikupen, priljubljen in dobrodošel.



























Izseki iz 1.zimskega Panča - 2.del
Izseki iz 1. zimskega Panča - 1.del