Tisti, ki doma niso imeli glasbil, so uporabili ponve. Foto: EPA
Tisti, ki doma niso imeli glasbil, so uporabili ponve. Foto: EPA

Naslovnice vseh medijev so kričale "Italija zaprta", potem ko je premier Giuseppe Conte objavil drakonske ukrepe v boju proti novemu koronavirusu in svoja vrata je zaprlo praktično vse v 60-milijonski državi.

Italijani se bodrijo s pesmijo

Ljudje so upoštevali navodila, naj ne ogrožajo drugih, in so ostali doma, a ker niso mogli na zabavo, je pač zabava prišla k njim. V petek pa je po družbenih omrežjih zakrožil poziv, naj vsi, ki so v izolaciji, iz omar vzamejo glasbene inštrumente in zapojejo, da bi se lahko država "vsaj za nekaj minut spremenila v veliko koncertno prizorišče".

In Italijani so se odzvali. Tiskovne agencije so v svet ponesle zapise in posnetke z vseh koncev in krajev, kako so ljudje ob 18.00 res vzeli zvočnike, prijeli v roke kitare, stopili k oknom in balkonom, ter na ves glas zapeli.

Po ulicah Rima je tako odmevala italijanska himna Fratelli d'Italia, v barviti boemski četrti Trastevere, kjer se še vedno perilo suši na vrveh čez ulico, so izbrali pesem iz 90. let Grazie Roma (Hvala, Rim), v Torinu so na balkonih plesali Macareno, v Toskani so prepevali tradicionalne pesmi, kot je E mentre Siena dorme (In ko Siena spi).

Zbrale so se vse družine, niso pozabili niti na obvezni aperitiv pred večerjo, s katerim so nazdravljali sosedom, številni pa so balkone okrasili z napisom Tutto andra benne (Vse bo še dobro).

In enako svojim zahodnim sosedom seveda želimo tudi mi!