Italijani mrzlično polnijo domače police. V skladu z vladnimi ukrepi se do 3. aprila  lahko po državi gibajo le zaradi poslovnih, zdravstvenih ali nujnih družinskih zadev, pri čemer morajo imeti ustrezne dokumente, ki to potrjujejo. Odpovedani so vsi javni dogodki, gledališča in kina ne delujejo, športne tekme potekajo brez gledalcev, univerze in šole so zaprte. Foto: Reuters
Italijani mrzlično polnijo domače police. V skladu z vladnimi ukrepi se do 3. aprila lahko po državi gibajo le zaradi poslovnih, zdravstvenih ali nujnih družinskih zadev, pri čemer morajo imeti ustrezne dokumente, ki to potrjujejo. Odpovedani so vsi javni dogodki, gledališča in kina ne delujejo, športne tekme potekajo brez gledalcev, univerze in šole so zaprte. Foto: Reuters
Sorodna novica Slovenija zapira mejo z Italijo za potniški promet. Šarec: Ljudje karantene ne upoštevajo.

Podatki za Italijo (torek ob 18. uri) kažejo, da je bilo okuženih 10.149 ljudi, od tega kar 5794 v Lombardiji. Doslej jih je umrlo 631, od tega 468 v Lombardiji. Smrtnost se je še povečala in je 6,2-odstotna oz. eno odstotno točko več kot v ponedeljek. Podatki za Lombardijo so še bolj skrb vzbujajoči, smrtnost je še višja, kar 8-odstotna.

S ponedeljka na torek se je število mrtvih v Italiji povečalo za 168, od tega jih je 135 umrlo v Lombardiji. Gre za 36,2-odstotno povečanje v enem dnevu, je včeraj pozno popoldne sporočil vodja italijanske civilne zaščite Angelo Borrelli.

Smrtnost višja od prvih napovedi

Ko se je virus SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen covid 19, začel širiti, so bile januarja in tudi še februarja ocene, da je smrtnost približno 2-odstotna. Zadnji podatki pa kažejo, da je precej večja, po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je 3,4-odstotna (podatek je bil objavljen 3. marca). Za sezonsko gripo je smrtnost manj kot enoodstotna.

Med okuženimi Italijani jih je 877 na intenzivni negi, kar je 144 oz. 19,6 odstotka več kot v ponedeljek. Ozdraveli so 1004 ljudje, kar je 280 več kot dan prej. Skupno so doslej testirali 60.761 ljudi.

Po starostnih skupinah je bilo 14 odstotkov od 168 novih primerov smrti starejših od 90 let, 45 odstotkov jih je bilo starih od 80 do 89 let, 32 odstotkov od 70 do 79 let, 8 odstotkov od 60 do 69 let in dva odstotka od 50 do 59 let. Kot je pojasnil Borrelli, so številni, ki so umrli, imeli poleg koronavirusa tudi druge bolezni.

Zakaj je v Italiji, predvsem v Lombardiji smrtnost še višja?

Opustel Trg svetega Marka v Benetkah. Foto: Reuters
Opustel Trg svetega Marka v Benetkah. Foto: Reuters

Povprečna starost obolelega v Italiji, ki je umrl, je 81 let. Za primerjavo: raziskava epidemije na Kitajskem je razkrila, da je bila tam povprečna starost 51 let (o tem več v nadaljevanju). Eden od dejavnikov, da je smrtnost v Italiji toliko večja, je starajoča se družba. Kot je znano, je v primeru bolezni pri starejših, sploh, če imajo pridruženo bolezen, veliko večja, in to se kaže tudi v primeru Italije. Italija ima namreč eno najstarejših prebivalstev na svetu, skoraj 60 odstotkov prebivalcev je starih 40 let ali več, od tega je 23 odstotkov Italijanov starejših od 65 let.

Daleč največ obolelih starejših od 70 let

V Italiji je največ obolelih, 39,2 odstotka, starejših od 70 let, sledi starostna skupina med 51 in 70 leti, ki predstavljajo 37,4 odstotka obolelih, pri mladih pa je odstotek veliko nižji: skupina med 19 in 50 leti predstavlja 22 odstotkov vseh obolelih, mlajši od 19 let pa predstavljajo le 1,4 odstotka obolelih.

Sorodna novica Kako ravnati, da se ne okužite, in kaj storiti, če sumite, da ste se

Kot je za Science Live dejala profesorica epidemiologije na Univerzi v Michiganu Aubree Gordon, je smrtnost vedno odvisna od demografije prebivalstva. Kot je dejala, bi upoštevaje, da je v Italiji veliko starejših ljudi, pričakovali še večjo smrtnost, če upoštevamo številke v primerjavi z državo, v kateri je več mlajše populacije. S starostjo se močno povečajo možnosti za razvoj enega od bolezenskih stanj, ki slabijo imunski sistem, kot sta rak ali diabetes, k temu dodaja Krys Johnson, epidemiologinja na univerzi Temple. Takšna stanja, kot je že znano, pa so lahko vzrok za hujši potek bolezni covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus.

Drugi možni dejavnik za veliko smrtnost je število oseb, ki na določenem območju potrebujejo medicinsko pomoč. Zdravstvene ustanove v Lombardiji so v teh tednih pod velikim pritiskom, veliko bolnikov močno obremenjuje zdravstveni sistem. Podobno je bilo tudi v Vuhanu na Kitajskem, prvotnem žarišču virusa. Tam je bila, kot je razkrilo nedavno poročilo Svetovne zdravstvene organizacije, v prvih tednih smrtnost 5,8-odstotna, kar je veliko več kot drugod po državi, kjer je bila 0,7-odstotna.

Kakšna bo gospodarska škoda, se bo pokazalo šele v prihodnjih mesecih. Foto: Reuters
Kakšna bo gospodarska škoda, se bo pokazalo šele v prihodnjih mesecih. Foto: Reuters

Še en možen dejavnik je odkrito število lažjih primerov bolezni. Več kot je testiranj, več se potrdi lažjih obolenj, kar statistično zniža številko za smrtnost, pojasnjuje Aubree Gordon.

A ob tem je treba upoštevati to, da se dejanskega števila obolelih ne ve, saj tisti z zelo milimi simptomi, predvsem mlajši, sploh ne odidejo na testiranje. Zato je po mnenju strokovnjakinje tudi v Italiji smrtnost verjetno bližje 3,4 odstotka, oceni Svetovne zdravstvene organizacije.

Sorodna novica Potrjenih 34 primerov okužbe, zadnja dva odkrita v Mariboru

Stopnja kužnosti je višja kot pri gripi

Virus influence, ki povzroča gripo, se širi hitreje od novega koronavirusa SARS-CoV-2. Interval med dvema okužbama pri influenci je približno tri dni, pri novem koronavirusu pa od pet do šest dni. Po podatkih WHO-ja je stopnja kužnosti z novim koronavirusom ena proti dve oz. dve in pol, kar pomeni, da se lahko od enega človeka okužita več kot dva druga, kar je več kot pri gripi, je poročal STA. Italijanska spletna stran avvenire.it pa danes navaja izsledke italijanskih strokovnjakov, ki so na podlagi razpoložljivih podatkov izvedli statistično analizo, usmerjeno v kratkoročno napoved novih ugotovljenih pozitivnih primerov covida-19 v Italiji. Kot so zapisali, v Italiji vsaka okužena oseba trenutno okuži približno 2,85 človeka (na podlagi tako imenovanega faktorja R0), kar je več od podatkov Svetovne zdravstvene organizacije (med 1,4 in 2,5).

Policija preverja upoštevanje pravil glede zapuščanja domačega kraja. Foto: Reuters
Policija preverja upoštevanje pravil glede zapuščanja domačega kraja. Foto: Reuters

Kot je očitno, pa številni državljani ne upoštevajo navodil in kršijo pravila glede druženja (še pred dnevi so medije polnile novice in fotografije s polnih smučišč, kamor so, potem ko so že bile zaprte šole, šli številni prebivalci Lombardije), kar je še pospešilo širjenje novega koronavirusa.

Kakšne so napovedi?

Na podlagi analiziranih podatkov, ki se nanašajo na obdobje od 21. februarja do 9. marca, je statistična napoved, ki jo je pripravila skupina Stat-Group-19, naslednja: za torek naj bi v Italiji potrdili 10.659 primerov (10.455 kot spodnja meja in 11.667 kot zgornja meja), v sredo 12.325 (11.885–14.545) in v četrtek 14.196 (11.885–14.545) primerov.

Prvi identificirani Italijan ni več na intenzivni negi

Dobra novica je, da je prvi identificirani oboleli v Italiji začel samostojno dihati. 38-letnik je tako po več tednih zapustil oddelek intenzivne nege v bolnišnici v Pavii, premestili so ga na navadni oddelek. Njegova žena, ki je v osmem mesecu nosečnosti, je bolnišnico zapustila že pred dnevi.

Lombardija razmišlja o zaprtju pisarn in trgovin

Čeprav je italijanska vlada omejila gibanje v celotni državi in uvedla vrsto ukrepov, zaradi katerih je življenje v naši zahodni sosedi bolj kot ne obstalo, oblasti v Lombardiji, kjer so razmere najhujše, razmišljajo še o nadaljnji zaostritvi. V torek je predsednik dežele Lombardije Attilio Fontana sporočil, da je na mizi predlog tudi za zaprtje podjetij in trgovin ter prekinitev prometnih povezav, z izjemo nujnih storitev. "Čas je za zaprtje. … Kot smo videli, polovični ukrepi niso učinkoviti pri zaviranju širjenja virusa," je med drugim po poročanju Repubblice zapisal na Facebooku.

Bo popolno zaprtje le zamaknilo epidemijo?

Enakega mnenja je tudi deželni minister za zdravje Giulio Gallera. "Zaprosili smo že za zaprtje vseh trgovinskih dejavnosti, ker če grem lahko na delo, potem mi ne more nihče preprečiti, da ne grem še v trgovino. Toda mogoče je prišel čas, da uvedemo še ostrejše ukrepe." Popolno zaprtje Lombardije bi lahko pomagalo pri preprečevanju širjenja virusa, pravijo strokovnjaki. "Če bo število obolelih, ki potrebujejo prvo pomoč in intenzivno nego, v 15, 20 dneh še naprej tako naraščalo, mi tega ne bomo več zmogli. Ne Lombardija ne Italija," je dejal Gallera.

Odzivi na odločitev italijanskih oblasti, da dajo celotno državo v karanteno, so sicer različni, številni strokovnjaki izražajo dvom o učinkovitosti ukrepa. Kot poroča Reuters, John Edmunds, profesor na London School of Hygiene & Tropical Medicine, poudarja, da bo "to dolga epidemija in da treba je ob pravem času sprejeti primerne ukrepe, da bi zagotovili njihov maksimalni učinek in minimizirali gospodarske in socialne stroške. Ti ukrepi bodo najverjetneje imeli kratkoročne učinke. Toda, če se jih ne bo dalo izvajati dolgoročno, potem je mogoče, da je vse, kar bodo povzročili, le začasen zamik epidemije. "

"Cilj teh ukrepov je nadzorovati epidemijo in omogočiti bolnišnicam, da se spoprimejo s številom bolnikov, ki jih morajo oskrbeti. Možni pozitivni učinki teh ukrepov so očitni, toda visoko ceno bodo plačali tudi posamezniki, skupnosti in gospodarstvo," je po poročanju Reutersa dejal Francois Balloux, profesor na University College London. "Prav tako ni vzdržno, da takšna zapora celotne države traja dolgo."

Maša na prostem, z varnostno razdaljo med udeleženci. Foto: Reuters
Maša na prostem, z varnostno razdaljo med udeleženci. Foto: Reuters

10 milijard evrov za pomoč podjetjem in gospodinjstvom

Ker je Italija že tako na robu recesije, bodo vladni koraki tretje največje gospodarstvo v evrskem območju drago stali, finančni trgi so že v rdečih številkah. Italijanski minister za industrijo Stefano Patuanelli je v torek dejal, da bo vlada potrdila ukrepe v vrednosti okoli 10 milijard evrov za pomoč podjetjem in gospodinjstvom, a bo to najverjetneje vplivalo na dvig proračunskega primanjkljaja na tik pod 3 odstotke BDP-ja. Patuanelli je dejal, da bo med prvimi ukrepi odložitev plačila računov, davkov in hipotek, s čimer želijo zmanjšati pritisk na majhna podjetja in gospodinjstva. Pozneje bodo sledili še drugi ukrepi.

Kaj pravijo strokovnjaki glede epidemije na Kitajskem?

Čeprav za novi koronavirus še ni zdravila, pa strokovnjaki čedalje bolj poglabljajo znanje o njem. Nova dognanja, ki temeljijo na podlagi dogajanja na Kitajskem, bodo lahko v pomoč Evropi in drugim predelom sveta, kjer je širjenje novega koronavirusa zdaj na polnem pohodu.

Prizori, ki smo jih januarja in februarja opazovali iz Vuhana, zdaj pa so vsakodneven prizor tudi v evropskih državah. Foto: Reuters
Prizori, ki smo jih januarja in februarja opazovali iz Vuhana, zdaj pa so vsakodneven prizor tudi v evropskih državah. Foto: Reuters

Zboli več moških kot žensk

1. marca je Svetovna zdravstvena organizacija objavila poročilo 25 domačih in tujih strokovnjakov, ki so bili med 16. in 24. februarjem na Kitajskem in ki so proučevali tamkajšnjo epidemijo. In kakšni so bili njihovi izsledki? V 99,9 odstotka primerov se virus ni spremenil, torej ni mutiral. Podatki, ki so jih analizirali, so pokazali, da je bilo med 55.924 potrjenimi primeri okužbe (vključeni so bili primeri do 20. februarja) povprečna starost obolelega 51 let (v Italiji je 81 let povprečna starost umrle obolele osebe), pri čemer je bila večina primerov, 77,8 odstotka, v starostni skupini med 30 in 69 leti. Glede spolne razdelitve: 51,1 odstotka obolelih je bilo moških.

Analiza simptomov pri 55.924 okuženih je pokazala naslednje: glavni simptom je bila vročina, ki jo je imelo 87,9 odstotka obolelih, sledijo suh kašelj (67,7 odstotka), utrujenost (38,1 odstotka), izmeček oz. sputum pri kašljanju (33,4 odstotka), težave z dihanjem (18,6 odstotka), boleče grlo (13,9 odstotka), glavobol (13,6 odstotka), bolečine v mišicah (14,8 odstotka), tresavica (11,4 odstotka), slabost in bruhanje (5 odstotkov), zamašen nos (4,8 odstotka), driska (3,7 odstotka) in izkašljevanje krvi iz pljuč (0,9 odstotka) in težave z očmi (0,8 odstotka).

Smrtnost je bila 3,8-odstotna, pri čemer je bila pričakovano najvišja v najvišji starostni skupini. V skupini nad 80 let je umrlo 21,9 odstotka obolelih. Razlika je tudi med spoloma: smrtnost pri moških je bila 4,7-odstotna, pri ženskah pa 2,8-odstotna. Pri tistih, ki niso imeli nobene druge bolezni, je bila smrtnost 1,4-odstotna, pri tistih s pridruženimi boleznimi pa občutno višja: pri osebah s srčno-žilnimi boleznimi je bila 13,2-odstotna, pri tistih z diabetesom 9,2-odstotna, pri osebah z visokim pritiskom 8,4-odstotna, pri osebah s kroničnimo dihalno boleznijo 8-odstotna in pri osebah z rakom 7,6-odstotna.

Varna razdalja šele več kot 4,5 metra?

Kitajski strokovnjaki pa so v študiji, katere izsledki so bili pred dnevi objavljeni v reviji Practical Preventive Medicine, objavili, da se lahko virus v zraku zadrži najmanj pol ure, na nekaterih površinah celo več dni, kar je odvisno od več dejavnikov, med drugim od temperature, in da lahko "potuje" tudi do 4,5 metra." Doslej je stroke poudarjala, da je varna razdalja med osebami med metrom in metrom in pol, je poročal South China Morning Post. "Bilo je potrjeno, da lahko v zaprtem okolju, kjer so klimatske naprave, razdalja, na kateri se prenaša novi koronavirus, preseže običajno varno razdaljo," so zapisali. Kot primer so navedli moškega, ki je 22. januarja štiri ure potoval z avtobusom z 48 sedeži in okužil 13 ljudi, čeprav ni sedel poleg njih oz. so sedeli tudi 4,5 metra proč od njega, a so zboleli. Proučevali so razmere v Hunanu. Eden od potnikov, pri katerem so potem potrdili okužbo, je vstopil na avtobus, potem ko na njem ni bilo več nobenega od okuženih. Prvookuženi je šel, kot so razbrali z nadzornih kamer, pozneje na drug avtobus, kjer sta potem zbolela še dva potnika, ki sta prav tako sedela več kot 4,5 metra proč od njega. Kitajski strokovnjaki so s tem podkrepili pomembnost nošenja zaščitnih mask, še piše časopis. Zanimivo pa je, da več potnikov, ki so sedeli tik ob okuženem in so bili torej v največji nevarnosti, da bi se nalezel, niso zboleli. "Naše znanje o novem koronavirusu je še vedno omejeno," je v odgovor dejal eden od strokovnjakov.

Vatikan. Foto: Reuters
Vatikan. Foto: Reuters

Običajno se simptomi razvijejo v petih dneh

Ameriška raziskava, objavljena v ponedeljek, pa kaže, da se pri osebah, ki so okužene z novim koronavirusom, simptomi običajno razvijejo v petih dneh, 14-dnevna karantena za tiste, pri katerih obstaja sum okužbe, pa je zadostno obdobje. Poročajo tudi o enem primeru, ko je oseba zbolela 27 dni po okužbi, navaja Wall Street Journal. Ob tem avtor študije Justin Lessler, pridruženi profesor epidemiologije na Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, opozarja, da simptomatično preverjanje, kot je merjenje temperature na letališčih, ni kazalnik, da je oseba res zdrava, saj se lahko simptomi razvijejo pozneje. Strokovnjaki so pri študiji preiskali 180 primerov okužbe, do katerih je prišlo zunaj območij hitrega širjenja oz. je šlo za primere, ko je oseba potovala iz Vuhana, potem pa zbolela. Na ta način so imeli strokovnjaki natančne podatke, kdaj je oseba potovala v Vuhan in kdaj je potem zbolela. Običajno so se simptomi razvili v petih dneh, najpozneje pa v 12.