Plastična krona je stala zgolj šest ameriških dolarjev. Foto: Reuters
Plastična krona je stala zgolj šest ameriških dolarjev. Foto: Reuters

Na dražbi je bilo več kot 120 predmetov, povezanih s hiphopovsko glasbeno sceno, veliko pozornosti pa je pritegnila predvsem plastična krona, ki jo je ameriški raper Biggie Smalls, poznan tudi kot Notorious B. I. G., nosil na fotografiranju tri dni pred svojo smrtjo leta 1997, in sveženj 22 ljubezenskih pisem, ki jih je Tupac Shakur napisal svoji srednješolski ljubezni Kathy Loy.

Za plastično krono, ki je sicer stala le šest dolarjev, so prvotno pričakovali med 200.000 in 300.000 ameriških dolarjev. Prodala pa se je za skoraj 600.000 ameriških dolarjev (okoli 508.000 evrov). Na dražbo jo je dal njen trenutni lastnik, fotograf Barron Claiborne, ki je tudi odgovoren za stvaritev znamenitega portreta KONY – Kralj New Yorka (King of New York). Biggie je bil fotografiran na rdečem ozadju s plastično krono na glavi.

Tupacova pisma so bila prodana za več kot 75.000 ameriških dolarjev. Med drugim je mogoče slediti poteku zveze z njegovo izbranko Kathy – od prvega srečanja do bridkega konca, ki mu je leto pozneje sledilo še pismo obžalovanja. V enem izmed pisem je zapisal "Želim si biti manj občutljiv in manjša nadloga," poroča The Guardian.

Pisma je Tupac napisal pri 16 letih. Foto: Reuters
Pisma je Tupac napisal pri 16 letih. Foto: Reuters

Na dražbi je bilo ponujenih več kot 120 izdelkov

Prodani so bili tudi različni kosi oblačil, med drugim barvite jakne skupine Salt-N-Pepa iz obdobja njihove uspešnice Push It, obleka Dr Dreja in prototip športnih copatov Air Jordan, ki so bile oblikovane za Draka.

Poleg tega je bila za 126.000 ameriških dolarjev prodana zapečatena kopija pesmi Beat Pop, izvajalcev Rammellzee in K-Ro, ki velja za eno temeljnih pesmi hiphopa. Zanjo se je pričakovalo le 3500 dolarjev, vendar je preteklost pesmi in naslovnica, ki jo je izdelal Jean-Michel Basquiat, njegovo vrednost močno povečala. Tako je postala ena najdražjih pesmi, ki so bile prodane na dražbah.

Poleg posterjev in fotografij se je prodajala tudi poštna znamka, na kateri so upodobljeni Wu-Tang Clan, RZA, eden izmed članov skupine pa jo je tudi podpisal. Iztržila je več kot 8000 dolarjev.