Izdelava mocarele je dolga in zapletena. Začne se takole. Foto: Reuters
Izdelava mocarele je dolga in zapletena. Začne se takole. Foto: Reuters

Izdelovalci sira so se zbrali v malem južnoitalijanskem mestu Frosolone, ki leži 100 kilometrov vzhodno od Neaplja. Najprej so sir oblikovali v trakove, nato pa so iz njih spletli več kit. Iz teh so nato naredili skoraj 800 metrov dolgo umetnino.

Južnoitalijanski izdelovalci sira so že lani podrli svetovni rekord, ko so naredili kito mocarele, dolgo 640 metrov. Tudi tokrat je postavljanje svetovnega rekorda privabilo številne radovedneže, ki so ogromne količine tega sira z veseljem in hitro pospravili.

T. K.


Najprej so sir oblikovali v trakove, nato pa iz njih spletli takšne kite. Foto: Reuters
Številni obiskovalci so z zanimanjem opazovali, kako izpod spretnih prstov sirarjev nastaja najdaljša mocarela na svetu. Foto: Reuters
Kita je postajala vedno daljša in daljša, dokler ni dosegla končnih 783,6 metra. Foto: Reuters
Mocarela je skupno ime za več vrst svežih italijanskih sirov, ki jih pripravljajo tako, da jih večkrat zgnetejo, razrežejo, spet zgnetejo in tako dalje. Foto: Reuters
Skoraj 800 metrov dolgo umetnino so na koncu razrezali na koščke in jih razdelili med radovedne občudovalce. Foto: Reuters
Mocarela je sir, iz katerega je mogoče ustvariti številne oblike. Foto: Reuters