Njegova glavna tarča so spomeniki francoskemu junaku druge svetovne vojne, generalu Philippu Leclercu. "Leclerca sem obglavil že sedemkrat, njegov kip pa podrl že najmanj 20-krat," razlaga Essama za BBC. "Uporabljam svoje gole roke, najprej pa se poklonim prednikom."

Njegov cilj je zamenjati vse Leclercove kipe s kipi kamerunskih in afriških junakov, je pa pripravljen izjemo narediti pri tujcih, ki so se angažirali za "dobro človeštva", kot je bila denimo pokojna princesa Diana. "Diana je bila proti rasizmu in se je zavzemala za človečnost. Tukaj v Kamerunu smo jo oboževali," je povedal Essama.

Med Essamovimi tarčami so tudi kipi Gustava Nachtigala, ki je prispel v Kamerun leta 1884 in tam vzpostavil nemško cesarstvo. Med prvo svetovno vojno so britanske in francoske sile Nemce pregnale iz države, ozemlje pa si razdelile.

Oblasti na njegove dejavnosti gledajo kot na vandalizem, češ da se lahko afriške junake slavi brez odstranjevanja kolonialnih simbolov.

General Leclerc (s palico) ob osvoboditvi Pariza leta 1944. Foto: AP
General Leclerc (s palico) ob osvoboditvi Pariza leta 1944. Foto: AP

Essamo so zaradi obglavljanja Leclercovega kipa na glavnem trgu v Douali, največjem kamerunskem mestu, tudi večkrat aretirali, pri čemer je bil včasih v zaporu tudi do pol leta.

Vsakič, ko je poškodoval kip, ki so ga francoski kolonizatorji postavili leta 1948, so ga oblasti obnovile.

V Franciji junak, v Kamerunu niti ne

V Franciji Leclerca poveličujejo zaradi njegove vloge pri boju proti Nemcem v 40. letih v takratnih francoskih kolonijah. A v Kamerunu ni bil priljubljen.

"Kamerunci ga niso marali, ker ni kazal, da bi mu bilo kaj mar za ljudi," meni upokojeni kamerunski akademik Valere Epee. "Ni bil kot francoski predsednik Charles de Gaulle, ki je Kamerun obiskal dvakrat, ljudje pa so ga imeli iskreno radi."

Leclerc je umrl v letalski nesreči v Alžiriji leta 1947, tri leta po osvoboditvi Pariza. V Parizu se mu je takrat na ulicah poklonilo na tisoče ljudi, postavili pa so tudi številne plakete in obeležja njemu v spomin.

Vse to Essame ne gane. "Ni naš junak," pravi 44-letni aktivist. "General Leclerc predstavlja brisanje kamerunskega kolonialnega spomina in njegovo nadomeščanje s francoskim."

Essama je v vseh teh letih zbral sedem Leclercovih glav, občasno pa se z njimi sprehodi po ulici, da bi tako ozavestil Kamerunce o njihovi zgodovini.