Allyson Felix se je prejšnji mesec prvič po rojstvu hčerke vrnila na tekaške steze. Foto: AP

Kot je na svojem Instagramu sporočila ameriška atletinja Allyson Felix, športnice "ne bodo več finančno kaznovane za materinstvo".

Ob tem je šestkratna olimpijska zmagovalka objavila pismo Nikejevega podpredsednika za športno trženje Johna Slusherja, v katerem ta sporoča, da so pri Nikeju spremenili pogodbe za noseče športnice.

Felixova ima šest zlatih olimpijskih medalj. Foto: AP

Slusher je zapisal, da Nike 18 mesecev "ne bo apliciral nobenega z nastopi povezanega znižanja dohodkov", če športnica zanosi.

"Naši glasovi imajo moč. Nike se je uradno pridružil naši pobudi in pogodbeno zagotovil materinsko zaščito za športnice, ki jih sponzorirajo. To pomeni, da športnice ne bodo več finančno kaznovane, če bodo imele otroka," je pripisala Felixova.

70 odstotkov manjše plačilo

33-letna Felixova je novembra rodila hčerko Camryn, maja pa je sporočila, da ji je Nike hotel plačevati 70 odstotkov manj, potem ko je postala mati.

Američanka je bila ena od Nikejevih bolj oglaševanih ambasadork. Foto: Nike

"Nike sem prosila, naj mi pogodbeno zagotovi, da ne bom kaznovana, če mi v mesecih po porodu ne bo uspelo dosegati najboljših izidov. Hotela sem postaviti nove standarde. Če meni kot eni najbolj trženih Nikejevih športnic ne bi uspelo zagotoviti teh varoval, komu bi? A me je Nike zavrnil," je zapisala Felixova takrat v New York Timesu.

Zvezdnica ameriškega sprinta se je po 13 mesecih julija vrnila na tekaške steze na ameriškem državnem prvenstvu.

Po tem se je odločila, da ne podaljša pogodbe z Nikejem, ampak ga je zamenjala za izdelovalca ženskih športnih oblačil Athleta. Očitno ni trajalo dolgo, da je Nike pod pritiskom popustil.