Sporni kip. Foto: Reuters
Sporni kip. Foto: Reuters

Po poročanju Clarin.com je bil papež nad kipom pred buenosaireško katedralo naravnost zgrožen in je brez oklevanja zavrtel telefon, poklical v tamkajšnjo župnijo in ukazal, naj kip takoj odstranijo. "Takoj se ga znebite," je dejal duhovniku, ki se je oglasil na telefon.

Kip, ki je na vrtu katedrale stal manj kot dva tedna, v tem času pa so se turisti veselo fotografirali ob njem, je delo kiparja Fernanda Puglieseja, ki je pred tem med drugim izdelal tudi kipe papeža Janeza Pavla II. in matere Tereze.

Skromni papež
76-letni Frančišek naj bi kipu nasprotoval, ker sovraži kult osebnosti. Medijev to očitno kaj dosti ne gane, saj ga je italijanska izdaja precej posvetne revije Vanity Fair nedavno imenovala za "moškega leta", zaradi svoje ponižnosti in skromnosti pa si je nabral samo še večji krog oboževalcev.

Papež sicer nenehno opozarja duhovščino pred skušnjavami slave, denarja in dragih avtomobilov, sam pa se namesto v razkošna duhovniška oblačila in nakit raje oblači v preprosto belo haljo, okoli vratu pa mu visi železen križ.