Papež je na Lampedusi mašo vodil ob lesenem čolnu, na kakršnem ponavadi priseljenci prečkajo Sredozemlje. Foto: EPA
Papež je na Lampedusi mašo vodil ob lesenem čolnu, na kakršnem ponavadi priseljenci prečkajo Sredozemlje. Foto: EPA
Papežev obisk Lampeduse je bil sicer neuraden. Foto: EPA

Papež je med obiskom tega južnega italijanskega otoka obsodil brezbrižnost sveta do trpljenja priseljencev in pozval k večjemu sočutju do na desettisoče prebežnikov iz Afrike in Bližnjega vzhoda, ki vsako leto opravijo tvegano pot od Tunizije in Libije do Lampeduse.
Frančišek je dejal, da so priseljenci "naši bratje in sestre, ki skušajo ubežati težkim razmeram ter najti nekaj spokojnosti in miru, boljši prostor zase in svoje družine". Nato je daroval mašo na lesenem oltarju, izdelanem iz ribiškega čolna, na kakršnih po navadi na otok prispejo priseljenci, in molil za tisoče priseljencev, ki vsako leto na tej poti umrejo.
In medtem ko so humanitarne organizacije papeževe izjave vsesplošno hvalile, sta se obnje obregnili stranka Ljudstvo svobode (PDL) Silvia Berlusconija in Severna liga, ki priseljevanju ostro nasprotuje. "Bil bi čisto srečen, če bi ena izmed ladij potonila," je dejal Erminio Boso, precej radikalni član Severne lige. "Briga me, kaj je rekel papež."

"Naj se omeji na pridige"
Fabrizio Cicchitto, politični veteran PDL-ja, pa meni, da obstaja nevarnost, da bi papeževe opazke spodbudile "nevarno in neenakomerno" priseljevanje, za katerim stojijo kriminalne tolpe, ki tihotapijo ljudi. Papež bi se moral omejiti na pridiganje, ne pa se vmešavati v politiko priseljevanja, je dejal. In dodal, da Italija ne sme zaspati, ko gre za "priliv ljudi s čolnov s severnoafriške obale".

Daniele Santanche, trdna Berlusconijeva zaveznica in poslanka PDL-ja, pa je politike leve sredine obtožila, da izrabljajo papeževe izjave za netenje prepira o obravnavi beguncev. "Manipulirajo z nalogo vere in bratskostjo svetega očeta ... Sram naj jih bo," je dejala po poročanju Telegrapha.

Od papeževega ponedeljkovega obiska Lampeduse je na otoku pristalo okoli 560 ubežnikov, pri čemer desnica trdi, da bodo papeževa sočutna stališča opogumila za nevarno prečkanje morja še na tisoče ljudi. "Učinek papeža - prihodi se krepijo," je bil današnji naslov v Il Giornalu, konservativnem časniku v lasti Berlusconijevega brata.