Foto: Reuters
Foto: Reuters

Taro Aso je svojo tezo podkrepil z zgodovinskim pregledom olimpijskih iger. Po njegovih besedah v OI na vsakih 40 let posežejo svetovne krize, politika ali vojne, zato ni nenavadno, da zdaj novi koronavirus resno ogroža igre, poroča CNN.

Sorodna novica MOK meni, da je prezgodaj za prestavitev OI, OKS odločno proti

Tako so zaradi druge svetovne vojne odpadle poletne in zimske olimpijske igre 1940 na Japonskem, medtem ko so leta 1980 ZDA vodile bojkot iger v znak protesta proti sovjetski invaziji Afganistana.

"Odneslo je zimske olimpijske igre v Saporu, ki bi morale potekati leta 1940, igre v Moskvi leta 1980 pa so bile zaradi bojkota Zahoda močno okrnjene," pravi Aso. "In zdaj je minilo še 40 let in smo, kjer smo. Mediji bodo ponoreli ob tem izrazu, če rečem, da so igre zaklete – a so res."

Tokio se je leta pripravljal na OI, ki jim zdaj grozi odpoved ali pa vsaj močno grenak priokus. Olimpijski stadion na fotografiji v ozadju. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Tokio se je leta pripravljal na OI, ki jim zdaj grozi odpoved ali pa vsaj močno grenak priokus. Olimpijski stadion na fotografiji v ozadju. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Aso je sicer znan po svojih spornih izjavah. Tako se je nanj letos usul plaz kritik, ko je za japonsko demografsko stisko okrivil ženske brez otrok.

Vztrajajo pri izvedbi

Organizatorji olimpijskih iger so ta teden sporočili, da ne mislijo sprejemati nobenih "drastičnih odločitev" glede iger, ki naj bi potekale med 24. julijem in 9. avgustom, in pozvali športnike, naj nadaljujejo priprave, s čimer so precej razburili športno skupnost.

Telovadnice, vadbeni centri in stadioni se namreč zapirajo po vsem svetu, javnost se poziva, da ostaja doma, odpovedane so tudi številne kvalifikacije.

Olimpijski ogenj je na Japonsko prispel danes. Foto: AP
Olimpijski ogenj je na Japonsko prispel danes. Foto: AP

Članica odbora japonskega olimpijskega komiteja Kaori Jamaguči, dobitnica brona v judu na OI 1988, je pozvala k preložitvi iger, saj da se tekmovalci v takih razmerah ne morejo ustrezno pripraviti.

"Olimpijske igre ne bi smele potekati v taki situaciji, da svet ne more uživati v njih," je povedala za časopis Nikkei. "Kot vem, športniki v ZDA in Evropi ne morejo trenirati normalno in dokončati kvalifikacij. Zato je zanje nemogoče, da bi se na štartu pojavili v polni formi."

Pozivi k odpovedi

Kentaro Itava, japonski strokovnjak za nalezljive bolezni, ki je kritiziral neustrezen nadzor na krovu ladje za križarjenje Diamond Princess, pa meni, da bi morali letošnje OI odpovedati.

"Olimpijske igre niso samo množično zborovanje, ampak množično zborovanje z vsega sveta, medtem ko je covid-19 svetovna pandemija. To dvoje ne gre skupaj," je zapisal na svojem blogu.