Kimura v rokah drži enega izmed svojih prapravnukov. Foto: Reuters
Kimura v rokah drži enega izmed svojih prapravnukov. Foto: Reuters

Kimuro, ki je živel v vasi Kjotango v bližini Kjota, so zaradi pljučnice prejšnji mesec odpeljali v bolnišnico, kjer je tudi umrl.

Najstarejši človek na svetu je postal 17. decembra leta 2012, takrat so ga vpisali tudi v Guinnessovo knjigo rekordov. Ta naziv je dobil po smrti 115-letne ženske iz ameriške zvezne države Iowa. Dolgo vrsto let je delal kot poštar, dokler mu je zdravje dopuščalo, pa je bil tudi dejaven na svoji kmetiji.

Ko je Kimura dosegel starost 115 let in 253 dni, je postal najstarejši moški vseh časov. Med ženskami ta rekord drži Francozinja, ki je v starosti 122 let umrla leta 1997. Še danes drži rekord najstarejšega človeka vseh časov.

Pri življenju ga je ohranila sončna svetloba
Ob praznovanju 115. rojstnega dne je Kimura zbrani družbi dejal, da za možgansko telovadbo skrbi tako, da se uči angleški jezik, svojo izjemno starost pa je pripisal dejstvu, da je vse življenje ogromno časa preživel na prostem, na soncu. "Kolikor se je dalo, sem bil zunaj in vedno sem se oziral proti nebu," je dejal.

Za njim žaluje ogromno sorodnikov, med katerimi je sedem otrok, 14 vnukov, 25 pravnukov in 15 prapravnukov.

Japonska je sicer znana po tem, da njeni prebivalci dosežejo zelo visoko starost. V državi je tako več kot 50.000 stoletnikov.