V dneh okoli valentinovega se veliko govori o partnerskih odnosih, ljubezni, ločitvah, romantiki in sploh vsem v povezavi z moškimi in ženskami ter (so)bivanjem. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
V dneh okoli valentinovega se veliko govori o partnerskih odnosih, ljubezni, ločitvah, romantiki in sploh vsem v povezavi z moškimi in ženskami ter (so)bivanjem. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Ljubezen od A do Ž
Govorniki so imeli zelo zanimive in s humorjem prežete nastope. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Ljubezen od A do Ž
Konferenca je bila popolnoma razprodana. Po oceni organizatork so prodali okoli 600 vstopnic. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Dr. Veronika Podgoršek
Veronika Podgoršek je razložila, da je nezvestoba boleča za oba in da se to največkrat zgodi, ker odnos ni živ in ker si posvečamo premalo pozornosti. Odtujenost in življenje drug mimo drugega sta ubijalec intime in pristnega odnosa. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Sanja Rozman
Sanja Rozman se ukvarja z različnimi odvisnostmi, tudi z odvisnimi odnosi. Pravi, da jih je nujno treba pozdraviti na prav način, da ne bežimo iz ene odvisnosti v drugo. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Milena Miklavčič
Milena Miklavčič, raziskovalka in zbiralka zgodb več kot 1.600 žensk, ki so ji zaupale, kakšna je bila spolnost naših babic in prababic v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Ljubezen od A do Ž
Vesna V. Godina in organizatorke: Jolanda Ugrin, Barbra Jerman in Višnja Gavran. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Ljubezen od A do Ž
Očitno je zanimanje za tematiko o odnosih zelo veliko, saj ni bila nobena težava razprodati konferenco. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer

V dneh okoli valentinovega se veliko govori o partnerskih odnosih, ljubezni, ločitvah, romantiki in sploh vsem v povezavi z moškimi in ženskami ter (so)bivanjem. Potem imamo še svojevrstne drugačne ali za določeno družbo radikalne poglede na ljubezen, odnose, spolnost, zapeljevanje, samskost, moško-ženske energije, pričakovanja, slog življenja, odprte, zaprte odnose, varanje, svinganje ... Seznamu ni videti konca.

O vseh temah so govorili na kar sedemurni konferenci Ljubezen od A do Ž, ki je v Ljubljani potekala prvič. V razprodani konferenčni dvorani enega od ljubljanskega hotela se je trlo mnenj med kar desetimi strokovnjaki s sicer različnih področij, vsem pa je tako ali drugače skupno ukvarjanje z odnosi.

O odnosih se pogovarjamo, a ne specializirano!

Idejo za konferenco je dobila Višnja Gavran, pri izvedbi pa sta ji nato pomagali še Barbra Jerman in Jolanda Ugrin. Govorniki so bili: Zoran Milivojevič, Vesna V. Godina, Veronika Podgoršek, Sanja Rozman, Edvard Kadič, Bruno Šimleša, Tanja Kocman, Milena Miklavčič, Luka Kogovšek in Manca Razboršek.

Zoran Milivojevič, najbolj znan po knjigi Formule ljubezni, meni, da je težko najti partnerja, če sploh ne vemo, kaj želimo. "Vsak poskus se v tem primeru izjalovi. Potem je tukaj še sodobna obsedenost z romantiko, večnimi metuljčki oz. zaljubljenostjo; mi bi pa želeli ljubezen. Treba je spremeniti pristop in mišljenje in predvsem - vključiti v odnose razum. Potrebujemo emocionalno pismenost, če želimo uspešno razmerje!"

"Na spletu se spoznajte, potem pa pojdite ven. Pojdite v življenje. In ne ponavljajte v nedogled klepetanja na spletu z več ljudmi hkrati, predvsem pa čakanje, čakanje in čakanje na boljši, popoln jutri ne obrodi sadov," je na temo "zmenkovanja" po spletu povedal Luka Kogovšek.

Malce resnejšo temo je načela Veronika Podgoršek, ki se ukvarja predvsem z varanjem v odnosih. "Veste, zelo preprosto je. Če želite, da bo cvet vrtnice vedno lep, ga je treba zalivati, negovati. In če ga ne boste, bo ta cvet ovenel. Točno tako je tudi v odnosih. Ukvarjajte se drug z drugim, ne ignorirajte se! Nezvestoba je vedno posledica nezadovoljstva, iskanja primanjkljaja. Najlažje je reči, da je samo prevarani kriv oz. je naredil kaj narobe. Treba je pogledati celostno. Prizadeta sta pa oba. In to enako boleče. Veliko objokanih moških pride k meni. Ženske, ki menjavajo partnerje in se imajo fino ter so brez obveznosti, pa tudi."

Sanja Rozman, strokovnjakinja za odvisnosti, je predstavila vidike nezdravih odnosov, teorijo navezanosti, odvisniške, posesivne in številne druge nezdrave odnose. "Za partnerja, ki si ga želimo, potrebujemo le dober nakupovalni listek. Težava je v tem, ker sami izgubljamo občutek, da smo povezani s svetom. In zato se nekateri pretirano navežejo na partnerje. Začnejo jih dušiti, mučiti ali bog ne daj zlorabljati in se nad njimi psihično ali fizično izživljati. Sami moramo poznati sebe, da sploh vemo, kaj želimo!"

Manca Razboršek kot angelska terapevtka meni, da je partnerstvo sinergija energij in da avtentično, pristno partnerstvo nastane šele takrat, ko gremo sami do svojega bistva - kaj si sploh želimo in kako to želimo. "Veste, te pravljice, vsi jih poslušamo in nato jih vsi berejo dalje svojim otrokom. Končajo se s stavkom: in nato sta srečno živela do konca svojih dni. Da, ampak kako sta živela? Kaj sta počela, kaj sta se pogovarjala, kako sta se pogovarjala? Da, tega nam pa nihče ne pove! To le vidimo v svoji primarni družini, sicer pa nekakšne magične formule ne izda nihče. Samo fizičen svet nam ne da vseh odgovorov, treba je pogledati v dušo, čakre, duhovnost, energije. Biti moramo pozorni na lastne občutke. Toksični, zastrupljajoči odnosi nastanejo zato, ker se ne odkrivamo v vseh svojih razsežnostih. Sicer pa je vsak partnerski odnos naše zrcalo. Na partnerju vidimo našo energijo, čustva, vse lepe, pa tudi malce manj lepe, celo boleče stvari. V partnerstvu pride do izraza čisto vse! Pravo avtentično partnerstvo je potovanje moške in ženske energije. Pri zaljubljenosti odpremo srce, čutimo srčno čakro in tako bi se v odnosu morali počutiti vedno - toplo in varno!"

Bruno Šimleša iz Hrvaške, znan po izjavi "ne iščite princa na belem konju, če sami niste princesa", je v precej šaljivem tonu govoril o moško-ženski energiji in o tem, da imajo nekateri ljudje preprosto previsoka pričakovanja do partnerjev, sami pa jih še zdaleč ne dosegajo. "Sami si moramo priznati, koliko smo vredni in česa smo vredni. In šele nato iskati partnerja, ki je v "našem rangu". Ženske so načeloma preambiciozne v svojih nerealnih pričakovanjih. Seveda tudi obratno. Priznajte si, kdo ste, in težite k podobnemu, in ne šest stopenj višje."

Milena Miklavčič, velika raziskovalka spolnega življenja naših babic in prababic, nam je v pol ure ponudila vpogled v preteklost. "O intimi se v preteklosti sploh ni govorilo. Šele zdaj je to postala moda oz. šele zdaj postopoma nizamo področje spolnosti in intime na plano. Te zgodbe, ki mi jih je povedalo okoli 1.600 žensk, so neverjetne. Spolnost je bila včasih pravica moškega in ženska dolžnost. Sploh se ni posvečala pozornost ženskam, spolni odnosi so bili neverjetno kratki, po navadi kar ob drevesu, v hlevu, na seniku. In to stoje. Kar tako mimogrede. Minuto, dve, večkrat na dan. Ženske včasih vse življenje niso vedele, kaj je to orgazem, noseče so bile pa kar naprej. Vdane so bile v usodo. Znan stavek, ki ga je bila marsikatera deležna pred poroko, je bil: potrpi tistih pet minut, da te mož ne bo tepel.

Vesna V. Godina, socialna in kulturna antropologinja, je govorila predvsem o ljubezni in sodobni marketinški sferi, ki je vstopila v našo zasebnost. "Včasih ni bilo celih nadstropij knjig v knjižnicah na temo seksa, odnosov, zapeljevanja in tega, s čimer se danes na veliko služi. Ni bilo svetovalcev za družinske odnose, ni bilo toliko psihoterapevtov. Gre za to, da si vsi želimo objekt A. To je popolnost oziroma želja po popolnosti. Nismo zadovoljni z odnosom oz. nismo zadovoljni, ker naši odnosi niso popolni. In vsi nam prodajajo idejo o popolnosti. In ker tega ni, poskušamo to najti na vse pretege. Še in še in še in še. In to je neskončen nikoli dokončan trg za marketing, ki se s tem ukvarja."

Edvard Kadič je s svojim suverenim nastopom spregovoril o moškosti in ženskosti, na kateri se prav tako danes pozablja. Ženske so preveč agresivne in neženstvene, moški pa se umikajo in "ne menjavajo več žarnic". "Zelo preprosto je - samozavest je v bistvu občutje, da spadaš v danem trenutku točno tja, kjer si. In samozavesten moški je takšen, prav tako ženska. In ženske morajo pustiti moškim svoj prostor, prav tako moški ženskam. Moški so nori na obline pri ženskah, ženske na ravne linije. Moški zapeljuje, ženska izbere, da signal. Pustite, da to tako teče. Zapeljevanje je sicer nekaj, kar bi bilo treba ohraniti skozi celotno partnerstvo. Izrednega pomena je tudi smeh. Na dolgi rok pa je treba še vedno v razmerju ohraniti to, kar vaju je povezalo. Moški ne sme zanemarjati svojih konjičkov, prijateljev. Ženska prav tako ne - če želi, da bo obdržala moškega, mora za vedno ostati zanj trofeja."

Ob koncu pa nas je s svojim stand up nastopom nasmejala še Tanja Kocman; "samooklicana" strokovnjakinja za samsko življenje in radijska voditeljica. "Samskost ni bolezen. Pa veste, kaj mi še gre najbolj na živce? Ko nekdo reče: Zgodilo se bo, ko boš najmanj pričakovala! Samske ženske nismo nič manj ženske kot tiste v razmerju!"