S trgovskih polic je ponekod izginil toaletni papir. Foto: Reuters
S trgovskih polic je ponekod izginil toaletni papir. Foto: Reuters

Ob kvasu, moki in sladkorju je toaletni papir eden izmed najbolj iskanih izdelkov v času pandemije novega koronavirusa. Kljub zagotovilom, da je omenjenih izdelkov še dovolj, so ljudje drli v trgovine in ga množično kupovali. Ponekod še vedno. Razlog, da kupujemo nekaj, kar nam ne nudi posebne zaščite pred virusom, je psihološke narave. "Kadar ljudje izvedo, da jim preti določena nevarnost ali katastrofa, ki jo lahko zajezijo že z rednim umivanjem rok, tak ukrep dojemajo kot nesorazmeren z nevarnostjo. Zato si želijo storiti vse, kar je v njihovi moči, da bi se počutili varnejše," pojasnjuje klinični psiholog Steven Taylor.

Norija za tem pripomočkom je tako velika, da so se ljudje pripravljeni skregati, stepsti, nekateri celo krasti. Nepridipravi so iz gradu Kapfenburg na jugozahodu Nemčije, ki je v času pandemije sicer zaprt, odnesli 40 zvitkov toaletnega papirja, pa tudi milo in papirnate brisače. Dragocene pripomočke so odnesli iz zaprtega prostora poleg stranišča za obiskovalce, pri tem pa gradu niso poškodovali, je sporočila tamkajšnja policija.

Časopis namesto toaletnega papirja?

Foto: Reuters
Foto: Reuters

V Avstraliji se je histerija začela na začetku marca. V Sydneyju je vodila tako daleč, da so se tri ženske steple, vlekle za lase, posredovati je morala celo policija. Neki avstralski časopis je nato v šali natisnil osem dodatnih strani z naslovom Toaletni papir za nujne primere.

Prav tako so tudi nekateri Britanci nakupili (pre)obsežne zaloge toaletnega papirja. Eno izmed tamkajšnjih vodovodno-komunalnih podjetij se sicer zaveda vsesplošne panike in iskanja alternativnih pripomočkov, hkrati pa opozarja, da so lahko posledice metanja robčkov, papirnatih brisač in časopisnega papirja v školjko katastrofalne tako za domove kot okolje, saj mašijo kanalizacijske cevi.

Trgovski triki

V Sydneyju je ena trgovina iznašla originalen način, kako pohlepnim kupcem preprečiti pretiran nakup toaletnega papirja – en paket toaletnega papirja stane 3,5 avstralskega dolarja, za dva paketa pa je treba odšteti kar 99 dolarjev.