Tudi številni starejši uspešno kljubujejo novemu koronavirusu, pravijo v Mehiki. Foto: EPA
Tudi številni starejši uspešno kljubujejo novemu koronavirusu, pravijo v Mehiki. Foto: EPA

To srednjeameriško državo je pandemija koronavirusne bolezni 19 hudo prizadela, saj je do zdaj umrlo že približno 53.000 ljudi. Je pa med preživelimi najmanj 53 ljudi, starih več kot 100 let, navedbe oblasti povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Skupno je sicer po uradnih podatkih za covidom-19 v Mehiki zbolelo 78 stoletnikov, umrlo jih je 23, dva pa se z boleznijo še borita.

Eden izmed najpresenetljivejših primerov med preživelimi je 118-letnik iz zvezne države Tabasco na jugovzhodu države. Simptome bolezni je razvil julija, trpel pa ni za nobenim drugim bolezenskim stanjem, ki so sicer povezana s povečanim tveganjem pri poteku bolezni. Tako je starostnik za ozdravitev potreboval le krajše bolnišnično zdravljenje, nato pa se je vpisal v razveseljivo statistiko preživelih.

Podobni primeri tudi v Evropi

Mehiški stoletniki pa niso edini navdušujoči primeri. Tudi v Evropi so se novemu koronavirusu po robu postavili nekateri starejši. Aprila smo namreč poročali o Nizozemki Cornelii Ras, ki je za covidom-19 zbolela dan po svojem 107. rojstnem dnevu. S svojimi sostanovalci se je okužila po tem, ko se je marca udeležila maše, zdravniki pa so ji pozneje sporočili, da je novi koronavirus premagala.

Še starejša zmagovalka nad koronavirusom je 113-letna Maria Branyas, o kateri smo poročali maja. Špankin test je bil pozitiven marca, takrat ko je država sprejela strogo karanteno. Maria je uspešno okrevala po nekaj tednih izolacije, njeni simptomi pa so bili blagi.