V objavi na družbenem omrežju Twitter so uslužbenci narodnega parka poudarili posledice ekstremne vročine na Zahodu. "Okolje Velikega kanjona je neprizanesljivo. Vročina v kanjonu lahko povzroči razpadanje obutve (posledica topljenja lepila), v robustnih pohodniških čevljih pa se lahko zadrži obilo znoja, ki povzroči nastanek bolečih žuljev. Preden se odpravite na pohod, se zavedajte svojih zmožnosti in zmožnosti opreme."

Temperatura bo v tem tednu narasla na 44 stopinj Celzija in se v prihodnjih dneh še nekoliko stopnjevala. Na visoke temperature opozarja tudi tamkajšnja vremenska služba, še posebej na območjih pod 1200 metri nadmorske višine, saj temperature s spustom v kanjon naraščajo. "Temperature so na grebenih in v gorah lahko precej drugačne od tistih v globini kanjonov in dolinah," pojasnjujejo in ljudem svetujejo, naj dovolj pijejo, naj imajo primerno opremo in zaščito pred soncem.

Ta pojav se imenuje adiabatno ogrevanje, piše CNN. Hladen, težji zrak se spušča proti tlom in se tako ogreva. Pri spuščanju prehaja v območje višjega zračnega tlaka, zato se stiska in sprošča energijo v obliki toplote. Zaradi opisanega pojava ozračje na nižjih območjih kanjona postaja še toplejše. "V devetdesetih letih je bila temperatura na vrhu Velikega kanjona nižja tudi za 20 do 30 stopinj Celzija," pojasnjuje vremenoslovka Hayley Brink.

Medtem ko je zelo visoka temperatura na Zahodu značilna za sredino poletja, Brinkova napoveduje, da bi lahko najvišjo letno temperaturo dosegli že v tem tednu. Vročinski val bo najverjetneje trajal do konca tedna, saj se je po celotnem zahodnem območju razširil greben visokega zračnega pritiska.

"Takšna vročina se zgodi le nekajkrat na leto," pojasnjujejo pri vremenski službi v Sacramentu. Visoka temperatura sovpada s sezono divjih požarov, ki jih je v času pandemije koronavirusa še težje zajeziti. Tamkajšnji medresorski gasilski center letos napoveduje "nadnormalno" tveganje za velike požare v jugozahodnih delih države. Požar Magnum na severozahodu zvezne države Arizona je prisilil začasno zaprtje severnega obroča Velikega kanjona. Požarna sezona naj bi se nadaljevala tudi v juliju.