Pri bolnikih, ki so nujni, ne bo več prihajalo do zamika obravnave, tudi če PCT-pogoj morda ne bo izpolnjen, je zatrdila direktorica. Foto: Srdjan Živulović/BoBo
Pri bolnikih, ki so nujni, ne bo več prihajalo do zamika obravnave, tudi če PCT-pogoj morda ne bo izpolnjen, je zatrdila direktorica. Foto: Srdjan Živulović/BoBo

"V bolnišnici obžalujemo in se opravičujemo za časovno komponento, ki je odstopala od ustaljenih protokolov," je v izjavi za javnost dejal v. d. strokovnega direktorja celjske bolnišnice Radko Komadina. Izredni strokovni nadzor obravnave štiriletnega dečka z opečeno nogo, ki so mu ob prihodu na celjsko urgenco odredili hitri test na okužbo z novim koronavirusom, na katerega rezultate je moral čakati 40 minut, je sicer pokazal, da ta časovni odmik začetka obravnave ni vplival na potek zdravljenja. Pri zdravljenju ni prišlo do strokovne napake.

Ob tem je Komadina poudaril, da v bolnišnici posebej obžalujejo to, da opečeni štiriletni deček na obravnavo ni čakal v prostorih bolnišnice, ki jih imajo določene za to, da bi lahko pod medicinskim nadzorom lažje obvladovali njegovo bolečino. Temu bi se po navedbah vodstva bolnišnice lahko izognili z obravnavo otroka v sivi coni oz. v območju, v katerem obravnavajo bolnike s sumom na covid-19, kot določa ločena klinična pot obravnave za covidne nujne kirurške bolnike. Z izvedbo hitrega testa se je zdravnik, ki je odredil takšen način obravnave, želel izogniti izpostavljanju otroka možnosti za dodatno okužbo v sivi coni, je dejal Komadina.

Opravičila oče ne sprejema

Oče dečka Matija Cigler opravičila bolnišnice ne sprejema, saj je, kot pravi, naloga zdravnikov tudi lajšanje bolečine. "Meni je še vedno nerazumljivo, da ni prišlo do takojšnje oskrbe. Tu je šlo za trpljenje štiri leta starega otroka zaradi opeklin, vemo, da je pri opeklinah bolečina lahko huda," je povedal za Radio Slovenija.

Da so zdravniki dolžni lajšati bolečine, poudarja tudi zastopnica pacientovih pravic Cvetka Jurak. "Naloga vseh zdravstvenih delavcev je, da vedno lajšajo bolečino, ki je povezana z zdravstvenim stanjem," je povedala.

Družini dečka, ki se še vedno v bolnišnici zdravi zaradi respiratornega virusa, je trenutno pomembno le, da čim prej okreva in se vrne domov, je še poročal Radio Slovenija.

Bolnišnica se je opravičila opečenemu dečku

Zdravljenje v skladu s strokovnimi priporočili, neskladje pri sprejemu

Komadina je sicer pojasnil, da je šlo pri štiriletnem dečku za lahko poškodbo noge, pri kateri sta bila opečena dva odstotka kože. Analiza zdravljenja je pokazala, da je bil deček deležen vseh ukrepov po strokovnih priporočilih in smernicah za obravnavo opeklin, njegovo zdravljenje poteka po pričakovanjih in brez zapletov. Sam sprejem mladoletnega bolnika pa ni bil v skladu s smernicami in priporočili ministrstva za zdravje o načinu izpolnjevanja pogoja PCT, saj je po odredbi zdravstvena obravnava otrok izjema pri zahtevi po izpolnjevanju pogoja PCT.

Sorodna novica Opečen deček naj bi 40 minut čakal na obravnavo, ker je kašljal

Po besedah Komadine bodo poleg izvedenega izrednega strokovnega nadzora tudi analizirali potek zdravljenja na skupnih konferencah, opravili bodo varnostni razgovor z osebjem, ki je sodelovalo pri obravnavi, prav tako so že seznanili starše bolnika z ugotovitvami in se jim opravičili za način obravnave. Ob tem staršem in otroku v bolnišnici izrekajo javno opravičilo za čustvene stiske zaradi načina obravnave, ki je odstopal od predpisanega protokola, je povedal Komadina. Želijo si, da se takšen zaplet ne bi več zgodil.

Opravičilo tudi direktorice

Za časovni zamik obravnave in kršenje ustaljenega protokola se je opravičila tudi direktorica bolnišnice Margareta Guček Zakošek. "Zahvaljujem se, da so bili starši pripravljeni sodelovati z nami in se o tem pogovoriti," je dejala. Pri bolnikih, ki so nujni, ne bo več prihajalo do zamika obravnave, tudi če PCT-pogoj morda ne bo izpolnjen, je zatrdila direktorica.

Z vodstvom celjske bolnišnice je razgovor opravil tudi minister za zdravje Janez Poklukar. "Dejstvo je, da mora biti nujna medicinska pomoč nudena vsem, ki jo potrebujejo, ne glede na covidno stanje. Še posebej pozorni moramo biti na naše najmlajše," je v izjavi za javnost zapisal minister Poklukar.