Izolska bolnišnica je med najbolj kritičnimi, kar se tiče financ. Foto: BoBo
Izolska bolnišnica je med najbolj kritičnimi, kar se tiče financ. Foto: BoBo
V Kemofarmaciji pravijo, da imajo do bolnišnic precej višji tolerančni prag kot do drugih poslovnih partnerjev. Foto: BoBo

Najbolj kritične naj bi bile pri zamujanju s plačili računov izolska, jeseniška, ptujska, slovenjgraška in murskosoboška bolnišnica. Predsednik uprave Kemofarmacije Davorin Poherc je potrdil, da so pred tem, da blokirajo račune petim slovenskim bolnišnicam.

Opozoril je, da je zaradi zamud pri plačevanju že ogroženo poslovanje Kemofarmacije. Nekatere bolnišnice namreč zamujajo že več kot pet mesecev, skupni dolgovi bolnišnic do Kemofarmacije pa po njegovih navedbah znašajo okoli 10 milijonov evrov.
"Prišli smo do točke, ko več ne moremo nič narediti in smo prisiljeni izterjati svoj denar. Če želimo pri sebi preprečiti težave, moramo to narediti," je dejal. V Salusu pa so potrdili, da so v preteklosti že vložili izvršbe zoper nekatere bolnišnice. Tudi Salusu bolnišnice dolgujejo več milijonov evrov, s plačili pa nekatere zamujajo tudi več kot 150 dni.
Sprotna akontacija bi pomagala
Poherc je še pojasnil, da so nekaterim bolnišnicam začasno že ustavili dobavo zdravil. Ob tem je opozoril, da je kritična meja do drugih poslovnih partnerjev bistveno nižja kot do bolnišnic. Ob tem se sprašuje, "do kdaj dobavljati, če je kupec insolventen".
O plačilni nedisciplini bolnišnic so obvestili že vse ustrezne državne organe, med drugim so na skupnih sestankih iskali rešitve, je dejal Poherc. A opozarja, da dolgoročnih ukrepov vlada še ni sprejela, kratkoročnih operativnih rešitev bolnišnic pa več ni.

V Salusu pa menijo, da bi lahko težavo zamud s plačili rešili z zagotovitvijo novih sredstev in da bi ZZZS znova sprotno obračunaval akontacije za opravljene storitve bolnišnicam, torej da bi bolnišnice prejemale denar od zdravstvene zavarovalnice vsakih 10 dni za tekoči mesec.