Dnevne novice
Zdravstvo
Več denarja gre v program skrajševanja čakalnih vrst. Foto: BoBo

Dodaj v

Dražje zdravstvene storitve, širši program fizioterapije in krajše čakalne vrste

Splošni dogovor o zdravstvu
1. februar 2018 ob 17:11
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Vlada je sprejela "splošni dogovor" o zdravstvu, ki za pet odstotkov zvišuje cene zdravstvenih storitev, širi program fizioterapije in priliva dodatne milijone evrov v skrajševanje čakalnih vrst.

Ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc veseli, da je vlada v sredo potrdila splošni dogovor, saj bodo s tem lahko izvajalci letos optimalno načrtovali svoje programe zdravstvenih storitev. Splošni dogovor med drugim zvišuje cene zdravstvenih storitev za pet odstotkov, na kar že dolgo opozarjajo zdravstveni zavodi, ti trdijo, da so (tudi) zato v rdečih številkah.

Širi se tudi program fizioterapije. Tako bo letos za to namenjenih milijon evrov več kot lani, poleg tega so spremenili obračunski model fizioterapije. Kot je Kolar Celarčeva dejala v izjavi za medije ob robu posveta Zveze društev upokojencev Slovenije o zdravstveni reformi, računajo, da bodo s tem prispevali k učinkovitejši obravnavi čim več bolnikov in k skrajševanju čakalnih vrst.


Skrajševanje čakalnih vrst

S splošnim dogovorom je predvidenih dodatnih 2,1 milijona evrov za povečanje programov zdravstvene nege v domovih za starejše, 16,6 milijona za enkratni dodatni program skrajševanja čakalnih vrst, vsem izvajalcem bodo namenili tudi 15 odstotkov več sredstev za informatizacijo.

Prav tako širijo program ambulante za kronično bolečino v okviru Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta Soča, zagotavljajo tudi boljše vrednotenje prvih nevroloških in revmatoloških pregledov.

Po navedbah ministrice s splošnim dogovorom tudi uvajajo sistem ePosveta, s katerim lahko družinski zdravnik po elektronski pošti prosi specialista v bolnišnici za nasvet glede bolnika, potem mu pa ta mora v 24 urah odgovoriti glede morebitne napotitve in zdravljenja.

Kaj z neustreznimi napotnicami
Dejala je tudi, da po novem obstaja možnost, da bo strošek pregleda, ki bo posledica strokovno neustrezne napotitve, obračunan zdravniku, ki je izdal napotnico. Ob tem je opozorila na veliko nepotrebnih napotitev na sekundarno zdravstveno raven, kar je tudi del težave predolgih čakalnih vrst.

Na to se je odzval predsednik sindikata zdravnikov družinske medicine Praktik.um Igor Muževič. Kot je dejal za Slovensko tiskovno agencijo, ni bil seznanjen s to določbo. Predvsem pa pričakuje, da bodo zdravniki dobili definicijo, kaj neupravičena napotitev sploh je. "Če je neupravičena napotitev, potem ne more biti nobenega stroška, ker bi potem specialist moral zavrniti takega bolnika že na vratih. V tem primeru stroškov ne bi smelo biti," je dejal.

Če pa specialist opravi vse preiskave, se Muževič sprašuje, kako je vse te preiskave opravil na podlagi neupravičene napotnice. "Poznamo primere, ko specialisti naredijo vse mogoče preiskave, ker jih mi (družinski zdravniki op. a.) ne moremo, potem ko dobijo rezultate, pa rečejo, da je bolnik neupravičeno napoten," je pojasnil Muževič in dodal, da takšna napotitev potem ne more biti neupravičena.

Po njegovem mnenju gre pri tem primeru za poskus discipliniranja zdravnikov družinske medicine, ki ga ne poznajo nikjer na svetu. "Nismo pa presenečeni, da je to prišlo od ministrice. Hvala bogu se izteka njen mandat," je dodal.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
Geres*
# 01.02.2018 ob 18:51
Kaj?!

"...obstaja moznost, da bo strosek pregleda, ki bo posledica strokovno neustrezne napotitve, obracunan zdravniku, ki je izdal napotnico."

Ze sedaj marsikateri osebni zdravnik da nerad napotnico iz roke, kaj bo sele, ce pride to v veljavo?! Kaj so nori ali kaj?!
soncece
# 01.02.2018 ob 18:50
"Dejala je tudi, da po novem obstaja možnost, da bo strošek pregleda, ki bo posledica strokovno neustrezne napotitve, obračunan zdravniku, ki je izdal napotnico".

Groza in obup. Torej zdravnik ne bo upal izdati napotnice, bolni ljudje bodo pa zapravljali tisoce evrov v iskanju diagnoze in resitve svojega problema po raznih samoplacniskih specialisticnih ambulantah. In to je izjavila ista oseba, ki je se danes zatrjevala, da bo novi sistem zdravstvenega zavarovanja bolj solidaren. Ogabno.

Vsak, ki ima izkusnje z redkimi, tezkimi in nevarnimi boleznimi bo vedel, kako dolga je vcasih pot do prave diagnoze in zdravljenja. Milojka bi torej vse te mirno pustila poginit, se preden bi se lahko sploh ugotovil njihov zdravstveni problem.
IndyBob
# 01.02.2018 ob 18:24
Zakaj ne morejo dopustiti, da bi se cene zdravstvenih storitev uravnavale na trgu? Nujno bi bilo odpraviti monopol ZZZS in omogociti konkurenco obveznih zdravstvenih zavarovanj.
Geres*
# 01.02.2018 ob 19:12
A ja, a je kje v teh silnih novelah tudi clen, da ti bodo izplacali odskodnino, ker si zaradi cakanja leto na pregled postal kronicen bolnik ali pa tvoji svojci celo zbirajo za venec?
soncece
# 01.02.2018 ob 18:57
Ja, geres, ves, saj tu so se neskoncni potenciali samodiagnosticiranja s pomocjo interneta, pa kak caj od tete Pehte bo tudi solidno opravil svojo nalogo v primeru redke vrste invazivnega raka. Pa kdo sploh rabi specialista in napotnico?

Se opravicujem za sarkazem....
Geres*
# 01.02.2018 ob 19:08
soncece - popolnoma delim mnenje! Tudi ce slucajno imas denar je tekanje po samoplacniskih ambulantah neproduktivno - nekdo te mora usmeriti, saj nismo od foha in lahko tekamo okoli kot kure brez glave. To smo v druzini namrec ze dali skozi. Ce gre za redko bolezen, v Sloveniji v samoplacniskih ambulantah ne bos opravil nicesar. Enostavno nimajo opreme za diagnostiko.

Nas sistem je ze tako zanic, saj sistem, kjer ljudje eno leto cakajo na pregled, pac ne more biti oznacen drugace. Tale predlog nas pelje se globje v brezno.

Za povrh vsega pri nas ni pravega privatnega zavarovanja, ker pac tudi nimamo privatnega "UKC". Tako smo obsojeni na ta sistem, ki ni vreden drzave v EU.
zniranc
# 01.02.2018 ob 23:58
Od vsega se bo uresnicila le podrazitev in nic drugo, banda frdamana.
el CARTEL
# 01.02.2018 ob 19:03
Zakaj ne morejo dopustiti, da bi se cene zdravstvenih storitev uravnavale na trgu?

pa saj so, zobozdravstvene storitve so večinoma privatizirane. in posledično dražje, veliko dražje.
to ve vsak, ki si je naredil plombo.
Janezski
# 01.02.2018 ob 18:32
Vlada je sprejela "splošni dogovor" o zdravstvu,

Kdo je to, ki je sodeloval in se strinjal s tem predlogom? Imenuje se splošni, Janez o tem nič ne ve ibn se ne strinja s tem. Zakaj se imenuje splošni dogovor? So bile volitve? Glasovanje preko facebooka?, Kaj tretjega?
el CARTEL
# 01.02.2018 ob 19:05
Geres* @ očitno se bo čakalne vrste krajšalo tako, da bodo prisili zdravnike, da ne pišejo napotnic če to ni res nujno. v nasprotnem bodo plačali

smešno
vsenior
# 02.02.2018 ob 10:40
Zelo zelo žalostno se je razvilo vse besedičenje okoli reforme. Na žalost v velik minus za paciente. Specialist je tako nadmočen splošnemu zdravniku, da se mu ta sploh ne upa ugovarjat. (gre za zezanje med medicinsko kasto) Osnovni družinski zdravnik sploh nima diagnostičnih naprav, da bi ugotovil kaj je s prihajajočim bolnikom narobe. Le sumi lahko.
Se strinjam s komentatorji, da je za reforma namenjena le omejevanju do zdravniških storitev.. menite, da je ministrica tako pametna, da je to naumila sama? Zagotovo ne, saj ima svetovalce in ti so zafrknili vse paciente.
4 miliarde denarja, ki gre v Sloveniji za zdravstvo je več kot dovolj, le razporejen ni prav!

En od največjih problemov podajanja napačnih informacij je tudi novinarka DELA, ki neusmiljeno nenehno potvarja podatke in neusmiljeno lobira za zdravniški loby.
el CARTEL
# 01.02.2018 ob 19:59
zakaj imajo američani take težave z zdravstvom, ko pa je vse lepo privatizirano?
Skippy
# 01.02.2018 ob 19:14
Zakaj ne morejo dopustiti, da bi se cene zdravstvenih storitev uravnavale na trgu? Nujno bi bilo odpraviti monopol ZZZS in omogociti konkurenco obveznih zdravstvenih zavarovanj.

Če pa v naši državi gremo ravno v nasprotno smer! Sedaj bodo ukinili še tisti del zdravstva, kjer je že bila kvazi konkurenca.
sanjaevangelina
# 04.02.2018 ob 21:05
vsenio, vem, da je težko priznat, ampak v tej debati si popušil. Imaš sicer še vedno možnost, da argumentirano odgpvoriš na nekaj zelo konkretnih vprašanj, ampak argumente bo prekketo težko dobiti. Tolčeš osla, ki je že zdaj pretežko naložen, namesto, da bi se na gospodarja obrnil.
Radio
# 04.02.2018 ob 18:44
@vsenior:

saj te nisem prosil, da mi pojasniš zdravstveni sistem, tako da ga bom razumel. Predstavil sem konkretne podatke s katerimi sem ovrgel tvoje trditve in ti si nato začel odgovarjati na stvari, ki jih nikoli nisem trdil in tudi žalil si me, da sem slab zdravnik, nisi pa napisal zakaj.
tu in tam
# 03.02.2018 ob 14:03
@vsenior
Ja, barabije in barabe.
Kar se že dolgo ve in na kar se že dolgo opozarja.
In glej no glej, v konkretnem članku opozarja na nepravilnosti zdravnik.
Naprej bi pa moral ukrepati lastnik oz. kriminalisti.
Ampak, smola, oboje je "država".

Če si pa ti predstavljaš, da lahko zdravniki to uredijo, se pa rahlo motiš.
Povprečen zdravnik ima na ta sistem toliko vpliva, kot povprečna učiteljica na učni načrt, ali pa ženska na okencu v UE na zakonodajo.

Pa še enkrat, samo zate: kaj pomeni "koncesija" in kaj "zasebnik".
Oz. razlika med "zasebnikom koncesionarjem" in "javnim zdravstvom".

Lastnik zdravstvenega doma je občina.
Lastnik bolnice je država.
Lastnik zasebne odridnacije je pač nek zdravnik ali pa d.o.o. (recimo Pacient doo).
Lastnik zasebne klinike je nek d.o.o., ki ima tudi lastnika (glej AJPES).

Katerikoli od zgoraj navadenih lahko podpiše pogodbo z ZZZSjem o opravljanju storitev za ZZZSjeve zavarovance.
In vsi imajo podpisane enake pogodbe. Kjer je točno določeno, kaj morajo narediti za ZZZS in koliko dobijo plačano. In za eno ambulanto se dobi povsod enako.

Zate (kot pacienta) je vseeno, kam greš. Pri vseh zgoraj omenjenih imaš (načeloma) enako obravnavo.

Seveda so tudi razlike med zgoraj naštetimi:
* v primeru izgube ob koncu leta, bo bolnicam in ZDjem državni proračun pomagal.
Zasebna ordinacija nima te sreče.
* v ZDju se zdravniki lahko držijo tistih famoznih standardov in normativov o max. številu pacientov.
Zasebna ordinacija se ne more, ker ima podpisano pogodbo z ZZZSjem o številu pacientov.
* ZD zgradi in opremo kupi občina.
Bolnico zgradi in opremi država.
Zasebnik ordinacijo postavi in opremi sam.

Nisem še slišal, da bi kak zasebnik s koncesijo preplačeval opremo in material.
Sem pa slišal že za veliko "javnih" zavodov s koncesijo, da so preplačevali vse po vrsti.

PS: pa še nekaj o tistem članku: lepo bi bilo, če bi se novinarji potrudili, pa napisali kaj in po koliko je bilo nabavljeno mimo razpisov.
Da vidimo, koliko je bilo res preplačano. Ne pa populistično govoriti, da je 70 mio slo v žep.
tu in tam
# 03.02.2018 ob 11:21
Žena ni zobozdravnica, ampak družinska zdravnica.
Ni zasebnica s koncesijo, ampak dela pri največjem slovenskem koncesionarju na primarnem nivoju.
Kar se zdravja tiče, sem bolj tako-tako.
Denar: stanujemo v stanovanju, ki sem ga kupil, preden sem jo spoznal. Imava 8 let starega renoja, ki sva ga kupila pred 3 leti.
Od tistih 4 miljard nimava nekih koristi.
ESWT če je res tako super in poceni zadeva, bi se že tudi v "javnih" ZDjih spomnili in jo ponujali, magari samoplačniško (kot že ponujajo cel kup svetovanj in pregledov).
Radio
# 02.02.2018 ob 18:24
@vsenior:

a ti sploh prebereš kar drugi napišejo? Ker v odogovoru nisi komentiral niti ene moje trditve, odgovoril pa si na trditve, ki jih nikoli nisem napisal.

Ti si napisal, da naša MF nič ne nauči zravnikov, ter da zato morajo zdravniki še 10 let študirati po faksu, da sploh lahko delajo samostojno. Napisal si tudi, da pri osebnih zdravnikih po tvojem preobremenjenost ni problem.

Jaz sem na to podal naslednje trditve, ki jih vse lahko potrdim z uradnimi podatki:

-imamo 2 krat manj osebnih zdravnikov na prebivalca kot razviti svet
-osebni zdravniki imajo manj kot 7 minut na voljo za pregled bolnika
-v Sloveniji osebni zdravniki praktično edini na svetu izvajajo urgentno službo
-nikjer v EU ni dovoljeno biti osebni zdravnik brez specializacije

niti ene trditve nisi komentiral.

Nato sem te vprašal:

Kako pa bi ti definiral preobremenjenost osebnih zdravnikov, če slovenski niso preobremenjeni?

Na to nisi podal odgovora.

In to je vse kar sem trdil. In ti si v svojem odgovoru napisal:

Radio, ne želim ti nič slabega, le v vrsto (10 dni) čakalne dobe za osnovnega in nekaj let za revmatologa se postavi, pa boš kaj kmalu spoznal utvare pacientovih pravic

Do takrat, ko te ne štrafne kaka bolezen, ki jo bodo spregledali, pa le hujskaj (lobiraj) za naše nekvalitetno zdravstvo, ki ni vredno počenega groša.

Sicer pa take kot ti, kvasijo le slabi dohtarji, ki menijo, da so vso znanost pojedli na predavanjih na naši medicinski univerzi, v resnici pa ne ločijo prehlada od gripe, bronhitisa, astme in pljučnice (lastne eizkušnje z mnogimi zdravniki pulmologi terciarnih zdravstvenih ustanov--hudih specialistov z zvenečimi nazivi) POJMA NIMAJO, podobno tebi!

Pa a ti vidiš, da pišeš mimo mojih trditev? Pišeš, da zagovarjam naše zdravstvo. Kje to pišem?
Pišeš, da take kot kvasim jaz, kvasijo le slabi zdravniki. Jaz sem zapisal le uradno preverljiva dejstva, zdaj če je to neki nov kriterij, da te označijo za slabega zdravnika, potem ok. Kaj je potem kriterij za dobrega zdravnika - tisti, ki laže in si zmišljuje podatke?

Kar se tiče ločevanja gripe od bronhitisa, astme in pljučnice, ki naj jih po tvojih izkušnjah slovenski zdravniki ne bi ločili, pa si lahko srečen, da živiš v Sloveniji, saj smo med državami OECD ravno med najboljšimi po preprečevanju hospitalizacij zaradi poslabšanja astme in kronične obstruktivne pljučne bolezni ter po številu smotrnega pisanja antibiotikov. Seveda imaš lahko lastne kriterije, kaj je to dobro znanje, in da slovenski zdravniki tvojim kriterijem niti približno ne zadostijo, vendar žal se boš moral sprijazniti, da so potem zdravniki v razvitih državah še slabši šalabajzerji od slovenskih zdravnikov.

Morda pa bi bil čas, da malce predrugačiš svoja pričakovanja o tem, kaj lahko slovenski zdravnik naredi v povprečno sedmih minutah, kolikor mu je država velikodušno namenila za obravnavo bolnikov. Jaz verjamem, da bi ti v tem času rad obravnavo dr. Housa. Jaz bi pa rad, da bi bil mir na svetu, pa zaradi tega ne pljuvam po ljudeh na forumu, da jim tega ni uspelo zrihtati.

Potem si nekonsistenten. Pišeš, da mislim, da so zdravniki, kot sem jaz, mislijo, da so vso znanje pojedli na MF, v resnici pa je edino kar sem zapisal, da v nobeni državi EU ni mogoče samostojno delati brez dodatne specializacije, tako da sem zapisal ravno obratno kot ti trdiš.
tu in tam
# 02.02.2018 ob 16:42
@starejši občan
Čim prej se naroči pri nevrologu. Zgleda, da te demenca lovi
Ob 12:11 pišeš
>>Osebni zdravniki niti niso preobremenjeni
Ob 15:56 pa
>>le v vrsto (10 dni) čakalne dobe za osnovne
se pritožuješ nad vrsto.

>>Uvajajo jih zasebno, seveda z
>>mnogokratnikom cene. ESWT, matične celic
Hm, torej znanje ali oprema ni problem, težava je v plačniku? Hmmmm, le kdo je to?
vsenior
# 02.02.2018 ob 15:56
@Radio, ne želim ti nič slabega, le v vrsto (10 dni) čakalne dobe za osnovnega in nekaj let za revmatologa se postavi, pa boš kaj kmalu spoznal utvare pacientovih pravic.
Do takrat, ko te ne štrafne kaka bolezen, ki jo bodo spregledali, pa le hujskaj (lobiraj) za naše nekvalitetno zdravstvo, ki ni vredno počenega groša.
Bodi realist in ne LOL.

Sicer pa take kot ti, kvasijo le slabi dohtarji, ki menijo, da so vso znanost pojedli na predavanjih na naši medicinski univerzi, v resnici pa ne ločijo prehlada od gripe, bronhitisa, astme in pljučnice (lastne eizkušnje z mnogimi zdravniki pulmologi terciarnih zdravstvenih ustanov--hudih specialistov z zvenečimi nazivi) POJMA NIMAJO, podobno tebi! Še več, novih sodobnih oblik zdravljenja, ki bi pocenili zdravljenja nočejo uvest v protokole. Tu ima prste vmes zdravstveni svet. Uvajajo jih zasebno, seveda z mnogokratnikom cene. ESWT, matične celice.......
vsenior
# 02.02.2018 ob 12:25
Tokrat podpiram dr. Muževiča (sicer me njegov razmišljanja na temo osebnih zdravnikov zelo motijo). Napotnice na primer pregledajo kar sestre in odločijo katera je po vsebini bolezni primerna napotilu. (redno, hitro..) Seveda se podpiše potem pod to zdravnik. Menim, da si na teh specialističnih ambulantah upajo zelo veliko. Seveda, kajti odgovornosti nimajo nobene. Se je že zgodilo, da so napotnico pod hitro spremenili na specialistični ambulanti pod redno. Pacient pa je umrl. Obrazložili so to tako, da osebna zdravnica ni pravilno opredelila v napotnici kaj je narobe z njegovo boleznijo in pa, da se na pretvorbo pod redno ni pritožila.

Ker se je pritožil le pacient to ne šteje nič, saj je vendar laik.

FUJ in FEJ naše zdravstvo!!!
galoper
# 02.02.2018 ob 09:49
@soncece # 01.02.2018 ob 18:50
Kjer se prepirata dva, tretji dobiček ima. Ta rek je temeljna taktika vladanja.
jani15
# 01.02.2018 ob 18:40
Volitve parlamentarne so junija.
galoper
# 10.02.2018 ob 20:00
Postavitve novih kapacitet povzročijo nove stroške, število bolnik ostaja isto, torej ni čudno da ne gre drugače kot obesiti več stroškov na enako ali morda še povečano količino storitev
tu in tam
# 07.02.2018 ob 18:52
@vsenior
>>..Državljani so storitev plačali...
Vidiš, v tem grmu tiči zajec.
Državljani nič niso plačali. Jaz še nikoli nisem plačal učitelju v šoli. Tudi svjemu zdravniku nisem še nikoli plačal.
Pa žena tudi še nikoli ni dobila denarja od pacienta.

Država je pobrala % od plače in še česa. In potem država v tvojem imenu plačuje storitve (kakor si pač namisli).
Tako da če se že misliš pritoževati, se pritožuj tistemu, ki ti je denar pobral, pa ti ne omogoči tistega, kar ti je obljubil.
Radio
# 07.02.2018 ob 12:00
@vsenior:

se pravi, če država učitelju zapove, da mora imeti 100 učencev v razredu, speljati nestrokovno določen učni načrt in še poskrbeti za učence s posebnimi potrebami, se boš ti spravil na učitelja, ker se ni zmenil z državo? In kaj če učitelj državo 1000krat opozori in ga ta ne upošteva? Potem pa pač naj prenaša izpade nezadovoljnih državljanov, ki ne ločijo vzroka od posledice?
Radio
# 05.02.2018 ob 21:21
@galoper:

hja, kolikokrat smo že po medijih spremljali specialiste, ki niso upoštevali napotne diagnoze splošnega zdravnika in so odpravili bolnika, da bi se na koncu ugotovilo, da je napotna diagnoza bila pravilna.
tu in tam
# 05.02.2018 ob 19:29
@galoper
>> Ko bi splošni zdravnik obvladal znanje specialista,
>>bi bil specialist, ne pa splošni zdravnik.
Da ne omenjam opreme (diagnostike) in časa, ki ju ima specialist sekundarnega nivoja na voljo..
V znanju niti ni tolikšne razlike.
galoper
# 05.02.2018 ob 17:35
Opazil sem očitek splošnemu zdravniku, ker je postavil neustrezno diagnozo za specialista. Ko bi splošni zdravnik obvladal znanje specialista, bi bil specialist, ne pa splošni zdravnik.
Radio
# 03.02.2018 ob 17:01
@vsenior:

in zdaj si mi dal link do članka (ki sem ga sicer prebral 2 dneva nazaj), ki spet nima zveze s tem kar sem pisal in s tem kar si mi odgovarjal. A to odpiraš novo debato, ker si s prejšnjo zaključil brez pojasnil?
vsenior
# 03.02.2018 ob 12:56
@Radio
https://siol.net/novice/slovenija/v-ukc-ljubljana-se-odvija-balkanski-rodeo-korupcije-in-kriminala-458991
vsenior
# 03.02.2018 ob 12:52
@tu in tam
https://siol.net/novice/slovenija/v-ukc-ljubljana-se-odvija-balkanski-rodeo-korupcije-in-kriminala-458991
tu in tam
# 03.02.2018 ob 11:30
Da se ne boš matral, kdo v SLO ima zaposlenih največ družinskih zdravnikov: ZD Ljubljana.
Samotna Duša
# 02.02.2018 ob 12:49
Začenjam z najbolj pomembnim: Zdravje je najbolj pomembna vrednota.
In če imaš kronično bolezen, si odvisen najprej od osebnega zdravnika,
zdravnice in potem od, prej "specialistov" kot specialistov.
Naslednje: Redkokomu zaupam. Ker imam izkušnje z brisanjem javljanja
na javni splet, moje sicer redke komentarje skopiram....
Komaj čakam, da se resnično osebnostno-duševno motena ministrica za
zdravje, upokojena finančnica in revizorka Milojka Kolar Celarc spravi
nazaj v pokoj. Državljani in državljanke, bolniki in bolnice, pacienti
namreč nismo NE predmeti, ne številke.
Sem starostna upokojenka s kronično boleznijo, vem, zakaj sem si jo
nakopala in nimam denarja za
zasebne zdravstvene storitve.
Glede na "glavarino", da te splošni osebni zdravnik, zdravnica lahko odkloni,
sem hvaležna novi osebni zdravnici, da me je sploh sprejela.
Nazadnje, ko sem šla k njej po nove recepte za moja obvezna zdravila,
ki jih moram redno jemati,
mi je rekla, zakaj tako množično pišejo napotnice na sekundarno raven...
Eden vzrokov je tudi ta, da sebe ščitijo!
Osebna splošna zdravnica mi je rekla:
"Samo sedem minut imam časa za pacienta in ne morem vsega sama
razrešiti."
REDKO se naročam k zame prej "specialistom" kot specialistom.
Sem namreč ob teh redkih obiskih na sekundarni ravni preveč
zgrožena in doživljam navadno svinjarijo.
So namreč NEosebni, avtomatizirani in včasih tudi malo "pokvarjeni".
Prejšnja in nova osebna zdravnica sta napisali v napotnico,
da je moja kronična bolezen brez zapletov.
Ena specialistka in en specialist pa sta napisala, da je moja kronična
bolezen slabo uravnavana in priporočata...
Ena zdravnica - specialistka te ustrahuje, kaj se zgodi, če moje
kronične bolezni ne zdraviš... Jaz pa si tega NE dovolim!
Samo o svojem zdravljenju želim sama odločati!
Drugi specialist pa ti napiše ambulantni karton, totalno NEosebni,
ki je prej poljudni članek za splošni, poljudni tisk ali za članke
na javnem spletu. In te kar avtomatično naroči čez eno leto,
dan prej preden napotnica zapade in ti da napotnico za njihov
laboratorij čez eno leto!
Dokler lahko svojo kronično bolezen vzdržujem z zdravili,
me noben specialist ne vidi!
Ne dovolim, da se vsi skupaj, od ministrice do medicinsko-zdravstvenega
osebja z mano igrajo, kot da sem predmet...
Sem namreč splošno zelo široko izobražena...
Radio
# 02.02.2018 ob 12:24
@vsenior:

Lol, imamo 2 krat manj osebnih zdravnikov na prebivalca kot razviti svet, osebni zdravniki imajo manj kot 7 minut na voljo za pregled bolnika, v Sloveniji osebni zdravniki praktično edini na svetu izvajajo urgentno službo in ti pametuješ, da niso preobremenjeni. Kako pa bi ti definiral preobremenjenost osebnih zdravnikov, če slovenski niso preobremenjeni?

Vidim, da si tudi velik poznavalec izobraževalnega sistema na področju medicine. Glede na to, da nikjer v EU ni dovoljeno biti osebni zdravnik brez specializacije, se ponovno ves svet moti razen tebe. Pa a tebi ni nič nerodno, da tako trosiš svoje neznanje po forumu?
vsenior
# 02.02.2018 ob 12:11
@Torek, ja ja, kar tako naprej, odpeli se nekam v Kočevski Rog, pa ne boš nikomur v napoto in ne boš povečeval stroškov zdravstvenim zavodom, ko boš podlegel zaradi pika kake strupenjače, le lezi in razmišljaj kaj si napisal!
Osebni zdravniki niti niso preobremenjeni, le medicinska fakulteta jih je slabo naučila in po končanju pojma nimajo. Z izobraževanjem jih potem nategujejo še naslednjih 10 let--kao, da ne znajo nič opraviti samostojno..

Napaka čakalnih vrst je tudi napaka v izobraževalnem sistemu medicine.
seven7
# 02.02.2018 ob 08:32
El cartel

Razlika je med zabnim in koncesionarjem.

In se nekaj. Koliko je zdravstvo dostopno je odvisno koliko denarja se nameni zdravstvu in kako se porazporedijo plačila v zavarovalnico.

To da pa so koncesionarji bolj uspesni je pa splosno znano.
vsenior
# 07.02.2018 ob 10:56
@tu in tam
Če si pa ti predstavljaš, da lahko zdravniki to uredijo, se pa rahlo motiš.
Povprečen zdravnik ima na ta sistem toliko vpliva, kot povprečna učiteljica na učni načrt, ali pa ženska na okencu v UE na zakonodajo.

V tem grmu tiči kar velik zajec.Pacienti, učenci, državljani uporabljajo storitve države. Z njo kontaktirajo na vstopnem mestu zdravnika, učitelja in administratorja.... in od njih pričakujejo ustrezno kvalitetno storitev. Naj se pritožijo državi ali tem operativcem, če storitev ni ustrezna? Po mojem mnenju tem konkretnim izvajalcem. Če ti izvajalci ne morejo opraviti teh storitev kvalitetno, je ponižujoče do teh strank, da jim ne omogočijo teh storitev., štrajkajo in jim omejujejo te storitve.
Naj se te ustanove pogovarjajo z državo, ne pa da jemljejo državljane za talce. Državljani so storitev plačali. Problem pa je kako je ta denar razdeljen! Nasprotovanja so huda, denarja ne bo nikoli dovolj, pri zdravnikih je še posebno pomembno to, da nekaterih sodobnih, cenejših in uspešnejših načinov zdravljenj nikakor nočejo uvesti. Zdravstveni svet ima tu veliko težo, predvsem masla na glavi. V tem svetu so tudi privatniki, ki seveda glasujejo za čisto neoliberalističen pristop do zdravstva.
Cene storitev v zdravstvu so enormne in nehumane za povprečno slovensko plačo. Kako in kakšno kreativno računovodstvo imajo je znanstvena fantastika. Dnevna "obdelava" pacienta po manjšem posegu (poseg pa še dodatno) je zaračunana 200€!!!!!!!
vsenior
# 03.02.2018 ob 04:42
@soprog zobarce, koncesionarke in@trobilo, lobist Če mački na rep stopiš zacvili.

Očitno sta tako zdrava, da ne potrebujeta javne zdravstvene službe. Sta med tistimi, ki bodo pri 90 brez plombe? in nikoli ne bosta zbolela za kako nalezljivo bolezenijo? Tudi če bosta, bosta stoično prenašala čakalne vrste, kljub temu, da je po mnenju dr. Loredana Bešiča v zdravstvu vse narobe! In to je narobe znotraj zdravstvene sfere. To sfero vodijo in kreirajo zdravniki--ne pacienti. Pacienti so kolateralna škoda med prepucavanjem zdravnikov in politiki. Oglejta si četrtkovo oddajo na rtv1 ob 20h. Postavita se na realna tla sto tisočih v čakalnih vrstah, lastnikov podjetij,...zagotovo bosta govorila drugače. Če pač ne vesta koliko je 4 miliarde €, kolikor damo Slovenci za zdravstvo je z vama težko komunicirat . DOVOLJ, da ne bi bilo potrebno čakat v vrsti za nobeno storitev v zdravstvu.!! Iz vajinih komentarjev veje zlo požrešnosti po denarju v smislu, da je denarja premalo in da naj pacienti kar plačajo, če želijo hitro in dobro obravnavo. Če bi se strinjal, da je zdravnikov premalo je potrebno to rešiti z urgentnim uvozom 2.000 Kubanskih zdravnikov, hkrati pa vse dvoživke odpustiti. Naj se gredo čiste privatnike ali pa naj gredo s trebuhom za kruhom.
ESWT storitev traja 3-4 minute in jo zaračunajo od 50 do 120€-toliko stane ta storitev pri privatniku. Naprava pa 5.000€ seveda država noče plačat toliko za to storitev. Nad to postavljeno ceno se zgražajo tudi nekateri pošteni zdravniki sami. Uvesti pa jo zdravstveni svet na napotnico noče, ker so v zdravstvenem svetu tudi privatni zdravniki in vztrajajo na visokih cenah svojih privat ordinacij in sanatorijev. To je le delček pokvarjenosti zdravniške elite! Ravno zato pa uspevajo privat sanatoriji.
Hi hi, ha ha , če se danes naročim pri nevrologu, ga bom pa čez nekaj let , ko pridem na vrsto morda res potreboval--hvala za nasvet. Kaj ne bi bilo bolje, da ti da kar osnovno zdravnik kake tablete za živce, da lažje prenašaš nebuloze soprogov in lobistov zdr. elite.
MartinI
# 02.02.2018 ob 07:48
Eklatantni primer, da zakone, uredbe itd sprejemajo ljudje, ki nimajo o dotični stvari pojma! Nekatere zdravstvene storitve so tako podcenjene, da se dela minus in jih zato zasebniki sploh ne izvajajo.
vsenior
# 04.02.2018 ob 17:09
@Radio tebi ne bo nikoli nič jasno okoli nemogočega zdravstvenega sistema, pa bi ti lahko pojasnjeval noč in dan!
Torek
# 02.02.2018 ob 11:17
Z zdravstvenim sistemom nimam slabih izkušenj. Vse mine, le ondulacija je trajna, zato nima smisla ob vsakem kašeljčku ali mezoljčku brskati po spletu, kjer izvemo, da gre, zagotovo, za terminalno bolezen. Nakar naravnost v ordinacijo.
Osebni zdravniki so preobremenjeni in prestrašeni in zahtevam po specialističnem pregledu radi ugodijo,da imajo mir.
Treba se je počasi sprijaznit, da nas bo večina brez ali z zelo nizkimi pokojninami, zato bo dolgost življenja prej muka kot radost.
Zato pijte, jejte in bodite veseli. Dokler traja, traja.
galoper
# 01.02.2018 ob 20:03
Po pomoč v fizioterapijo prihaja preveč gibalno zanemarjenih ljudi in povzročajo čakalne vrste
Kazalo