Dnevne novice
Lekarniška zbornica je v odzivu izrazila mnenje, da so neresnične navedbe KPK-ja, da izvajalci lekarniške dejavnosti zaračunavajo zdravila ZZZS-ju le po najvišji dovoljeni ceni. Foto: BoBo
Odvzem naknadnih popustov bi bil po navedbah lekarniške zbornice v nasprotju z ustavo. Foto: BoBo

Dodaj v

Lekarniška zbornica: Odvzem popustov pri nabavah zdravil bi bil v nasprotju z ustavo

Če bi odvzeli naknadne popuste, bi bile nekatere lekarne v rdečih številkah
2. marec 2018 ob 15:52
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

V Lekarniški zbornici Slovenije trdijo, da so popusti, ki jih lekarna doseže z veletrgovci, zgolj pravno pogodbeno razmerje. Zdravstvena blagajna pa pri tem po njihovem mnenju ni oškodovana.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je v četrtek opozorila na pomanjkljivost sistema nabave zdravil iz javnih sredstev, ki povzroča škodo Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Pri tem je poudarila problematiko nakupov zdravil v lekarnah mimo javnih razpisov in neustrezne rabatne politike. Lekarne popuste, ki jih naknadno dobijo od veletrgovcev, zadržijo zase. Po mnenju KPK-ja pa je s tem oškodovan ZZZS. KPK je svoje ugotovitve posredoval tudi Računskemu sodišču, ki jih je potrdilo.

Lekarniška zbornica pa je v odzivu izrazila mnenje, da so neresnične navedbe KPK-ja, da izvajalci lekarniške dejavnosti zaračunavajo zdravila ZZZS-ju le po najvišji dovoljeni ceni. Vsi popusti oziroma nižje cene posameznih zdravil na recept, za katere so se dogovorile lekarne, se prenesejo naprej ZZZS-ju in se nato ZZZS-ju vedno zaračuna nabavna cena zdravila z upoštevanjem teh popustov.

Naknadni popusti so po svoji naravi pogodbena dajatev, katere poslovni namen je v nagrajevanju lekarne za doseganje dogovorjenih nabavnih ciljev v okviru dobavnega razmerja. Popusti, ki jih lekarna pridobi pozneje, običajno ob koncu poslovnega leta, pa so lahko zelo različni in se med seboj bistveno razlikujejo po namenu, so navedli v zbornici.

ZZZS po njihovih trditvah s tem nima nič, saj gre za popolnoma pravno pogodbeno razmerje med lekarno in veletrgovci. Naknadni popusti znižujejo skupne stroške dobav iz referenčnega obdobja in niso neposredno vezani s ceno na enoto oziroma nabavno ceno zdravil in jih lekarne ne morejo upoštevati pri izstavljanju zahtevkov za povračilo stroškov nabave zdravil od ZZZS-ja.

Popusti preprečujejo izgubo
Odvzem naknadnih popustov bi bil po navedbah lekarniške zbornice v nasprotju z ustavo, saj bi se s tem retroaktivno posegalo v pravico lekarn do popusta kot posebne pogodbene dajatve, ki je vezana na celotno pogodbeno leto in je med lekarno in dobaviteljem sklenjena konec preteklega ali na začetku novega leta.

Če bi odvzeli naknadne popuste, se poraja vprašanje, katera lekarna bi še sklepala dogovore za naknadne popuste. Bistven vidik pri odvzemu naknadnega popusta, vsaj pri koncesionarjih, je lastninski vidik, so še poudarili v zbornici.

Ta odvzem bi bil v nasprotju s 33. členom ustave, ki opredeljuje pravico do zasebne lastnine. Podobno je pri javnih lekarniških zavodih, kjer so ustanovitelji oziroma lastniki občine. Do zdaj še noben javni lekarniški zavod ni bil v rdečih številkah, če pa bi odvzeli naknadne popuste, bo večina lekarniških zavodov poslovala negativno, kar pomeni, da bodo morale občine dodajati sredstva za poslovanje in za razvoj lekarniške dejavnosti.

Ministrstvo zadevo še proučuje
Na ministrstvu za zdravje preučujejo stališča vpletenih. O tem, ali bodo sprejeli pobudo ZZZS-ja, da se v splošni dogovor za leto 2018 vnese določba, ki bi lekarnam določala zaračunavanje zdravil na recepte ZZZS-ja po nabavni ceni, pa bo ministrstvo javnost naknadno obvestilo.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
Tao3
# 02.03.2018 ob 16:59
Adebisi, ne kapiraš ...

Lekarna zaračuna ZZZS-ju polno ceno, potem pa naknadno dobi popust od dobavitelja.

Lekarna bi morala ZZZS-ju zaračunati ceno s popustom. To je očitna kraja davkoplačevalskega denarja, ker lekarna zaračunava ZZZS-ju VEČJO ceno za zdravila kot tisto, po kateri jih dobijo ...

Pač farmacevti so vedno bili pokvarjeni.
Tao3
# 02.03.2018 ob 17:06
Izguba bi bila v lekarnah ... hahahhahah ... to je monopol ... ZATO IMAMO NAJDRAŽJA ZDRAVILA V EVROPI ... ker je lekarnam to fino, da je ČIIIIIIIIM dražje, potem to zaračunajo ZZZS-ju, palačmo davkoplačevalci, lekarna dobi pa še masten popust.

Tako sta dobavitelj in lekarna v odnosu, da jima JE V INTERESU, da so zdravila ČIM DRAŽJA. In imamo dražja zdravila kot v Nemčiji in Avstriji ... tam po 30% - 50% ... navaden Aspirin je 2x dražji kot v nemčiji ...

Pač banda. Dela se po balkansko ... et tu farmacevt?
Robiland
# 02.03.2018 ob 16:58
V farmaciji se obraca najvecji denar. Miljarde in miljarde. Oni drzijo doktorje v pesti. Potrebno jih je paziti.
Bivši uporabnik
# 02.03.2018 ob 16:23
Javni zavod, zasebna lastnina, ZZZS, ustava..

OK. Se pravi meni tudi ne boste rubili zasebne lastnine, ko ne bom plačeval RTV 'prispevka'?
QUENDI
# 03.03.2018 ob 00:44
....če pa bi odvzeli naknadne popuste, bo večina lekarniških zavodov poslovala negativno....,bob leta........so kot pošta pa črpalke skupaj - se komaj prebiješ od vrat do pulta.....morali bi prodajti le zdravila na recept.......preostalo so pa artikli široke potrošnje in za katere ni potreben recept..... in jih lahko prodaja vsak, če so kupci tako neuki da kupujejo vsevprek in še na zalogo.....torej imajo privilegiran položaj.......pa me zanima koliko lekarn bi še ostalo - bi se pa ustanovile v okviru zdrvstevih domov - organizacij.....in le zakaj moraš biti mag farmacije da si prodajalec nečesa kar poznaš, ko prebereš navodilo in recept............
K_ris
# 02.03.2018 ob 21:31
@Tao3

Lekarna bi morala ZZZS-ju zaračunati ceno s popustom. To je očitna kraja davkoplačevalskega denarja, ker lekarna zaračunava ZZZS-ju VEČJO ceno za zdravila kot tisto, po kateri jih dobijo ...


Zdaj pa še malo razmisli, kdo bo na koncu na boljšem, kdo na slabšem in za koga se ne bo nič spremenilo.

Če lekarne ne bodo imele koristi od izpogajanih popustov, se za popuste sploh ne bodo pogajale. Plačevale bodo polno ceno, ki jo bodo tudi zaračunale ZZZS, ki zato ne bo nič na boljšem. Bodo pa na boljšem dobavitelji zdravil, ki jih bodo lahko prodajali brez popustov.
galoper
# 03.03.2018 ob 21:57
Zdravje ni trgovsko blago.
Man2
# 03.03.2018 ob 10:05
@QUENDI: zdi se mi, da ne poznaš vloge farmacevta v lekarni. Če gre za izdajo aspirina, je to res. Potem se postavi v vlogo dedka, ki ima predpisanih +10 zdravil. Ena predpiše osebni zdravnik, druga specialist in nihče nima popolnega pregleda nad terapijo. Takrat farmacevt lekarnar lahko opravi farmakoterapijski pregled, pri čemer lahko svetuje optimizacijo jemanja, ukinitev določenih zdravil zaradi interakcij, ki so potencialno fatalne. Za vse pristaše terapij zarot - farmacevt dejansko tukaj sodeluje pri zmanjšanju zdajanja zdravil in ne povečanju porabe zdravil. Farmacevt je zadnja varovalka pred izdajo zdravila in ključen dejavnik pri varnosti rabe zdravil. Najbrž si star okoli 30 in teh uslug ne potrebuješ. Verjemi, žal bo prišel čas za to.
Man2
# 03.03.2018 ob 10:07
K_ris: hvala za trezen pomislek.
Man2
# 02.03.2018 ob 18:03
Nimamo najvišjih cen v EU, to je zelo pavšalna trditev. Imamo pa popolnoma nesmiseln sistem, kjer je rabat farmacevta enak ne glede na ceno zdravila na recept. Zato so najcenejša zdravila relativno draga, tista najdražja pa cenejša od primerljivih držav. Predstavljajte si, da ste vodja lekarne in na polici ( v hladilniku) morate imeti zdravila v vrednosti več tisoč EUR, marža na škatlico je mizerna, če pa zdravilu poteče rok trajanja, je škoda velikanska in na račun lekarne. Dejmo tudi ločiti farmacevtsko dejavnost na industrijo, veledrogerije in lekarne. V slednjih (o tem je govora) se ne ovračajo nobene milijarde in nimajo nebenih zdravnikov v pesti. Gre za sistem oskrbe z zdravili, kjer lekarne v primerjavi z EU imajo krepko nižje marže, kar se kaže v propadanju manjših lekarn na odročnih lokacijah. In v tem članku gre za zavajajoč naslov. Ne gre za popuste, gre za pogodbeno določene nagrade, s katerimi veledrogerije nagradijo lekarne za obseg poslovanja. Drugače povedano, nagrade je deležna lekarna zaradi ustreznih poslovnih odločitev. Brez teh tudi nagrade ne bi bilo. Vprašanje: zakaj bi lekarnarji svoj čas dodatno uporabljali, da na koncu nagrade pripadajo ZZZS? Kaj ima ZZZS z optimizacijo poslovanja? Sicer, denar ostane lastnikom lekarn in ne "farmacevtom" in ti so povečini mestne občine. Torej denar se v vsakem primeru vrne davkoplačevalcem. Kdo je oškodovan?
Kazalo