WHO opozarja, da vzroke skrivnostnega hepatitisa še raziskujejo. Foto: AP
WHO opozarja, da vzroke skrivnostnega hepatitisa še raziskujejo. Foto: AP

"Do 1. maja je 20 držav prijavilo najmanj 228 domnevnih primerov hepatitisa neznanega izvora, več kot 50 dodatnih primerov pa še preiskujejo," je v Ženevi povedal tiskovni predstavnik WHO-ja Tarik Jasarević in pri tem dodal, da je večina prijavljenih primerov iz Evrope, nekaj pa jih je tudi iz ZDA, zahodnega Pacifika in jugovzhodne Azije.

WHO poudarja, da ni jasno, ali se povečuje število primerov hepatitisa neznanega izvora ali pa zgolj ozaveščenost o obstoječih vrstah hepatitisa, ki pri okuženih doslej še niso bili odkriti. Kot možen vzrok za primere novega akutnega hepatitisa se je pojavil adenovirus, a WHO opozarja, da preiskave za ugotavljanje povzročitelja še niso končane.

WHO je bil 5. aprila prvič obveščen o desetih primerih novega hepatitisa na Škotskem. Doslej je bilo samo v Veliki Britaniji ugotovljenih že več kot 100 primerov. V nekaterih primerih je bila težava tudi odpoved jeter, zaradi česar je bila potrebna presaditev, najmanj en otrok pa je zaradi hepatitisa umrl.

Okužba večinoma prizadene otroke, mlajše od 10 let, med pogostimi simptomi pa so zlatenica, driska, bruhanje in bolečine v trebuhu. Po odkritju prvih 169 primerov je WHO sporočil, da pri nobenem od njih niso odkrili znanih virusov hepatitisa od A do E.