Delci virusa hepatitisa B pod mikroskopom. Foto: AP
Delci virusa hepatitisa B pod mikroskopom. Foto: AP

Dve tretjini vseh primerov skrivnostnega hepatitisa so od začetka aprila odkrili v Veliki Britaniji. Preostanek primerov je razdeljen med več evropskih držav od Norveške do Romunije, potrdili so ga tudi v ZDA. V Sloveniji tovrstnega hepatitisa še niso potrdili, v sosednji Italiji pa je število primerov naraslo na 11. Otroci so bili stari od enega meseca do 16 let.

WHO sporoča, da ni jasno, ali gre dejansko za povečanje pogostosti bolezni ali pa so več primerov odkrili zaradi okrepljene pozornosti, povzema nemška tiskovna agencija DPA.

Nobeden od otrok sicer ni bil okužen s klasičnimi virusi hepatitisa, ki pri otrocih pogosto poteka brez simptomov ali le z manjšo prizadetostjo.

Pri številnih izmed obolelih s trenutno obliko so zaznali močno povišano raven jetrnih encimov in zlatenico. V številnih primerih so poročali tudi o gastrointestinalnih simptomih, vključno z bolečinami v trebuhu, drisko in bruhanjem.

Prisotnost adenovirusov pri 74 otrocih

Sorodna novica Devet primerov skrivnostnega hepatitisa odkrili tudi pri otrocih v Italiji

Glede na podatke WHO-ja je doslej 17 otrok potrebovalo presaditev jeter, najmanj eden je umrl. Pri 74 otrocih so odkrili prisotnost adenovirusov. Pri organizaciji ob tem poudarjajo, da ti virusi praviloma izzovejo le blažje simptome, kot je obolenje dihalnih poti.

Preiskava povezav s pandemijo covida-19

Poteka tudi preiskava morebitne povezave s pandemijo covida-19. WHO kot možnost navaja, da so otroci zdaj občutljivejši za adenoviruse, saj so se ti med pandemijo manj prenašali. Preiskujejo tudi domnevo, da bi lahko vlogo igrala dvojna okužba – tako z adenovirusom kot novim koronavirusom.

Hepatitis kot stranski učinek cepljenja proti covidu-19 WHO izključuje, saj večina večina mladih obolelih ni bila cepljena, še povzema DPA.