Pediatrična klinika je že več let prizorišče sporov okoli otroške srčne kirurgije. Foto: BoBo
Pediatrična klinika je že več let prizorišče sporov okoli otroške srčne kirurgije. Foto: BoBo
Brez slovenskih otroških kardiologov

Oddelek za otroke s prirojenimi srčnimi napakami od danes ostaja brez domačih kardiologov. "Po moji informaciji je danes ob 16.00 trenutek, ko kolega nista več zaposlen tukaj," je povedal vršilec dolžnosti strokovnega direktorja Janez Jazbec. Konec tedna je stalna pripravljenost otroškega kardiologa zagotovljena, dodaja.
Od ponedeljka dalje pa bosta tri otroške kardiologe, ki so na začetku maja dali odpoved, nadomestila kardiologa iz Združenih držav Amerike in Hrvaške. "Tujci prihajajo, eden prihaja v soboto, drugi prihaja v nedeljo, delati začneta v ponedeljek." Nobeden izmed njiju ne govori slovensko. Kako bo torej potekala komunikacija? "Za tekočo komunikacijo med zdravnikom in pacientom bodo poskrbeli zdravniki, ki so razporejeni na delo na tem oddelku. Na kardiološkem oddelku bo namreč poleg pediatričnih kardiologov razporejen tudi specialist pediatrije in ekipa specializantov," je pojasnil sogovornik.
Za prevode uradnih dokumentov bo skrbela prevajalska služba na nacionalnem inštitutu. Oba bosta sicer zaposlena po podjemnih pogodbah in plačana podobno kot češki kirurgi, ki operirajo pri nas. Ni pa še znano, kako bo zaposlitev urejena tudi formalno, saj bo državni zbor zakon, ki bo poenostavil zaposlovanje tujih specialistov, sprejemal šele v torek. Medtem ko bo hrvaški kardiolog, ki sicer prihaja iz Mostarja, pri nas ostal samo do konca avgusta, pa v UKC-ju še ne vedo, kako dolgo bo tukaj ameriški kardiolog. Zagotovo pa ne gre za trajno rešitev, pravijo.

Brez slovenskih otroških kardiologov