Brane Dobnikar je ob nastopu funkcije napovedal, da si bodo prizadevali za podpis pogodb z zdravniki tako iz ZDA kot tudi EU. Foto: BoBo
Brane Dobnikar je ob nastopu funkcije napovedal, da si bodo prizadevali za podpis pogodb z zdravniki tako iz ZDA kot tudi EU. Foto: BoBo
UKC Ljubljana
Maja so trije otroški kardiologi na ljubljanskem UKC-ju dali odpoved in tako še poglobili kadrovske težave pri obravnavi otrok s srčnimi napakami. Foto: BoBo
Kdaj bo poskrbljeno za zdravljenje otrok

Dobnikar je v uvodni predstavitvi potrdil tudi, da bo kandidiral za direktorja inštituta, ko bo objavljen razpis. Po njegovih načrtih bo inštitut administrativno začel delovati julija, kot je bilo nazadnje napovedano. Glede operativnega delovanja inštituta pa je Dobnikar dejal, da je to odvisno od številnih dejavnikov, zato si ne upa napovedovati, ali bo to zaživelo avgusta, septembra ali pozneje.

Poudaril je, da si bodo prizadevali za podpis pogodb z zdravniki tako iz ZDA kot tudi iz EU-ja, pri čemer je postopek sklepanja pogodb z zdravniki iz EU-ja bistveno lažji. Na vprašanje o višini plač je dejal, da s številkami, o katerih so se do zdaj dogovarjali z zdravniki, trenutno ni seznanjen, ne bodo pa tuji zdravniki del sistema plač v javnem sektorju, saj bodo z njimi sklenili podjemne pogodbe in ne bodo zaposleni.

Odločitev o napotovanju v tujino je v pristojnosti UKC-ja
Na vprašanje, kako komentira nedavno odpoved, ki so jo v ljubljanskem kliničnem centru dali trije otroški kardiologi, je Dobnikar dejal, da ni seznanjen z njihovimi razlogi za odpoved. K njej naj bi po neuradnih informacijah prispevalo tudi to, da trije zdravniki niso bili povabljeni k sodelovanju z inštitutom za otroške srčne bolezni. Dobnikar ni želel ugibati, ali te informacije držijo, je pa dejal, da bo inštitut pomagal pri premostitvi kadrovske stiske, ki je zdaj nastala na UKC-ju Ljubljana.

Odločitev o tem, ali bodo otroke zdaj napotovali v tujino na obravnavo, je izključno v rokah ljubljanskega kliničnega centra, je dejal Dobnikar in dodal, da si bodo prizadevali, da bi UKC Ljubljana sklenil pogodbe o sodelovanju s tujimi zdravniki za ves čas, kolikor bo njihovo sodelovanje med premostitvijo kadrovske stiske potrebno.

Nekdanji svetovalec na ZZZS-ju in sekretar zbornice
Brane Dobnikar
, ki je sicer po izobrazbi diplomirani pravnik, pa bo funkcijo vršilca dolžnosti opravljal do imenovanja direktorja. Med letoma 1992 in 1997 je bil poslovni sekretar in svetovalec generalnega direktorja za pravne zadeve na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije, dva mandata, in sicer od 1997 do 2010 in od 2012 do 2017, pa je bil generalni sekretar Zdravniške zbornice Slovenije.

Dobnikarja je na mesto vršilca dolžnosti direktorja imenoval svet Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni pred tremi tedni, ko je dosedanja vršilka dolžnosti direktorja Aleksandra Stjepanović Vračar s te funkcije odstopila. Inštitut je vlada ustanovila lani decembra za reševanje zapletov pri obravnavi otrok s prirojenimi srčnimi napakami.

Kdaj bo poskrbljeno za zdravljenje otrok